Η ακτινογραφία του γαλάζιου ψηφοδελτίου-Νέο αίμα, παράδοση και αμφίρροπες μάχες

Με το πνεύμα της ανανέωσης να είναι εμφανές, διατηρώντας παράλληλα την μεγάλη πλειοψηφία των παραδοσιακών στελεχών πρώτης γραμμής και με στόχο να διατηρήσει τα κεκτημένα στη Βουλή, εισήλθε κι επίσημα στην προεκλογική περίοδο ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων, δημιουργεί τις συνθήκες για σκληρές μάχες σε όλες τις Επαρχίες, αφού η δυναμική και ο αέρας ανανέωσης που φέρνουν οι νέοι υποψήφιοι, συγκρούεται με τις σχέσεις που έκτισαν οι εν ενεργεία βουλευτές με τη βάση του κόμματος.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από τα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που για πρώτη φορά διεκδικούν μια θέση στη Βουλή. Ειδικότερα το 64% των υποψήφιων πολιτεύονται για πρώτη φορά, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων, είναι τα 46 έτη, αριθμός αρκετά χαμηλότερος, σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Με μοναδική εκκρεμότητα αυτή της Λάρνακας, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος επικύρωσε τα ψηφοδέλτια την περασμένη Τρίτη, ενώ σε ότι αφορά την πόλη  του Ζήνωνα, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες και στις 20 Φεβρουαρίου θα στηθούν οκτώ κάλπες, ώστε η βάση των μελών του κόμματος να επιλέξει ποιος θα μείνει εκτός ψηφοδελτίο. Υπενθυμίζεται ότι η Αννίτα Δημητρίου, ούσα αντιπρόεδρος του κόμματος εξαιρείται από τη διαδικασία, καθώς επίσης και η Άννα Κοσμά, λόγω της ποσόστωσης γυναικών στο ψηφοδέλτιο. Επίσης από τη διαδικασία εξαιρούνται οι νεαροί Παντελής Ποιητής και Ανδρέας Τταουξιής.

Πάντως, σε ότι αφορά τον αριθμό γυναικών στα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ, αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί αρκετά περιορισμένη, αφού μόλις 16 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 28,5% είναι γυναίκες. Στον ΔΗΣΥ γνωρίζουν πως οι ιδιαίτερες συνθήκες και οι νέες πραγματικότητες που δημιουργεί η πανδημία, θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στην τελική έκβαση των εκλογών. Για αυτό τον λόγο ενθαρρύνουν όλους τους υποψηφίους να εκμεταλλευτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ήδη στελέχη του κόμματος βρίσκονται στη διάθεση των υποψηφίων, ώστε να τους βοηθήσουν και να τους προσφέρουν τεχνογνωσία σε σχέση με την ορθή χρήση των social media.

Όπως σε όλα τα κόμματα, έτσι και στην Πινδάρου, η πανδημία δημιουργεί πονοκέφαλο, αφού δεν τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τους σχεδιασμούς τους για την προεκλογική περίοδο. Σε πρώτη φάση, η ηγεσία του κόμματος θα έχει επαφές, με τηλεδιασκέψεις με όλους τους υποψηφίους, ώστε να χαραχθούν οι βασικές γραμμές του προεκλογικού, και αναλόγως των μέτρων και των περιορισμών που θα αρθούν, θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις και θα αποφασισθεί αν θα δοθεί όλη η βαρύτητα στην εξ αποστάσεως επαφή με τους πολίτες, ή αν θα τους επιτραπεί να διοργανώσουν και κάποιες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Η μάχη της Λευκωσίας
Η ήδη σε μεγάλο βαθμό ανανεωμένη ομάδα του κόμματος στη Λευκωσία, εισέρχεται σε αυτές τις εκλογές με όλο το βαρύ πυροβολικό, αλλά και ελαφρώς ενισχυμένη με την παρουσία του τέως υπουργού Οικονομικών και αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη.

Από την παρούσα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, πρώτος στη ψηφοδέλτιο θα είναι ο πρόεδρος του, που δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης, ενώ από εκεί και πέρα, τη ψήφο των πολιτών επαναδιεκδικούν όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές της επαρχίας. Πρόκειται για μια ομάδα βουλευτών, που σε μεγάλο βαθμό ανανεώθηκε στις βουλευτικές του 2016, αλλά και μετά από τις διάφορες αποχωρήσεις που προέκυψαν.

Συγκεκριμένα, από τους έξι που μπήκαν στη Βουλή το 2016, σήμερα διεκδικούν επανεκλογή μόλις οι μισοί. Από τους άλλους τρεις, η Στέλλα Κυριακίδου αποχώρησε μετά τον διορισμό της ως Ευρωπαία Επίτροπος, ο Σόλωνας Κασίνης αποχώρησε για προσωπικούς λόγους και ο Νίκος Νουρής αποχώρησε με την υπουργοποίησή του.

Οι τρεις που τους αντικατέστησαν, Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλης Σοφοκλέους επανδιεκδικούν. Υπενθυμίζεται πως πρώτη σε σταυρούς προτίμησης του 2016 ήρθε η Στέλλα Κυριακίδου με 13694 ψήφους, ενώ ακολουθήσε ο Νίκος Τορναρίτης με 10534, ο Σόλωνας Κασίνης με 10135, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου με 9953 και ο Νίκος Νουρής με 8842.

Σίγουρα η παρουσία του Χάρη Γεωργιάδη, σε συνδυασμό με την παρουσία και των νέων προσώπων στα ψηφοδέλτια, αναμένεται να φέρουν ανακατατάξεις. Βασικός στόχος είναι η ομάδα των βουλευτών της Λευκωσίας να διατηρήσουν τις έξι έδρες που σήμερα κατέχει το κόμμα.

Πέραν των έξι βουλευτών του κόμματος στη Λευκωσία και του Χάρη Γεωργιάδη, υπενθυμίζεται πως τη ψήφο των Λευκωσιατών διεκδικούν ο Μάριος Πελεκάνος, ο Χρήστος Πάλλης, ο Ανδρέας Ιωσήφ, ο Στέλιος Κυρθρεώτης, ο Φίλιος Φυλακτού, ο Σούλης Μαλέκος, η Μαρία Κοκκίνου Μπέκε, η Μίνα Σαμψών, ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, ο Γιώργος Άστρας, ο Ανδρέας Πενταράς και η Έλενα Μουζάλα.

Ο μέσος όρος ηλικίας του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία είναι τα 51 χρόνια, ενώ η εκπροσώπηση γυναικών είναι στο 25%. Ο νεαρότερος υποψήφιος του κόμματος είναι ο Δήμος Γεωργιάδης, μόλις 25 ετών και ο γηραιότερος ο Αντρέας Πενταράς.

Νέοι και… δικηγόροι στη Λεμεσό
Πολλές ιδιαιτερότητες παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην Επαρχία Λεμεσού, αφού αφενός και οι τρεις βουλευτές του κόμματος επανδιεκδικούν και θέλουν να διατηρήσουν τις έδρες τους, αφετέρου από πίσω έρχονται με ενθουσιασμό και δυναμικά νέα στελέχη, που επιδιώκουν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Μια ιδιαιτερότητα του ψηφοδελτίου Λεμεσού, του ΔΗΣΥ, είναι η παρουσία πέντε δικηγόρων (42%) από τους 12 υποψηφίους, καθώς επίσης και σημαντική εκπροσώπηση προσώπων που προέρχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη δυτική Λεμεσό. Συγκεκριμένα το επάγγελμα του δικηγόρου ασκούν η Φωτεινή Τσιρίδου, ο Ηρακλής Αγαθοκλέους, η Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Γιώργος Διογένους και ο Κλεάνθης Καραμανίδης.

Επίσης ο Ηρακλής Αγαθοκλέους κατάγεται από τη Δορά, ο Γιώργος Διογένους είναι αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λόφου, ο Νίκος Σπύρου είναι κοινοτάρχης Λόφου, ο Ονησίφορος Ιορδάνου κατάγεται από την Πάχνα και ο Κλεάνθης Καραμανίδης είναι αντιδήμαρχος του Ύψωνα. Την ώρα μάλιστα που απέναντι τους και συγκεκριμένα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ θα βρίσκεται ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος επίσης έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη δυτική Λεμεσό και ο οποίος, στις βουλευτικές του 2016 με τον ΔΗΣΥ, εξασφάλισε 4222 ψήφους και κατατάχθηκε έκτος.

