Η πυκνή επικαιρότητα, οι κρίσιμες εξελίξεις και η τρελή πορεία μέχρι τις κάλπες
07:08 - 10 Μαρτίου 2021
Ο ΔΗΣΥ το χαρακτήρισε τοξικό, κάποια μικρότερα κόμματα που θέλουν να εδραιώσουν την παρουσία τους, κυρίως μέσα από τη ψήφο διαμαρτυρίας, το χαρακτήρισαν βουτηγμένο στη διαφθορά. Τα παραδοσιακά κόμματα της αντιπολίτευσης το συντηρούν στο κόκκινο. Ο λόγος, για το πολιτικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων που χωρίς αμφιβολία θα παραμείνει στο ζενίθ ενόψει και των βουλευτικών εκλογών.
Αλλεπάλληλα ζητήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις, αμαρτίες του παρελθόντος που επανέρχονται στην επικαιρότητα υπό τη μορφή αποκαλυπτικών στοιχείων, θέματα που λόγω της εθνικής τους χροιάς θα πρέπει να τύχουν συνεννόησης και σύμπνοιας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Όλα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και μετατρέπονται σε προεκλογικό πινγκ πονγκ μεταξύ των κομμάτων που θεωρούν πως με αυτό τον άδοξο, ίσως και ανεύθυνο τρόπο, εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους, 80 ημέρες προτού οι πολίτες πάνε στην κάλπη.
Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζει στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, ελέω τον περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, θα ανέμενε κανείς πως οι χαμηλοί τόνοι, η ανταλλαγή επιχειρημάτων, οι προτάσεις και ένα γενικότερο κλίμα συνεννόησης, θα αποτελούσε προτεραιότητα των πολιτικών δυνάμεων. Μάλιστα οι κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, λίγους μήνες μετά από τη δημιουργία των σοβαρότερων από το 1974 τετελεσμένων με το άνοιγμα της Αμμοχώστου, θα έπρεπε να αποτελούσαν ένα επιπρόσθετο λόγο.
Ούτε η δοκιμασία που καθημερινά δίνει το σύστημα υγείας με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν τον χείμαρρο τοξικότητας. Η σύγκρουση μοιάζει αυτοσκοπός για συγκεκριμένες πολιτικές ηγεσίες που έπαιξαν ακόμα και το χαρτί της οικονομίας με τον πολιτικό εκβιασμό για καταψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο.
Και θα διερωτηθεί εύλογα κάποιος αν όλες αυτές οι επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης είναι άδικες. Αναντίρρητα όχι. Από τη στιγμή μάλιστα, που τα μέλη της ελέγχονται για μια σειρά αποφάσεων που αναμφίβολα έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας στο εξωτερικό, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και παραδέχονται πως υπήρχαν κενά στην εφαρμογή του.
Δουλειά των κομμάτων, δεν είναι να βγάλουν πορίσματα, αλλά να εργαστούν ώστε αυτά που θα καταγράψουν τα μέλη της Ερευνητικής, να τύχουν ενδελεχούς μελέτης και να διασφαλίσουν ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου προκύπτουν. Κι αν αυτό δεν συμβεί να το καταγγείλουν.
Κάτι, που διαχρονικά κανένα κόμμα και καμία Κυβέρνηση δεν έπραξε. Ακόμα και για το θέμα του Συνεργατισμού, όπου η επιτροπή υπό τον Αρέστη εντοπίζει ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών για την πώληση του, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνουν πως δεν βλέπουν τις δικές τους ευθύνες για τη διασπάθιση χρημάτων και τα πάρτι εκατομμυρίων στις πλάτες των απλών καταθετών σε τοπικές ΣΠΕ, που τα ίδια έλεγχαν για δεκαετίες. Πώς να περιμένει κανείς από τα κόμματα, που έχουν φωνή μόνο για να καταγγείλουν και να στοχοποιήσουν, ενώ όταν είναι να παραδεχθούν τα δικά τους λάθη, καταπίνουν τη γλώσσα τους, να τοποθετούνται ορθά και δίκαια απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα;
Τρανό παράδειγμα των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που επικρατούν αποτελεί και το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενώ όλοι ανεξαιρέτως παραδέχονται πως αυτή πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, τα κόμματα κατάφεραν να το μετατρέψουν με τεχνάσματα σε ένα ακόμη προεκλογικό θέμα, επιχειρώντας ουσιαστικά να καθυστερήσουν την ψήφιση και την υλοποίηση της, ενδεχομένως για να μην καρπωθεί η Κυβέρνηση τα εύσημα για την εφαρμογή ακόμα μιας σημαντικής και επιβαλλόμενης για τον τόπο Μεταρρύθμισης.
Άλλο ένα παράδειγμα που αποδεικνύει πως οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες κυριαρχούν είναι αυτό που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων επί της Νεκρής Ζώνης σε σημεία-τρύπες που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές για να φέρνουν παράτυπους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές. Κι ενώ όλοι παραδέχονται πως το Μεταναστευτικό αποτελεί ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να τύχει σοβαρής αντιμετώπισης με ριζικές λύσεις, κάποια εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρήκαν την ευκαιρία να κατακρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς, χωρίς όμως να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπισή του.
Για τους παραπάνω λόγους, το τοξικό κλίμα δεν αναμένεται να αναστραφεί τους επόμενους μήνες, αφού τίποτα δεν μοιάζει ικανό να ανακόψει την τρελή πορεία σύγκρουσης που επιλέχθηκε για αυτή την προεκλογική περίοδο. Μένει να φανεί αν οι πολίτες θα τιμωρήσουν αυτές τις τακτικές ή με την ψήφο τους θα τις επιβραβεύσουν, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση της έντασης και μετά τον Μάιο με τελικό σταθμό τις Προεδρικές του 2023.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Επανήλθε η Κυβέρνηση για το συρματόπλεγμα-«Ας πάψει το ΑΚΕΛ να βλέπει συνωμοσίες»
- «Με τη λύση ούτε θα αλλάξει η ζωή μας, ούτε θα τουρκέψουμε, ούτε θα παττίσουμε»
- Απάντησε στα εύκολα, άφησε αναπάντητα τα δύσκολα ερωτήματα η Λουτ