Επιθέσεις πανταχόθεν κατά Προέδρου-Τα αλλεπάλληλα μέτωπα και το τελευταίο οχυρό

To 2021 σηματοδοτεί τον όγδοο χρόνο παρουσίας του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και αναμφίβολα αποτελεί από κάθε άποψη το πιο κομβικό σημείο της δεύτερης θητείας της διακυβέρνησης του. Τα πολλά ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό, οι πρωτοφανείς υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες και οι επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, συνθέτουν το σκηνικό μέσα στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να κινηθεί και να εξεύρει λύσεις.
 
Η πίεση που ασκείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο εσωτερικό, για όλα τα ζητήματα είναι εξαιρετικά ασφυκτική. Μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, πέρασαν στην αντεπίθεση και προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταρρίψουν το «οχυρό» του Προεδρικού. Από την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, μέχρι το Κυπριακό και τη λύση δύο κρατών κι από το θέμα των πολιτογραφήσεων, μέχρι την καταψήφιση του προϋπολογισμού και τους κινδύνους στην οικονομία, η αντιπολίτευση με καθημερινές δηλώσεις και ανακοινώσεις, επιτίθεται προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Σε ότι αφορά την πανδημία, αναμφίβολα η διαχείριση της πρώτης φάσης της υπήρξε υποδειγματική και ήταν κάτι που αναγνωρίστηκε σχεδόν από το σύνολο των πολιτών. Τα λάθη ή οι παραλείψεις σε συνδυασμό με την κόπωση και των πολιτών, όπως συνέβη σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το δεύτερο κύμα με την έξαρση της πανδημίας και την καταγραφή αρνητικών ρεκόρ, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων.
 
Για το θέμα της πανδημίας, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού μαζί με τον υπουργό Υγείας είναι τα δύο πρόσωπα που δέχονται τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία αφενός κρίνει και κατακρίνει τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο αφού εισακούσουν τις απόψεις των ειδικών, αφετέρου όμως δεν προτείνει εφικτές και εφαρμόσιμες εναλλακτικές επιλογές για περιορισμό της πανδημίας.
 
Ακόμα σφοδρότερη είναι η κριτική που γίνεται στον Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα των πολιτογραφήσεων. Με αιχμή του δόρατος τη στάση του Γενικού Ελεγκτή το Δημοκρατικό Κόμμα κατά κύριο λόγο και με το ΑΚΕΛ σε δευτερεύοντα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται καθημερινά δέκτης έντονης κριτικής, στην οποία απαντά πότε ο ίδιος προσωπικά, πότε μέσω του εκπροσώπου του.
Πλέον μέσα κι από τις απαντήσεις της Κυβέρνησης στα πυρά, καταγγέλλεται επί της ουσίας μια στενή συνεργασία μεταξύ του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που έχει ως στόχο να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να προκληθεί μέσα κι από την καταψήφιση του προϋπολογισμού μια πολιτική κρίση και ενδεχομένως η προκήρυξη και Προεδρικών Εκλογών.
 
Επιπλέον, η κρίση των θεσμών έχει ξεφύγει κι από τα μικρά γεωγραφικά όρια της Κύπρου, αφού ήδη η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καταγγείλει την μη παράδοση φακέλων που ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών στον διεθνή οργανισμό INTOSAI, κάτι που αργά ή γρήγορα ο Νίκος Αναστασιάδης θα βρει μπροστά του. Πάντως, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής, αν και διαφώνησε, αποδέχτηκε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα μετά τη συνάντηση που είχαν, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε ρότα και δημοσίευσε δεύτερη δική του έκθεση για τις πολιτογραφήσεις στελεχών ξένων εταιρειών, προκαλώντας την οργή του Προέδρου.
 
Για αυτό το λόγο, και βάσει τον αμφίθυμων τοποθετήσεων, τόσο του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα καθορίσει και τις εξελίξεις σε ότι αφορά την τύχη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Οι πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να προετοιμάζει τα στοιχεία για την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ζητώντας την παύση του Γενικού Ελεγκτή με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσιών και της ανάρμοστης συμπεριφοράς.
 
