Το σαφάρι Αβέρωφ, το κεφάλαιο πολιτική ισότητα και το ραντεβού της Τσικνοπέμπτης
06:50 - 24 Φεβρουαρίου 2021
Να θολώσει ακόμη περισσότερο τα θολά νερά του Κυπριακού, κυρίως εντός των τειχών, πέτυχε με τις δηλώσεις του τις δύο τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επιχείρησε να ανοίξει ένα ακανθώδες ζήτημα, για το οποίο αν και υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις από προηγούμενες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, επανέρχεται, με στόχο μάλλον να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό μέτωπο και όχι τόσο στην άλλη πλευρά.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που τις τελευταίες ημέρες, επιχειρεί ένα μαραθώνιο σαφάρι συναντήσεων με πρέσβεις ξένων χωρών στην Κύπρο με δηλώσεις του, τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, επανέλαβε την ανάγκη να παραχωρηθεί στους Τουρκοκύπριους η πολιτική ισότητα, σε συνδυασμό με την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για λύση του Κυπριακού. Την πολιτική ισότητα που, επί της ουσίας, η κάθε πλευρά αναγιγνώσκει και αναλύει όπως η ίδια επιθυμεί.
Μιλώντας μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τους πρέσβεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επανέλαβε πως για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο αμετάθετος στόχος είναι η απαλλαγή από την κατοχή και τα κατοχικά στρατεύματα, η κατάργηση των καταραμένων, όπως τις χαρακτήρισε, εγγυήσεων του 1960, η επιστροφή της Μόρφου, των Βαρωσίων και άλλων περιοχών, το δικαίωμα στους Κερυνειώτες να επιστρέψουν στη γη τους και η δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα γραφεία του ΑΚΕΛ την Τσικνοπέμπτη ο Αβέρωφ-Κλείδωσε η συνάντηση με Άντρο
Για να γίνουν αυτά, είπε ο κ. Νεοφύτου, «χρειάζεται να δώσουμε στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα, στις περιορισμένες εξουσίες που θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση με βάση τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τη σοφή, για αποκέντρωση εξουσιών», ενώ πρόσθεσε πως «αυτά είναι τα θέλω μας, αυτή είναι η προτεραιότητα η εθνική και θα δώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας να ξαναζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα».
Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί τώρα, ένα βήμα πριν τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελάνι. Η κίνηση Αβέρωφ ερμηνεύεται ως ένα μήνυμα, κυρίως στο εσωτερικό που αγγίζει αρκετούς, που ίσως να βρίσκονται και στο Προεδρικό, την Πινδάρου, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα.
Την ίδια ώρα δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το ίδιο θέμα έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν και ο Γενικός Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ακόμα και σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωνε πως θα πρέπει η δική μας πλευρά να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι της πολιτικής ισότητας, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα, αποτελεί το βασικό επιχείρημα της άλλης πλευράς, ότι δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα, για να προχωρεί στις μονομερείς ενέργειες και να απαιτεί τη λύση δύο κρατών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, υπέδειξε πως θα αποτελεί πισωγύρισμα σε περίπτωση που το θεωρητικά κλειστό κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας ανοίξει με ευθύνη της δικής μας πλευράς, διότι όπως εξήγησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Άστρα, με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί και η άλλη πλευρά να ανοίγει συμφωνημένα θέματα.
Την ώρα που ο Αβέρωφ Νεοφύτου άνοιγε το κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας και έστελνε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως, «θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι θέλουμε», έστελνε και δημόσια πρόσκληση στον Άντρο Κυπριανού για συνάντηση, με στόχο όπως εξήγησε να ενώσουν δυνάμεις, ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό.
Κάτι παρόμοιο, εξάλλου, είχε συμβεί και πριν από τη σύγκληση του Κρανς Μοντανά, με τα δύο μεγάλα κόμματα να πετυχαίνουν τη μίνιμουμ συνεννόηση, ώστε να δώσουν την απαιτούμενη στήριξη και ώθηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προχωρήσει απερίσπαστος στις διαπραγματεύσεις. Δεδομένου των καταγγελιών και γενικότερα των θέσεων του ΑΚΕΛ, για τις ευθύνες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κρανς Μοντανά, η συνάντηση της Τσικνοπέμπτης μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Άντρου Κυπριανού, που κλείδωσε χθες, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα διαφανεί αν το ΑΚΕΛ θα γυρίσει σελίδα και θα επικεντρωθεί στην στήριξη της νέας υπό εκκόλαψη προσπάθειας.
Την ίδια ώρα με αυτόν τον τρόπο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πέραν από τη βελτίωση του εσωτερικού κλίματος που βρίσκεται στα τάρταρα τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό, ενδεχομένως να στέλνει το μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος αλλά και της Κυβέρνησης, πως θα πρέπει να αφήσουν εκτός συζήτησης προτάσεις που υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε εμπόδιο, αντί να υποβοηθήσουν τη διαδικασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσμα Αβέρωφ για εθνική συνεννόηση-Παρεξηγήθηκε από την πρόσκληση ο Άντρος
Πάντως, η συζήτηση που άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ενδιάμεσου, με την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύης και τη Συμμαχία Πολιτών να επανέρχονται με… ριπές κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε δηλώσεις του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, απαντώντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου, υπενθύμισε πως η ΕΔΕΚ ήταν υπέρ της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων.
«Παρόλα», συνέχισε, «αυτοί οι ίδιοι οι υποστηρικτές της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, καταπατούν την ισότητα στο επίπεδο των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών μέσα από την αποδοχή ρυθμίσεων όπως είναι, η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους στις δύο περιοχές, η παραβίαση του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και άλλα πολλά. «Η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο συνισταμένων τμημάτων που θα αποτελούν κατά την άποψη των υποστηρικτών της ΔΔΟ, την Κυπριακή Δημοκρατία, στην ουσία οδηγεί σε μορφή πολιτειακής ισοτιμίας και άρα και συνομοσπονδίας», κατέληξε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Συμμαχία Πολιτών, που σε ανακοίνωση της υπέδειξε πως «δεν είναι πολιτική ισότητα που ζητά η Τουρκία. Αυτό το έχει εξασφαλίσει και με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν την αρκεί. Ας μην καμώνονται κάποιοι ότι δεν το αντιλαμβάνονται».
«Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία εκείνο τ’ οποίο επιδιώκει είναι να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σ’ ελληνοκυπριακό κράτος τ’ οποίο, ισότιμα με το ψευδοκράτος – τ’ οποίο θ’ αναγνωριστεί ως τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος- θα συνδημιουργήσουν τη Συνομοσπονδία. Αν κάποιοι είναι διατεθειμένοι ν’ αποδεχθούν τη Συνομοσπονδία, συγκεκαλυμμένη ή μη, οφείλουν να το πουν ξεκάθαρα στον λαό», καταλήγει η ανακοίνωση της Συμμαχίας.
Επιθετική απάντηση στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, έδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. «Αγνοεί ο κύριος Αβέρωφ ότι η πολιτική ισότητα δόθηκε στους Τουρκοκύπριους, από το 1989, επισημοποιήθηκε σε πλείστα όσα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Χριστόφια -Ταλάτ και Αναστασιάδη Έρογλου, στο Κραν Μοντανά και επαναλαμβάνεται συνεχώς στις καθημερινές ρητορικές εξάρσεις του κόμματός του και των συνοδοιπόρων τους, αλλά κυρίως του ΑΚΕΛ. Όπου η πολιτική ισότητα είναι εξ ων ουκ άνευ στην λύση ΔΔΟ».
Και πρόσθεσε: «Ξεχνά ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ηγέτης του ΑΚΕΛ πήγαν στα κατεχόμενα και προσέφεραν την πολιτική ισότητα στον Ακιντζί και στους άλλους «κλεπταποδόχους». Προφασίζεται ότι αγνοεί πως τώρα "οι νότιοι" πάνε στην πενταμερή κραυγάζοντας ότι θέλουν ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Ο ρεαλιστής κύριος Αβέρωφ, αποκρύπτει από τον Λαό ότι οι Τούρκοι δεν ζητούν πια πολιτική ισότητα, διότι αυτήν την έχουν κατοχυρώσει», αναφέρει..
Διεκδικούν κυριαρχική ισότητα δύο ανεξαρτήτων community states. Διεκδικούν την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής και την αναγνώριση τους με την υπογραφή μας. Και θα τα πάρουν διότι ο Αβέρωφ και οι συνοδοιπόροι του πάνε στην πενταμερή δεσμευμένοι για στρατηγική συμφωνία. Ας μην εμπαίζει τον λαό ότι θα του επιστρέψουν την Μόρφου και το Βαρώσι. Ούτε ίντσα γης δεν θα πάρει. Όσον αφορά τις επάρατες συνθήκες εγγυήσεως, οι Τούρκοι ξεκάθαρα δήλωσαν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν κατάργηση τους, ποτέ», κατέληξε η Ελένη Θεοχάρους.