Σε ρυθμούς… σκληρού ροκ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ-Νέα πυρά κατά Κυβέρνησης
12:53 - 30 Ιανουαρίου 2021
Νέες πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω του οποίου απάντησε σε όλους και σε όλα, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε για την πάταξη της διαφθοράς, με τα κόμματα να επικρίνουν το Νίκο Αναστασιάδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα φάουλ της Κυβέρνησης, οι χουλιγκανισμοί ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και οι πολίτες στα κάγκελα
Ο χορός των αντιδράσεων άρχισε από το βράδυ του διαγγέλματος και συνεχίστηκε μετά τη διάσκεψη τύπου, από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, οι οποίοι εξαπέλυσαν νέα πυρά προς την Κυβέρνηση, ενώ ο χαρτοπόλεμος συνεχίζεται και σήμερα με αμείωτους ρυθμούς.
Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα το ΑΚΕΛ, υποστηρίζει πως μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες, Πρόεδρος και κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ξεγυμνώθηκαν εντελώς.
«Με όσα είδαμε και ακούσαμε, εμπεδώθηκε πλήρως η αντίληψη στους πολίτες ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους το δημόσιο συμφέρον.
Με το λεγόμενο διάγγελμά του ο Νίκος Αναστασιάδης έπεισε και τον τελευταίο πολίτη ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τίποτα:
- για τον πρωτοφανή διασυρμό της χώρας μας διεθνώς,
- για την απογείωση της διαφθοράς στη χώρα, ρίχνοντας τις ευθύνες σε όλους τους υπόλοιπους,
- για την αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος και το προσωπικό όφελος που έχουν ο Πρόεδρος, πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων,
- για τα δωρεάν ταξίδια πολυτελείας του ιδίου και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα φίλου του, στον οποίο παραχωρήθηκε κατ’ εξαίρεση υπηκοότητα μαζί πολλά μέλη της οικογένειάς του,
- για τις εκροές εκατομμυρίων ευρώ των συμπεθέρων κατά την περίοδο του κουρέματος καταθέσεων
- για τις συναλλαγές με τον Αρχιεπίσκοπο και τόσα άλλα».
Το κόμμα της Αριστεράς σημειώνει πως τα πολυδιαφημισμένα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς τελικά αποδείχθηκαν γενικόλογες εξαγγελίες με κάμποσα «θα». «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία. Άλλωστε, ούσα μέρος του προβλήματος της διαφθοράς, η οποία επί των δικών της ημερών πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις, δεν πείθει ότι έχει την πολιτική βούληση για να την πατάξει. Υπογραμμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και τη συζήτηση. Δηλώνουμε δε, πως όταν και εφόσον η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδια και προτάσεις εμείς, όπως πάντοτε, είμαστε πανέτοιμοι να τα συζητήσουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κράτος δικαίου, διαφάνεια και λογοδοσία-Οι τρεις πυλώνες πάταξης της διαφθοράς
Με νέα ανακοίνωση επανήλθε και το ΔΗΚΟ, που σημειώνει πως «εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πραγματικά θέλει να πατάξει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, θα πρέπει να ξεκινήσει από τον ίδιο και την κυβέρνηση του».
Το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
-Να επιτρέψει τον έλεγχο των φακέλων των πολιτογραφήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
-Να αποδεχθεί την αναδρομική δημοσιοποίηση όλων εκείνων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που έχουν άμεσα ή έμμεσα ωφελήσει τον ίδιο προσωπικά ή μέλη της οικογένειας του.
-Να δημοσιοποιήσει αναδρομικά όλα τα ταξίδια του που έχουν χρηματοδοτηθεί από τρίτα πρόσωπα τα τελευταία 7 χρόνια και ενόσω ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
-Και να απαντήσει πόσες φορές έχει πάει στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ και εάν, είτε αυτός που του έκανε αυτό το δώρο, είτε η οικογένεια του, έχουν πάρει ως αντάλλαγμα οποιοδήποτε όφελος από την κυβέρνηση μετά από αυτά τα ταξίδια;
-Επίσης να εξαγγείλει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ΔΕΝ θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα κούφια μέτρα και η προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ δεν καταπολεμούν τη διαφθορά και δεν πείθουν την κοινωνία που απαιτεί κάθαρση, έλεγχο και λογοδοσία», κατέληξε.
Τη σκυτάλη πήρε η ΕΔΕΚ, που εκτιμά ότι «αναμεσά στα μέτρα τα οποία πρέπει να υιοθετούν για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι:
Στη δήλωση για το πόθεν έσχες, να συμπεριληφθεί και η φορολογική δήλωση του κάθε πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου για να διαφανεί και η πηγή των εισοδημάτων του.
Άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλους τους βουλευτές από την ημέρα εκλογής τους.
Αυστηροποίηση των ποινών προς όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής και αποστέρηση των ωφελημάτων των αξιωματούχων που εμπλέκονται σε αυτά.
Άνοιγμα όλων των φακέλων των σκανδάλων των τελευταίων δυο δεκαετιών (Συνεργατισμός, Χρηματιστήριο, Κυπριακές Αερογραμμές, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες κ.ά.) και τιμωρία όσον έχουν εμπλακεί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λίστα Γιωρκάτζη: Όλα στο φως… του λαϊκισμού
Σε επικρίσεις για το διάγγελμα και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος, προέβη και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως άκουσαν το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επίσης και τα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.
«Σε σχέση με το διάγγελμα του Προέδρου διαπιστώνουμε ότι ο Πρόεδρος, αντί να πείσει ότι μπορεί αποτελεσματικά να διαχειριστεί το πρόβλημα της διαπλοκής και ταυτόχρονα να βρει τρόπους ώστε να «διασκεδάσει» το ρεζιλίκι που η χώρα μας αντιμετωπίζει διεθνώς εξ’ αιτίας της εκμετάλλευσης του προγράμματος των πολιτογραφήσεων από κάποια λαμόγια, χωρίς η Κυβέρνηση της οποίας ηγείται να μπορέσει να ελέγξει τη σωστή εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μπήκε και αυτός στο ρινγκ των αντιπαραθέσεων. Πιστεύουμε ότι το περιεχόμενο αλλά και το ύφος του διαγγέλματος δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το μεγεθύνει, δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες και ερωτήματα των πολιτών και επιπλέον συντηρεί το κλίμα της άγονης και έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης».
Συνεχίζοντας, η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων τονίζει πως σε σχέση με τα μέτρα για τη πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς «ακούσαμε πολλές δράσεις για τις οποίες έχουμε επιμέρους σχόλια, αν και κάποιες από αυτές είναι και στις δικές μας προτάσεις, αλλά δεν ακούσαμε χρονοδιαγράμματα υλοποίησης αυτών των δράσεων. Εδώ είναι το στοίχημα, και αυτό το στοίχημα αναμένει με αγωνία η κοινωνία να κερδηθεί, μια κοινωνία που θέτει το ερώτημα:
-Πότε επιτέλους θα καθαρίσει ο σταύλος του Αυγεία και πότε επιτέλους θα τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που με τις πράξεις τους ή με την ανοχή τους προκάλεσαν τόση ζημιά και διέσυραν τη χώρα μας διεθνώς;
Και δυστυχώς σε αυτό το ερώτημα δεν πήρε απάντηση».
Ακολούθησε και η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία σημειώνει πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η τοξικότητα που τεχνηέντως φρόντισαν κάποιοι να καλλιεργήσουν όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν δηλητηριάσει τον πολιτικό διάλογο και την οφειλόμενη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Προσθέτει πως οι όποιες απαντήσεις προσπάθησε να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - πέραν του ότι ήρθαν με αρκετή καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην πείθουν πλέον κανένα – το περιεχόμενο του διαγγέλματος συνέβαλε στην περαιτέρω όξυνση της κατάστασης, σε μια περίοδο, μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη ενόψει εξελίξεων στο κυπριακό.
«Ως Δημοκρατική Παράταξη θα αναμέναμε στο πακέτο που ανακοινώθηκε για την πάταξη της διαφθοράς να συμπεριλάμβανε πολύ πιο σκληρά, πιο συγκεκριμένα και πιο αποφασιστικά μέτρα, που έχουν να κάνουν με την διαφάνεια, την σύγκρουση συμφερόντων, την μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως την εμπέδωση κράτους δικαίου. Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ακόμα και τα όποια θετικά εμπεριέχονται στο πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχουν σταλθεί στο πυρ το εξώτερο εν τη γενέσει τους».
Η ΔΗΠΑ, συνεχίζοντας αναφέρει πως «ως Παράταξη του Κέντρου, που μας χαρακτηρίζει το μέτρο και η μετριοπάθεια, θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτή την προσπάθεια. θέλουμε πέραν από φωνασκίες, λαϊκισμούς και συνθήματα, να επικεντρωθούμε στο καίριο θέμα, που είναι οι τρόποι καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής και η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου, διαφάνειας και παραδειγματικής τιμωρίας όσων ενέχονται σε πράξεις διαπλοκής και διαφθοράς. Να επενδύσουμε σε ένα αυστηρό και αποτρεπτικό νομικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι ικανό να αντιπαρατεθεί με το σημερινό κατεστημένο. Βέβαια, για να καταπολεμηθεί η διαπλοκή και διαφθορά, απαιτείται πέραν από τα όποια νομοθετήματα, αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου συμπεριφοράς μας».
Καταλήγοντας, σημείωσε πως «σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, που ο τόπος χρειάζεται εθνική συνεννόηση, κοινωνική συναίνεση, συνθετική προσέγγιση των λύσεων και ενωτική πατριωτική διάθεση για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων και κρίσιμων εξελίξεων, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι στείροι κομματικοί ανταγωνισμοί πρέπει να παραμεριστούν. Ναι, είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε, να βρούμε λύσεις, να υπερβούμε τους σκοπέλους που έχουμε μπροστά μας. Γιατί αν δεν κατορθώσουμε να υπερβούμε τη σημερινή θεσμική και οικονομική κρίση, όλοι θα γευτούμε τους πικρούς καρπούς της αποτυχίας μας».