Σε ό,τι αφορά τα αποτέλεσμα των βουλευτικών του 2016, ο Ευθύμιος Δίπλαρος κατετάγη πρώτος με 9105 ψήφους και μεγάλη διαφορά από την Ελένη Στάυρου, που εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και 5205 ψήφους, ενώ τρίτος κατετάγη ο Ανδρέας Κυπριανού με 4749 ψήφους.

Από τους υποψήφιους της επαρχίας Λεμεσού, οι μισοί κατέρχονται στον στίβο των βουλευτικών για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιποι έξι βρέθηκαν ξανά στη θέση του υποψηφίου. Για πρώτη φορά υποβάλλουν υποψηφιότητα, οι Ηρακλής Αγαθοκλέους, Διογένους Γιώργος, Κλεάνθης Καραμανίδης, Νίκος Σπύρου, Φωτεινή Τσιρίδου και Μαρίνα Χατζημανώλη, ενώ Μιχάλης Βασιλείου, Ευθύμιος Δίπλαρος, Ονησίφορος Ιορδάνου, Ανδρέας Κυπριανού, Ελένη Σταύρου και Νίκος Σύκας, ήταν υποψήφιοι και το 2016. Το ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στη Λεμεσό είναι 25%, ενώ νεαρότερος υποψήφιος, είναι ο 28χρονος κοινοτάρχης Λόφου, Νίκος Σπύρου ενώ ο γηραιότερος είναι ο Ανδρέας Κυπριανού (59).

Αμφίρροπη αναμέτρηση και στην Αμμόχωστο
Οι ιδιαίτερες συνθήκες και ο πλουραλισμός των υποψηφίων, αναμένεται να δώσει μια αμφίρροπη μάχη και στην Επαρχία Αμμοχώστου, όπου ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα επιδιώξει να διατηρήσει τις τέσσερις έδρες που κατέχει.  Κυριάκος Χατζηγιάννης, Ονούφριος Κουλλάς και Γιώργος Κάρουλλας, επαναδιεκδικούν, πλαισιωμένοι από αξιόλογες προσωπικότητες. Από εκεί και πέρα υποψήφιοι είναι ο Νίκος Γεωργίου, γιός του Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος αποχωρεί από τα κοινοβουλευτικά έδρανα μετά από 20 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επαρχία Αμμοχώστου, ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε τρεις αριστίνδην-συνεργαζόμενους υποψηφίους. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Νίκο Συμεού, την ακαδημαϊκό Χριστίνα Χατζησωτηρίου και τον διευθυντή του Αντ1 Ντίνο Οδυσσέως, η υποψηφιότητα του οποίου προκάλεσε αίσθηση, κυρίως λόγω της κριτικής που ασκούσε μέχρι πρόσφατα στις πολιτικές της Κυβέρνησης, κυρίως στο Κυπριακό.

Ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκεται και ο διευθυντής οργανωτικού και διοίκησης του κόμματος, Γιώργος Λυσανδρίδης, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης των Συναγερμεικών, λόγω της προσφοράς του τα τελευταία δέκα χρόνια και επέλεξε για πρώτη φορά να διεκδικήσει τη ψήφο τους, καθώς επίσης και ο πρώην μπασκετμπολίστας Παναγιώτης Τρισόκκας.

Η νεότερη γενιά εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο από την πολιτική επιστήμονα Μαργαρίτα Καϊμακλιώτου και τον επαρχιακό γραμματέα της ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Κλεάνθη Κουτσόφτα.

Η ανανέωση του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου, αγγίζει το 70% αφού μόλις τρεις από τους δέκα έχουν διεκδικήσει και στο παρελθόν είσοδο στη Βουλή. Στις βουλευτικές του 2016 πρώτος σε σταυρούς προτίμησης κατετάγη ο Κυριάκος Χατζηγιάννης με 11136 ψήφους, ενώ ακολούθησαν ο Γιώργος Κάρουλλας με 7180 και ο Ονούφριος Κουλλά με 6866.

Η εκπροσώπηση των γυναικών στο ψηφοδέλτιο είναι μόλις 20%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας φτάνει τα 42,6 έτη. Νεαρότερος υποψήφιος είναι ο 29χρονος Κλεάνθης Κουτσόφτας και γηραιότερος ο Κυριάκος Χατζηγιάννης (58).

Εσωκομματικές εκκρεμότητες στη Λάρνακα
Πριν από τη μάχη των βουλευτικών στην Επαρχία Λάρνακας, θα προηγηθεί η εσσωκομματική μάχη για να βγει η τελική εξάδα του κόμματος, αφού τελικά υποβλήθηκαν επτά υποψηφιότητες. Όπως γράψαμε και πιο πάνω από τη διαδικασία εξαιρούνται οι δύο κυρίες και οι δύο νεαροί του ψηφοδελτίου.

Συνεπώς, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Μάκης Γεωργίου και Γιαννάκης Φιλίππου, θα γνωρίζουν αν θα είναι τελικά υποψήφιοι στις 20 Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, με δεδομένη την αποχώρηση του Ζαχαρία Ζαχαρίου που δεν επαναδιεκδικεί, και εφόσον ο ΔΗΣΥ διατηρήσει τις δύο του έδρες, τότε είναι σίγουρη η είσοδος νέου προσώπου στη Βουλή, μαζί με την Αννίτα Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές του 2016, η Αννίτα Δημητρίου πέτυχε μια σπουδαία πρωτιά εξασφαλίζοντας σχεδόν διπλάσιες ψήφους από τον δεύτερο Ζαχαρία Ζαχαρίου και μπαίνει στη νέα μάχη, από θέση ισχύος.  

Αξιοσημείωτο πως τέσσερις εκ των έξι υποψηφίων του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, είναι κάτω των 40 ενώ ο νεαρότερος υποψήφιος, ο δικηγόρος Παντελής Ποιητής, είναι μόλις 26 ετών. Σημειώνεται επίσης πως όλοι οι υποψήφιοι, πλην της Αννίτας Δημητρίου, ζητούν τη ψήφο των πολιτών για πρώτη φορά.

Νέα πρόσωπα και μάχη Συμβούλων στην Πάφο
Εντελώς νέο πρόσωπο θα έχει η εικόνα του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ στην Πάφο, αφού ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κωνσταντίνου δεν θα επαναδιεκδικήσει, με τις πληροφορίες να τον θέλουν να θέτει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της πόλης.

Συνεπώς την ψήφο των Συναγερμεικών της Πάφου διεκδικούν, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Λίνος Τσόκκας, ο Γιωργος Δημητριάδης και ο Χαράλαμπος Πάζαρος. Εκ των τεσσάρων, μόνο ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ήταν υποψήφιος και στις βουλευτικές του 2016, όπου εξασφάλισε 1666 ψήφους και κατετάγη δεύτερος πίσω από τον Κώστα Κωνσταντίνου.

Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων υποψηφίων του ΔΗΣΥ στην επαρχία Πάφου, είναι πως και οι τέσσερις κατέχουν θέση δημοτικού συμβούλου στον Δήμο της πόλης. Και οι τέσσερις είναι κάτω των 50 ετών, ενώ λόγω του μηδαμινού ενδιαφέροντος , στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην Πάφο δεν εκπροσωπείται το γυναικείο φύλο.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Κερύνεια, όπου εκ των τριών υποψηφίων οι δύο είναι γυναίκες. Υπενθυμίζεται πως την έδρα τους στην κατεχόμενη επαρχία επαναδιεκδικούν ο Μάριος Μαυρίδης και η Μαριέλλα Αριστείδου, ενώ μετά από επιλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου, αριστίνδην υποψήφια είναι και η Ρίτα Σούπερμαν, η οποία υπηρέτησε για χρόνια και με επιτυχία το πόστο της επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων.

Στις βουλευτικές του 2016 στη επαρχία Κερύνειας, ο Μάριος Μαυρίδης έκοψε πρώτος το νήμα με 2744 ψήφους, ενώ η Μυριέλλα Αριστείδου κατετάγη δεύτερη με 1354 ψήφους. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τον ΔΗΣΥ στις επικείμενες βουλευτικές, είναι να διατηρήσει τους δύο βουλευτές στην Επαρχία Κερύνειας, εγχείρημά που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο