Στο Προεδρικό ο Μητσοτάκης-«Υποχρέωση μου να έρθω στην Κύπρο ενόψει εξελίξεων»

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε λίγο μετά τις 11 και 30 ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει της Άτυπης Πενταμερούς.

Η άφιξη του Έλληνα Πρωθυπουργού αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού πραγματοποιείται, όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει και της σύγκλησης της άτυπης Πενταμερούς, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλωσόρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, εκφράζοντάς του, «την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού γιατί το αδιάληπτο, ειλικρινές και συνεχές  ενδιαφέρον, για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο όσο από εσένα και από την Κυβέρνηση σου».

Είναι κάτι, πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «που το νιώθουμε σαν απαραίτητο στοιχείο στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση και που θα επιτρέπουν επίλυση του Κυπριακού». «Θα έχουμε την ευκαιρία», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «να ενδιατρίψουμε για τους σχεδιασμούς ενόψει της άτυπης συνόδου που φαίνεται πως θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας».

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στην αντιφώνησή του, χαρακτήρισε υποχρέωση το να έρθει στην Κύπρο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπως την χαρακτήρισε. «Θεώρησα υποχρέωση μου να βρεθώ στην Κύπρο σε αυτή τη κρίσιμη συγκύριά για να συζητήσουμε δια ζώσης τις μείζονες προκλήσεις και καθώς εισερχόμαστε σε περίοδο πυκνών εξελίξεων ενόψει της άτυπης πενταμερούς είναι αυτονόητη υποχρέωση και ανάγκη ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και φυσικά να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των εξελίξεων στην αν. Μεσόγειο και να συντονιστούμε στο θέμα της πανδημίας όπου πρέπει να πούμε ότι Ελλάδα και Κύπρος τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τις περισσότερες της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12 και 15, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα προβούν σε δηλώσεις.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθώς και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους, θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Δειτε Επισης

Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς