Μετά τον Αναστασιάδη τα είπε και με τον Τατάρ ο Μπορέλ για την επικείμενη άτυπη πενταμερή

Ο Τουρκουκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι δύο συνομίλησαν για την επικείμενη πενταμερή στο Κυπριακό και ο κ. Τατάρ είπε πως "εάν τηρηθεί η κυριαρχία της ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών στην Κύπρο, μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και δίκαιη συμφιλίωση και να δημιουργηθεί σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών".

Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε επίσης για 1,080 δόσεις εμβολίων COVID-19 που στάλθηκαν από την ΕΕ και παραλήφθηκαν σήμερα. Από τα κατεχόμενα μεταδίδεται πως ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι "τα εμβόλια που διατίθενται στη Βόρεια Κύπρο θα συνεχίσουν να αποστέλλονται και θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για να κοινοποιηθεί το πρόγραμμα σχετικά με αυτό ( την διανομή) στην τουρκοκυπριακή πλευρά".

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του χαλουμιού (χελίμ) και ζήτησε τη διενέργεια επιθεωρήσεων στην παραγωγή από εμπειρογνώμονες που διορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Αναφέρθηκε επίσης στη διατήρηση της τρέχουσας λειτουργίας και του καθεστώτος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του κανονισμού για την πράσινη γραμμή και την εγγραφή του χαλουμιού στην ΕΕ και την τροποποίηση που θα επέτρεπε την ταυτόχρονη διεξαγωγή του εμπορίου, όπως είπε, μέσω του κανονισμού για την πράσινη γραμμή . Ο Μπόρελ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, εξέφρασε την πρόθεσή του  να συναντηθεί με τον κ. Τατάρ κατά την επόμενη επίσκεψή του στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ύπατος Εκπρόσωπο της Ε.Ε., είχε τηλεφωνική επικοινωνία προηγουμένως και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποιούν μέχρι στιγμής την Κυπριακή Δημοκρατία οι διαπραγματεύσεις εντός ΕΕ για Συρία
Ευχαριστεί Αναστασιάδη για αναφορές του ο Ακιντζί που ετοιμάζει βιβλίο για Κραν Μοντανά
Τριάντα έργα κόστους 112 εκ. ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο ΠτΔ
Προσέκρουσε σε τοίχο η Ντι Κάρλο-Άκουσε «το όραμα της λύσης δύο κρατών» από τους Τούρκους
NAVTEX για πόντιση σκάφους στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας
Με πρωτοβουλία Χατζηπαντέλα πέρασε ψήφισμα που καταδικάζει Ερντογάν για αντιδημοκρατικές πρακτικές
Άνοιξε η συζήτηση για προσθήκη επτά βουλευτών επικρατείας-Δύο σταυροί στο ίδιο ψηφοδέλτιο
Με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών υπεύθυνο για τον φάκελο Κύπρου συναντήθηκε η Ντι Κάρλο
Έντονη αντίδραση Φουρλά για τις θέσεις του Πακιστανού Πρωθυπουργού-Ζητά παρέμβαση της Κομισιόν
Προκλητικός ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν-Εξέφρασε στήριξη στις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό