Οι στόχοι του Άντρου, οι σκέψεις για το 2023 και το διακύβευμα των βουλευτικών

Μετρώντας ήδη 12 χρόνια από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος ο Άντρος Κυπριανού, οδηγεί το ΑΚΕΛ και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αφού το Συνέδριο του κόμματος ακυρώθηκε δύο φορές μέσα στο 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, με το Κυπριακό και τις επικείμενες εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα θέματα της διαφθοράς, να αποτελούν την αιχμή του δόρατος των δημόσιων τοποθετήσεων του κόμματος.

Μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών για την επιλογή των 56 υποψηφίων, στην Εζεκία Παπαϊωάννου εισήλθαν κι επίσημα σε ρυθμούς βουλευτικών εκλογών, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ. Ειδικά για το ΑΚΕΛ που σχεδόν το σύνολο του προεκλογικού παραδοσιακά γινόταν πόρτα πόρτα ή με τοπικές συγκεντρώσεις σε οικήματα των λαϊκών οργανώσεων της αριστεράς σε αστικές συνοικίες ή χωριά, τα περιοριστικά μέτρα, κάνουν το όλο εγχείρημα ακόμη πιο δύσκολο.

Ήδη οι πρώτες δυσκολίες εμφανίστηκαν από την εσωκομματική διαδικασία που ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση για την επιλογή των υποψηφίων σε τοπικό επίπεδο και που προκάλεσε και κάποιες αντιδράσεις που επανήλθαν σε σχέση με τον τρόπο και τη διαδικασία που ακολουθείται, τόσο σε τοπικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο και η οποία εξάλλου, ακυρώθηκε σε ανώτατο επίπεδο με τις αλλαγές στην κατάταξη που άφησαν εκτός διαδικασίας πρόσωπα που είχαν επιλεγεί ψηλά στην κατάταξη τοπικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι 56 υποψήφιοι του ΑΚΕΛ στην κούρσα των βουλευτικών

Στόχος του ΑΚΕΛ στις επικείμενες βουλευτικές, έτσι όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος τον καθόρισε είναι το κόμμα να βγει ενισχυμένο μέσα από την εκλογική διαδικασία. Ο Άντρος Κυπριανού αξιολογεί ως τεράστιας σημασίας την αύξηση ποσοστών και εδρών του κόμματος, ώστε να δώσει στο κόμμα την απαιτούμενη ώθηση ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.

Κι αυτό διότι, μια ενδεχόμενη εκλογική επιτυχία που μεταφράζεται σε πάνω από 16 βουλευτές στη νέα Βουλή θα βάλει το ΑΚΕΛ σε θέση ισχύος στις παρασκηνιακές συζητήσεις, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για την επιλογή του υποψηφίου που θα επιφορτιστεί με τον μεγάλο στόχο της αλλαγής στη διακυβέρνηση της χώρας το 2023.

Επιπλέον θα λύνει τα χέρια του κόμματος και σε ότι αφορά την επιλογή του νέου προέδρου της Βουλής, θέμα για το οποίο ήδη υπάρχει έντονο παρασκήνιο, με τις ισορροπίες, αναλόγως και των αποτελεσμάτων της 30ης Μαΐου να είναι ακόμη πιο εύθραυστες από τις σημερινές στη νέα Βουλή.

Τα δύο θέματα, δηλαδή της επιλογής του νέου προέδρου της Βουλής και του υποψηφίου του κόμματος στις Προεδρικές του 2023, είναι αλληλένδετα αφού, το πρώτο ενδεχομένως να σηματοδοτεί κι επίσημα την έναρξη μιας συμμαχίας, με βάθος διετίας. Άλλωστε με βάση και τις δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μια τέτοια συμμαχία στην παρούσα φάση, θα μπορούσε να εδραιωθεί με το Δημοκρατικό Κόμμα, που επιλέγει να επιτίθεται ολομέτωπα στην Κυβέρνηση για τα ζητήματα διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από… δεκανίκι, στην ρήξη με βάθος τριετίας-Σκληρό ροκ και crash test για Νικόλα

Αν και επί της ουσίας, οι θέσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ταυτίζονται στο ζήτημα της διαφθοράς και των ευθυνών της παρούσας κυβέρνησης, ο Άντρος Κυπριανού, επέλεξε συνειδητά να μη συμμετέχει στην τεχνητή κρίση που δημιούργησε ο Νικόλας Παπαδόπουλος για το θέμα του προϋπολογισμού με αφορμή τη μη παράδοση των φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Αυτό που υπογράμμιζαν με κάθε ευκαιρία τα στελέχη του κόμματος αλλά και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, είναι πως πρόκειται για διαφορετικά ζητήματα και πως η καταψήφιση του προϋπολογισμού από το ΑΚΕΛ, έγινε στη βάση των διαφορών στη φιλοσοφία του και όχι για κάποιο άλλο λόγο. Εξάλλου ο Άντρος Κυπριανού, σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο συναντήθηκε δύο φορές με τον Αβέρωφ Νεοφύτου κατά το μεσοδιάστημα των δύο ψηφοφοριών στη Βουλή εκφράζοντας την ανάγκη να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση με αφορμή τον προϋπολογισμό.

Η επιλογή μιας πιο συγκρατημένης πορείας, σε σχέση με το ΔΗΚΟ, από το ΑΚΕΛ, δεν μπορεί να είναι εντελώς άσχετη και με το γεγονός ότι, λόγω της παρουσίας του Χριστάκη Τζιοβάνη στο βίντεο του Al Jazeera, το ΑΚΕΛ βρέθηκε από κατήγορος, κατηγορούμενος στο θέμα των διαβατηρίων. Αν και επικοινωνιακά το θέμα έτυχε καλού χειρισμού, δεν παύει το συγκεκριμένο γεγονός να αποτελεί βασικό επιχείρημα, για τις ευθύνες ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, στα χείλι των στελεχών της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Για αυτό το λόγο στο ΑΚΕΛ, επέλεξαν σε αυτές τις εκλογές, να θέσουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας σε ότι αφορά την επιλογή των υποψηφίων τους, οι οποίοι για να είναι υποψήφιοι έπρεπε να παρουσιάσουν σχετικά έγγραφα από τις τράπεζες, με τα οποία να αποδεικνύεται πως δεν έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Αυτός ήταν και ο λόγος που συγκεκριμένος υποψήφιος στην Επαρχία Πάφου, αν και επιλέγηκε σε τοπικό επίπεδο, τελικά έμεινε εκτός ψηφοδελτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο προεκλογικός εξ αποστάσεως, οι εναλλακτικές και το focus στα social media

Ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού παραδέχθηκε πως προσωπικά έχει κάποιες σκέψεις σε ότι αφορά τον εκλεκτό του κόμματος ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2023. Μάλιστα έδωσε ένα γενικό περίγραμμα, αυτής της υποψηφιότητας, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να είναι αρχηγός κόμματος, αποκλείοντας από την εξίσωση μια πιθανή υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, προσθέτοντας πως θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική που να διασφαλίζει την αλλαγή της διακυβέρνησης.

Πάντως για να φτάσει το ΑΚΕΛ σε εκείνο το σημείο επιλογής υποψηφίου και για να έχει ενώπιον του όλα τα δεδομένα, εκκρεμούν δύο σημαντικά γεγονότα. Πρώτον τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και δεύτερον το συνέδριο του κόμματος που τοποθετείται χρονικά το καλοκαίρι. Σε ότι αφορά το δεύτερο, υπενθυμίζεται πως η διεξαγωγή του αναβλήθηκε δύο φορές. Παραδοσιακά το Συνέδριο του κόμματος αποτελεί καταλύτη στις επιλογές του κόμματος ενόψει των Προεδρικών Εκλογών και θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων.

Πάντως σε ότι αφορά το θέμα της ηγεσίας του κόμματος, στην πιο πρόσφατη τοποθέτηση του επί του θέματος ο Άντρος Κυπριανού, είχε εκφράσει την πρόθεση να επαναδιεκδικήσει. Ωστόσο μετά κι από τις δύο αναβολές, δεν αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, να αναθεωρήσει τις προθέσεις του.

Εξάλλου στο κόμμα υπάρχουν αρκετά πρόθυμα που εμφανίζονται πρόθυμα να διεκδικήσουν τη θέση του Γενικού Γραμματέα με τα πλείστα εξ αυτών να προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα της πρωτεύουσας. Για αυτό αρκετοί θεωρούν πως οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, θα είναι ένα πρόκριμα και για το ζήτημα της ηγεσίας. Υπενθυμίζεται ότι στην Επαρχία Λευκωσίας, πέραν του Άντρου Κυπριανού που δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης ως εκ της θέσεως του αρχηγού κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Infographic: Οι μεταγραφές των βουλευτικών-Ποιοι πολιτικοί άλλαξαν στρατόπεδο

Δειτε Επισης

Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές
Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»