Infographic: Οι μεταγραφές των βουλευτικών-Ποιοι πολιτικοί άλλαξαν στρατόπεδο

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα προσπαθούν να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες μέσα από τις οποίες θα εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Πέραν από τη σιγουριά που τους προσφέρουν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι τους, όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, επιχειρούν να εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους πρόσωπα που θα διευρύνουν την δεξαμενή, και θα κουβαλήσουν μαζί τους μια νέα μερίδα ψηφοφόρων.

Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι με τις...μεταγραφές, όπως θα λέγαμε στην ποδοσφαιρική αργκό, προσώπων που για τους δικούς τους λόγους αποχώρησαν από το προηγούμενο τους κόμμα και ψάχνουν μια νέα πολιτική στέγη, ώστε να παραμείνουν πολιτικά ενεργοί.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των βουλευτικών, η μετακίνηση στελεχών από το ένα κόμμα σε άλλο ήταν αναπόφευκτη και μέχρι σήμερα καταγράφονται τουλάχιστον 11 τέτοιες περιπτώσεις μετακινήσεων.

 Ο Μάριος Χαννίδης, αποτελεί μια από τις αρκετές προσθήκες που έκανε από άλλα κόμματα η ΕΔΕΚ, μετά από το προσκλητήριο που απεύθυνε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο Μάριος Χαννίδης, υπήρξε στέλεχος των σοσιαλιστών, ωστόσο αποχώρησε πυροβολώντας το 2016 μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΔΕΚ από τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Οι σχέσεις των δύο δεν ήταν και οι καλύτερες, αφού ο κ. Χαννίδης κατηγόρησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο για τον τρόπο που εκδιώχθηκε ο Γιαννάκης Ομήρου από το κόμμα, ενώ διαφώνησε με την εθνικιστική ρητορική, όπως την χαρακτήρισε του Μαρίνου Σιζόπουλο στο Κυπριακό.

Ο κ. Χαννίδης βρήκε στη συνέχεια πολιτική στέγη στο ΑΚΕΛ, με το οποίο ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2016 στην Επαρχία Λευκωσίας όπου κατετάγη ένατος, εξασφαλίζοντας 3748 ψήφους. Λίγους μήνες αργότερα, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Από το καλοκαίρι του 2020 ο Μάριος Χαννίδης ανεξαρτητοποιήθηκε από τη δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ και τον περασμένο Οκτώβριο επέστρεψε στην ΕΔΕΚ,

Την απαιτούμενη δυναμική που φιλοδοξούν να τους χαρίσει μια έδρα στην Επαρχία Λεμεσού, δίνουν στο ΕΛΑΜ, οι δύο «μεταγραφές» που ανακοίνωσε στην Επαρχία Λεμεσού. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σούγλη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, ένας εκ των ιδρυτών της νεολαίας του ΔΗΣΥ το μακρινό  1978 εκπροσώπησε δύο φορές την επαρχία Λεμεσού το Κοινοβούλιο. Πρώτη φορά εκλέχθηκε το 2006 ενώ το 2011 ήταν πρώτος επιλαχών και μπήκε στη Βουλή το 2013, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το 2016 επαναδιεκδίκησε εκλογή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί, αφού εξασφάλισε 4222, ψήφους, 500 λιγότερος από τον Ανδρέα Κυπριανού. Μετά την αποτυχία εκλογής του, ο κ. Θεμιστοκλέους έμεινε πολιτικά ενεργός κυρίως μέσω του σχολιασμού της επικαιρότητας και την άσκηση κριτικής στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για μια σειρά από ζητήματα.

Στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ στη Λεμεσό θα βρίσκεται και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης ο οποίος στις βουλευτικές του 2016 βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στην Επαρχία Αμμοχώστου. Μάλιστα κατάφερε να καταταχθεί δεύτερος πίσω από τον Ζαχαρία Κουλία, εξασφαλίζοντας περίπου 900 ψήφους λιγότερους από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ.

Σε ανάρτηση του στα social media μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, χαρακτήρισε χειρότερο ιό τους ψεύτικούς φίλους που έσπευσαν να τον κατηγορήσουν να είναι υποψήφιος με το ΕΛΑΜ. «Χειρότερος ιός, οι δήθεν φίλοι που εσύ βοήθησες και επειδή η επιλογή σου δεν είναι αυτή που θα ήθελα, προχωρούν σε συκοφαντίες και εμετικές συμπεριφορές, σχόλια και αναρτήσεις, προδίδοντας τα πάντα σε μια νύχτα για τριάκοντα αργύρια. Εμείς μένουμε στον στόχο μας. Ψηφίζουμε καθαρούς, άτομα που διαχρονικά και για δεκαετίες ήταν δίπλα στον άνθρωπο χωρίς να γλύφουν και να έρπονται, χωρίς να πληρώνονται από κανέναν, ή κάποιο συμφέρον», έγραψε.

Δυνατά στο παιχνίδι των… μεταγραφών, στελεχών άλλων κομμάτων μπήκε η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία, έδωσε στέγη σε τουλάχιστον τέσσερα στελέχη πρώτης γραμμής άλλων κομμάτων.

Μια επίσης ηχηρή μετακίνηση, ήταν αυτή του αντιπροέδρου της Συμμαχία Πολιτών στη Δημοκρατική Παράταξη, Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους αποχώρησε από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου στη Συμμαχία το καλοκαίρι, ενώ στη συνέχεια μετά από συζητήσεις με τον Μάριο Καρογιάν, εντάχθηκε στη Δημοκρατική Παράταξη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους στις Ευρωεκλογές του 2019 βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών που συνεργάστηκε με το Κίνημα Οικολόγων και κατέλαβε την τρίτη θέση πίσω από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και την Έφη Ξάνθου, εξασφαλίζοντας  1478 ψήφους. Στις επικείμενες βουλευτικές ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της Αμμοχώστου.

Ένας άλλος αναπληρωτής πρόεδρος που αποχώρησε από το κόμμα του και τελικά εντάχθηκε στη Δημοκρατική Παράταξη ήταν και ο Πόλυς Παλλήκαρος, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την παραίτηση του. Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορούσε την Ελένη Θεοχάρους για έλλειψη λειτουργικότητας των συλλογικών οργάνων και αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ στελεχών. Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης πάντως, λίγες ημέρες αργότερα εξέφραζε την ανακούφισή της.

Ο κ. Παλλήκαρος στις βουλευτικές του 2016 βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης στην Επαρχία Λευκωσίας, όπου κατατάχθηκε τρίτος πίσω από τον Δημήτρη Συλλούρη και τη Ρούλα Γεωργιάδου, εξασφαλίζοντας 723 ψήφους.

Την ίδια πορεία, από την Αλληλεγγύη στη ΔΗΠΑ, αλλά με μια μικρή στάση στην ΕΔΕΚ, έκανε και η Θέα Νικολάου. Η κ. Νικολάου υπήρξε στέλεχος της Αλληλεγγύης μέχρι το 2019 όταν πήγε στην ΕΔΕΚ με την οποία κατήλθε ως υποψήφια στις Ευρωεκλογές. Στις Ευρωεκλογές εξασφάλισε 2313 ψήφους και κατετάγη πέμπτη ανάμεσα στους υποψηφίους των σοσιαλιστών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Θέα Νικολάου ανακοίνωσε μαζί με τον Μάριο Καρογιάν την ένταξη της στο κόμμα, ενώ αναμένεται να είναι υποψήφια στην Επαρχία Λευκωσίας.

Άλλη μια ηχηρή μεταγραφή που ανακοινώθηκε από τη ΔΗΠΑ, είναι αυτή του προβεβλημένου θεολόγου και πρώην ευρωβουλευτή Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Ο κ. Πιτσιλλίδης μπήκε για πρώτη φορά στον στίβο της πολιτικής το 2009 όταν επιλέχθηκε ως αριστίνδην υποψήφιος από τον Νίκο Αναστασιάδη για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών. Τον ίδιο χρόνο εκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ενώ εκλέχτηκε βουλευτής στο 2011 στη Λευκωσία. Το 2013, όταν ο τότε Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Κασουλίδης υπουργοποιήθηκε, ο κ. Πιτσιλλίδης μετακόμισε στις Βρυξέλλες μέχρι το 2013, ωστόσο δεν επαναδιεκδίκησε στις Ευρωεκλογές του 2014. Το 2016 συμμετείχε στις βουλευτικές ωστόσο απέτυχε να εκλεγεί, αφού εξασφάλισε 6645 ψήφους και κατετάγη 11 πίσω από τον Μιχάλη Σοφοκλέους.

Εκείνων των βουλευτικών εκλογών, προηγήθηκε η ρήξη του με τον Αρχιεπίσκοπο και ο αφορισμός του από την Ιερά Σύνοδο, ενώ στις Προεδρικές του 2018 στήριξε την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά.

Αν είναι ένα κόμμα που θα δει πολλά πρόσωπα που βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια του στο παρελθόν, σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων είναι το ΔΗΚΟ, αφού πέραν των όσων βρίσκονται σε αυτή τη λίστα, είναι και τα στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης αλλά και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, που θα συνεργαστούν στις επικείμενες βουλευτικές.

Ωστόσο, ένα από τα πρόσωπα που εκλέχθηκε με ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος και στη συνέχεια προσχώρησε στο Δημοκρατικό Κόμμα είναι ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος το 2016 βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών, ενώ στις εκλογές του Μαΐου θα προσπαθήσει να διατηρήσει την έδρα του αυτή τη φορά με το ΔΗΚΟ. Μετά την αποχώρηση του από τη Συμμαχία, όταν διαφώνησε σε διάφορα ζητήματα με τον Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Μυλωνάς εντάχθηκε στο ΔΗΚΟ, στο οποίο μάλιστα διορίσθηκε και εκπρόσωπος Τύπου. Στις βουλευτικές του 2016 ο Παύλος Μυλωνάς εξασφάλισε 3651 ψήφους.

Άλλα δύο στελέχη του ΔΗΚΟ που αυτή τη φορά θα διεκδικήσουν εκλογή με άλλο κόμμα, είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου και ο δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου, Στέλιος Γεωργίου. Αμφότεροι αποχώρησαν από το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου τους προηγούμενους μήνες για διαφορετικούς λόγους και σήμερα διεκδικούν είσοδο στη Βουλή με την ΕΔΕΚ.

Ο Γιώργος Γεωργίου με μακρά πορεία στον δημοσιογραφικό χώρο, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ τον περασμένο Μάιο, για πολιτικούς αλλά και ηθικούς λόγους, όπως σημείωνε τότε. Ένα από αυτά τα ζητήματα, ήταν οι μειώσεις μισθών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά και το γεγονός ότι δεν επιθυμούσε μια πιθανή συνεργασία του κόμματος με το ΑΚΕΛ, ενόψει και των προεδρικών εκλογών.

Ο Στέλιος Γεωργίου, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την δημοτική ομάδα του ΔΗΚΟ στον Στρόβολο τον περασμένο Ιούνιο και μαζί με τον Γιώργο Γεωργίου, έδωσαν τα χέρια με τον Μαρίνο Σιζόπουλο στη βάση της πρόσκλησης μέσω της Πολιτικής Διακήρυξης που απηύθυνε η ΕΔΕΚ, τον Οκτώβριο του 2020.

Άλλη μια μεταγραφή που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες είναι αυτή του γνωστού οδοντιάτρου της Λευκωσίας από τον Δημοκρατικό Συναγερμό προς τους Οικολόγους. Ο γιατρός Μάριος Ταραμίδης, αποχώρησε μετά από πολλά χρόνια από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Μάλιστα σε ανοικτή επιστολή του προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλυε τους λόγους που τον ώθησαν στην πόρτα εξόδου. Βασικοί λόγοι αποτελούν τα ζητήματα διαφθοράς καθώς και η διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο.

 

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο