Είπε το πολυπόθητο «ναι» η ΕΔΕΚ-Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση του προϋπολογισμού

Απόφαση για να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, έλαβε το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, κατά τη διάρκεια της αποψινής του συνεδρίας και ως εκ τούτου, ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθεί αύριο από τη Βουλή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του Κόμματος προέβη σε ενημέρωση των μελών γύρω από τις προτάσεις που το κόμμα κατέθεσε στην κυβέρνηση με στόχο ο νέος κρατικός προϋπολογισμός να αποκτήσει μεγαλύτερη ανθρωποκεντρική μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς ψήφιση 35 τροπολογίες επί του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού

«Με γνώμονα την συμπερίληψη των πιο κάτω προτάσεων της ΕΔΕΚ στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για χρηματοπιστωτικές υποθέσεις με παγοποίηση των εκποιήσεων έως την εκδίκαση της υπόθεσης, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος εκτιμά πως ο στόχος που είχε θέσει για δημιουργία δικτύου προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ικανοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου ομόφωνα αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την κοινοβουλευτική ομάδα να υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο άνθρωπος του παρασκηνίου, τα παζάρια για προεδρία της Βουλής και τα... γινάτια

Πιο κάτω, παρατίθενται οι προτάσεις της ΕΔΕΚ που συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό ή και υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση:

  1. Καθορισμός κατώτατης σύνταξης.
  2. Παραχώρηση σύνταξης στο 63ο έτος σε εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα χωρίς την αποκοπή του 12%.
  3. Επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για την φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  4. Παραχώρηση πρόωρης σύνταξης στους πάσχοντες με θαλασσαιμία χωρίς οποιεσδήποτε περικοπές (ήδη έχει υλοποιηθεί).
  5. Αύξηση του ποσού επιδότησης απόκτησης κατοικίας στις 259 δυσπραγούντες (ακριτικές, ορεινές, με μειωμένο πληθυσμό) κοινότητες από 10 χιλ. μέχρι και 30 χιλ. ευρώ.
  6. Ένταξη στο σχέδιο και των υπολοίπων 134 κοινοτήτων με ποσό 15-20 χιλ. ευρώ.
  7. Επέκταση του χρόνου πολεοδομικής αμνηστίας κατά ένα χρόνο (μέχρι 31/12/2022).
  8. Προώθηση προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες μονίμων κατοίκων ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων για τη μείωση της τιμής του ρεύματος που καταβάλλουν.
  9. Πάταξη της φοροδιαφυγής και επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους του ΦΠΑ και του Φόρου εισοδήματος.
  10. Προσθήκη στον προϋπολογισμό του αναγκαίου ποσού για την προαγωγή των ΣΥΠ και των εθελοντριών Υπαξιωματικών της ΕΦ.
  11. Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για χρηματοπιστωτικές υποθέσεις (εκποιήσεις).
  12. Κατάθεση αιτήματος στη νομική υπηρεσία για γνωμοδότηση εάν σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία του ΓεΣΥ οι ασθενείς δικαιούνται να λαμβάνουν φάρμακα και τα αναλώσιμα που περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους τα οποία συνταγογραφούν ειδικοί γιατροί εκτός ΓεΣΥ.
  13. Επίσπευση της διαδικασίας οικιστικής ανάπτυξης για σκοπούς ιδιοκατοίκησης αγροτεμαχίων τα οποία εμπίπτουν εντός του πλαισίου που καθορίζεται με τη διαδικασία της κατά παρέκκλιση παραχώρησης άδειας.
  14. Υπόσχεση για εκπόνηση προγράμματος αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

Πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν και ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό, στο σημερινό Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, παρουσίασε και τις δύο σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορούν, πρώτο το δικαίωμα προσφυγής των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη για τις εκποιήσεις και δεύτερο, το Εστία 2 που θα στοχεύει τους μη βιώσιμους δανειολήπτες του Σχεδίου Εστία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε τον δρόμο για ψήφιση του προϋπολογισμού το Υπουργικό-Το μπαλάκι στην ΕΔΕΚ

 

Δειτε Επισης

Ν. Ιωαννίδης: «Εργαστήριο» διεθνούς δικαίου η Κύπρος
Απορρίφθηκε η πρόταση νόμου για απαγόρευση εισφορών ΟΠΑΠ στα πολιτικά κόμματα
Έγιναν... Τούρκοι με την αύξηση των ποινών για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα-Ζητούν αντίποινα
Αυτό είναι το πόρισμα για το τρένο στα Τέμπη-«Έμφορτες με λαμαρίνες οι φορτάμαξες»
Ικανοποιούν μέχρι στιγμής την Κυπριακή Δημοκρατία οι διαπραγματεύσεις εντός ΕΕ για Συρία
«Το έκανα για να ησυχάσουμε»-Το ιδιόχειρο σημείωμα του 59χρονου για την τραγωδία στις Σέρρες
Ευχαριστεί Αναστασιάδη για αναφορές του ο Ακιντζί που ετοιμάζει βιβλίο για Κραν Μοντανά
Τριάντα έργα κόστους 112 εκ. ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο ΠτΔ
Απειλές κατά ζωής για την υπόθεση των Τεμπών δέχθηκαν η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Προσέκρουσε σε τοίχο η Ντι Κάρλο-Άκουσε «το όραμα της λύσης δύο κρατών» από τους Τούρκους