Απάντησε στα εύκολα, άφησε αναπάντητα τα δύσκολα ερωτήματα η Λουτ

Χωρίς να ακούσει κάτι διαφορετικό και ενημερώνοντας τα μέρη για τα διαδικαστικά της πενταμερούς, ολοκληρώθηκε ο τελευταίος κύκλος επαφών της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, με τον δεύτερο μάλιστα να ισχυρίζεται πως η Αμερικανίδα διπλωμάτης, έδειξε να δείχνει κατανόηση στα όσα της επανέλαβε για λύση δύο κρατών και μη συμμετοχή της Ε.Ε. στην πενταμερή. 

Η Τζέιν Χολ Λουτ ενημέρωσε τις δύο πλευρές για το πως προσανατολίζεται ο Γενικός Γραμματέας να οργανώσει το κρίσιμο τριήμερο της Γενεύης, χωρίς ωστόσο να αποκλείει αλλαγές που μπορούν να προκύψουν στην πορεία, μετά και την ολοκλήρωση των επαφών της Αμερικανίδας διπλωμάτη και με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό. Μάλιστα δεν απέκλεισε πριν την άτυπη πενταμερή να πραγματοποιήσει άλλο ένα ταξίδι στη Λευκωσία για να κλειδώσει τα διαδικαστικά με τους δύο ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασισμένος ο Πρόεδρος, αμετακίνητος ο Τατάρ-Ο απόηχος των επαφών Λουτ

Αυτό που δεν φαίνεται ότι κατάφερε να απαντήσει η Τζέιν Χολ Λουτ, ήταν ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη δεδομένης της αρνητικής στάσης που συνεχίζει να διατηρεί η Άγκυρα, την οποία μάλιστα επανέλαβε χθες ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στην εκπρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες.

Θέση της άλλης πλευράς παραμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εκπροσωπείται καθ' οιονδήποτε στη Γενεύη αφού για την Τουρκία και το ψευδοκράτος οι Βρυξέλλες είναι ο λόγος για τον οποίο το Κυπριακό έχει γίνει σχεδόν γάγγραινα και δεν έχει τίποτε ουσιαστικό να συνεισφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει ενώπιον του γραπτή δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ με την οποία ο δεύτερες εκφράζει την επιθυμία να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή.

Ανάλογη είναι και η θέση που διαβίβασε μόλις χθες στην Τζέιν Χολ Λουτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε στην εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα ότι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων δηλώσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης, αναφορικά με τη θετική ατζέντα που επιδιώκει να έχει με την Ε.Ε..

Η εκτίμηση πάντως που επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ε.Ε. θα βρίσκεται τελικά στη Γενεύη. Το μόνο που μένει να απαντηθεί και ενδεχομένως να διαφανεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων, είναι αν αυτός ο ρόλος θα είναι ουσιαστικός ή αν θα περιοριστεί σε απλό παρατηρητή χωρίς καμία επίδραση στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Win win τα δύο κράτη είπε ο Ερντογάν, υποστηρικτής της ΔΔΟ ο Τζόνσον

Εξάλλου κατά τη χθεσινή της παρουσία στη Λευκωσία η κ. Λουτ, φαίνεται να ενημέρωσε για την φόρμουλα που ο Αντόνιο Γκουτέρες προκρίνει για τα διαδικαστικά ζητήματα και τις συναντήσεις στη Γενεύη. Όπως και στο Κρανς Μοντάνα, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα διοργανώσει ένα γεύμα στο οποίο θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες και ακολούθως θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις σε παράλληλα τραπέζια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη στο ένα και με τις υπόλοιπες εγγυήτριές δυνάμεις στο δεύτερο.

Μετά το πέρας αυτών των συναντήσεων, ενδεχομένως και κάποιων κατ΄ ιδίαν συναντήσεων με την κάθε πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας στο κλείσιμο του τριήμερου αναμένεται να καλέσει εκ νέου τους συμμετέχοντες σε γεύμα, όπου θα ανακεφαλαιώσει και ουσιαστικά θα ανακοινώσει, αν αυτό που με κάθε ευκαιρία διαμηνύει, το κοινό έδαφος δηλαδή, υπάρχει για την σύγκληση μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο, όπου θα διεξαχθούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Βέβαι,α το χάσμα που υπάρχει σε αυτή τη φάση με την Τουρκία να επιμένει στις ακραίες και εκτός πλαισίου θέσεις της για μη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν εκτός των όρων εντολής που έλαβε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, κάτι που μάλλον αντιλαμβάνεται και η ίδια η Αμερικανίδα διπλωμάτης, δεδομένης μάλιστα της εκπεφρασθείσας θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας πως, η νέα προσπάθεια θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην κοινή δήλωση της 25ης Νοεμβρίου, 2019, στο Βερολίνο, στις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, στην εργασία και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καθώς και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Από την άλλη πλευρά ο Ερσίν Τατάρ μετά το πέρας της συνάντησης με την Τζέιν Χολ Λουτ, έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάρτηση στο πλαίσιο της οποίας η εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες τον ενημέρωσε για τα διαδικαστικά θέματα της άτυπης πενταμερούς, ενώ ευχαρίστησε την κ. Λουτ για τις προσπάθειες της για τη σύγκληση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανασκόπηση Μπορέλ για την επίσκεψή του στην Λευκωσία-«Όλα εξαρτώνται από τους Κύπριους»

Παράλληλα ο Τατάρ δήλωσε πως θα πάει στην άτυπη πενταμερή με φιλική και εποικοδομητική διάθεση, σημειώνοντας ωστόσο πως η δική του προσέγγιση θα είναι πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή θα επιτευχθούν μόνο βάση του δικού του οράματος στη βάση δύο κρατών που η σχέση τους θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και θα είναι ισότιμα διεθνώς. Μάλιστα ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο με τον Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για μια λύση που θα είναι win win.

Τα ίδια ακριβώς δήλωσε εξάλλου χθες και ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθειες της Βρετανίας στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι μια λύση δύο κρατών θα δημιουργήσει μια κατάσταση win win (όλοι κερδίζουν).

Επανέλαβε τα επιχειρήματα για το «ναι» των Τ/κ στο σχέδιο Ανάν, το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα και δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Η τ/κ πλευρά πλέον αναζητεί νέο έδαφος, είπε, ενώ ισχυρίστηκε πως στα επιχειρήματα και τις θέσεις του η κ. Λουτ έδειξε κατανόηση.

Με την άτυπη πενταμερή, συνέχισε ο κ. Τατάρ, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο του κόσμου, και μπορεί η Κύπρος να είναι ένα μικρό νησί σε αυτή την περιοχή αλλά πολλές χώρες δίδουν σημασία σε αυτό το μικρό νησί. Λόγω, είπε, της στρατηγικής της θέσης και της σημασίας που δίδουν σημαντικοί παίκτες στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και των φυσικών της πόρων.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση των ΗΕ, εάν θέλουμε να είναι στην συνάντηση και η ΕΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η κ. Λουτ είναι έμπειρη διπλωμάτης και νομικός, καταλαβαίνει και δεν έχει επιβάλλει τίποτε. «Το έχω πει πολλές φορές, με οικονομικές υποσχέσεις ή άλλες, διάφορες πλάνες, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι στην τ/κ πλευρά. Αυτή είναι μια εθνική υπόθεση. Εδώ υπάρχει ένα θέμα κυριαρχίας. Υπάρχει θέμα ελευθερίας. Υπάρχει θέμα ανεξαρτησίας. Υπάρχουν μια σειρά από συμφωνίες που κάναμε με την Τουρκία. Υπάρχουν εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χριστοδουλίδης: Απόλυτη η συνεργασία και συντονισμός με Αθήνα, ενόψει πενταμερούς

Δειτε Επισης

Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»