Είδε Αναστασιάδη, πάει στον Τατάρ η Λουτ-Στόχος η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος
12:58 - 11 Ιανουαρίου 2021
Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε, όπως συνηθίζει η κ. Λουτ χωρίς δηλώσεις, συμμετείχαν πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Κυριάκος Κούρος. Σημειώνεται ότι η κ. Λουτ έχει συνάντηση από τις δύο και τριάντα το μεσημέρι με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση και της συνάντησης με τον κατοχικό ηγέτη, δεν αποκλείεται τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο αφού ενημερώνει για τις συναντήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ, ενδεχομένως να ανακοινώνει και τις αποφάσεις για την άτυπη πενταμερή. Μάλιστα υπό το φως αυτών τον εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Πέμπτη στις 11, για να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυράκο Κούσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα του να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη μέσα στα πλαίσια της επιστολής του ΓΓ των ΗΕ της 26ης Οκτωβρίου.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε στην Αμερικανίδα διπλωμάτη, την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του ΓΓ, τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου.
Από την πλευρά της η Τζέιν Χολ Λουτ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή εντός Φεβρουαρίου 2021.
Στόχος της Τζέιν Χολ Λουτ στον νέο γύρο επαφών που πραγματοποιεί με τις δύο πλευρές είναι η όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασίας της άτυπους πενταμερής, που θα αποτελέσει το βασικό βήμα της πρωτοβουλίας του Αντόνιο Γκουτέρες για ξεκλείδωμα της διαδικασίας και επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα με τις διαβεβαιώσεις ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή, η οποία τοποθετείται χρονικά εντός Φεβρουαρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε και τον προβληματισμό του στην Αμερικανίδα διπλωμάτη, για το γεγονός ότι στην έκθεση καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό δεν υπάρχουν αναφορές για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Συγκεκριμένα αναφορές για ομοσπονδία υπάρχουν μόνο στις συνημμένες ενημερωτικές αναφορές των δύο ηγετών (με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να την θεωρεί βάση της λύσης και τον κ. Τατάρ να θεωρεί ότι ως επιλογή έχει εξαντληθεί) και στην 10η παράγραφο όπου παραθέτει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 3 Νοεμβρίου.
Στην έκθεση του ο Γενικός Γραμματέας, εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος και δείχνει να αντιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό τις πραγματικότητες, μετά και την εκλογή Τατάρ, αλλά και λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ενώ δείχνει να βιάζεται, ώστε να προλάβει νέες ενέργειες.
Αναγνωρίζει επίσης τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά αποφεύγει να καταγγείλει, ή έστω να σημειώσει πως αυτό συμβαίνει λόγω της αναθεωρημένης στάσης του Ερσίν Τατάρ και της Άγκυρας. Αντιθέτως, φέρνει τους δύο ηγέτες ενώπιον των ευθυνών τους, επισημαίνοντας μάλιστα πως τη συγκεκριμένη περίοδο έκαναν ελάχιστα βήματα και «πολύ περιορισμένη πρόοδο» στην εφαρμογή τους, ειδικά μετά και την εκλογή του Τατάρ.
Αναγνωρίζει επίσης τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά αποφεύγει να καταγγείλει, ή έστω να σημειώσει πως αυτό συμβαίνει λόγω της αναθεωρημένης στάσης του Ερσίν Τατάρ και της Άγκυρας. Αντιθέτως, φέρνει τους δύο ηγέτες ενώπιον των ευθυνών τους, επισημαίνοντας μάλιστα πως τη συγκεκριμένη περίοδο έκαναν ελάχιστα βήματα και «πολύ περιορισμένη πρόοδο» στην εφαρμογή τους, ειδικά μετά και την εκλογή του Τατάρ.