Πέραν όμως των διαφόρων καθημερινών επεισοδίων στο τρίγωνο Προεδρικό-Ελεγκτική Υπηρεσία-ΔΗΚΟ, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα του ζητήματος των πολιτογραφήσεων, που επίσης προκαλεί επιπλέον πίεση στον Νίκο Αναστασιάδη. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για χτυπήματα κάτω από τη μέση, αφού πέραν των καταγγελιών που αφορούν τη διαχείριση του ΚΕΠ ως Προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχουν και αυτές που αφορούν το δικηγορικό γραφείο που σήμερα διαχειρίζονται οι θυγατέρες του.
 
Αναντίρρητα, σε ότι αφορά το πρόγραμμα κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, έγιναν μεγάλα και σοβαρά λάθη την τελευταία οκταετία, που μετέτρεψαν το πρόγραμμα, σε όχημα πλουτισμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, στο όνομα του κράτους. Επιπρόσθετα προκάλεσε την έντονη κριτική από τους εταίρους μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και έφερε, φέρνει και θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ίδιο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δύσκολη θέση, απέναντι στους ομολόγους του. 
 
Μπορεί η Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Μύρωνα Νικολάτο, να χρειάζεται αρκετούς μήνες ακόμη για να εκδώσει το τελικό της πόρισμα για το ΚΕΠ, ωστόσο, η δέσμευση της για δημοσιοποίηση ενδιάμεσων εκθέσεων, ίσως να είναι και ένα ζήτημα που αναλόγως του περιεχομένου τους, να αποτελέσουν είτε όπλο στη φαρέτρα, είτε το τελειωτικό χτύπημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι ακόμα και σήμερα με βάση τις αποκαλύψεις του αραβικού δικτύου Al Jazeera αποδείχτηκε πως πέραν των ευθυνών που υπάρχουν στην Κυβέρνηση για τα παραθυράκια του ΚΕΠ, σε αυτό εμπλέκονταν ένας βουλευτής του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Βουλής. Συνεπώς η εμπλοκή του Προέδρου, στον βαθμό που το ΔΗΚΟ σήμερα καταγγέλλει δεν μπορεί να αποδειχθεί. Αντίθετα.
 
Από την άλλη πλευρά, αν τα στοιχεία που θα δοθούν από την Ερευνητική Επιτροπή «καίνε» με οποιοδήποτε τρόπο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ίδιος δήλωσε πως είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί.
 
Στο περιθώριο όλων των πιο πάνω, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και οι υπουργοί του δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε ο προϋπολογισμός να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή, έχοντας διασφαλίσει εκ των προτέρων, ότι θα εγκριθεί. Σε καμία περίπτωση ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα ήθελε να είναι αυτός ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία της Δημοκρατίας που θα άφηνε τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό.
Προς αυτή τη κατεύθυνση τα επόμενα 24ωρα είναι εξόχως σημαντικά, αφού αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανηφορίσουν στο Προεδρικό, ώστε να συζητήσουν το θέμα προς αναζήτηση της χρυσής τομής για επίλυση μιας κρίσης, που στην παρούσα φάση, εν μέσω πανδημίας, με την κοινωνική και οικονομική κρίση να είναι ήδη προ των πυλών, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο τόπος.
 
Δεν είναι λίγοι που παραλληλίζουν τη σημερινή γενικευμένη κρίση με όσα συνέβησαν τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη το 2013. Οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά. Τότε λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να ανταπεξέλθουν, σήμερα λόγω της ανασφάλειας και της τεράστιας οικονομικής ζημίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών που προκαλεί η πανδημία.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη και τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, καλούνται να λύσουν τον Γόρδιο δεσμό της οικονομίας, και να διασφαλίσουν όπως έκαναν τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αφενός την επιβίωση των επιχειρήσεων που βρίσκονται προ του φάσματος της κατάρρευσης, αφετέρου χιλιάδες θέσεις εργασίας που είναι έτοιμες να χαθούν, αν συνεχισθεί η κρίση. Την ίδια ώρα βέβαια που θα πρέπει να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα και η διατήρηση της καλής οικονομικής κατάστασης που πέτυχε το κράτος πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.
 
Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που εκ του αποτελέσματος του θα κριθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του. Κι αυτό διότι, κανένας δεν θα θυμάται πόσο καλά διαχειρίστηκαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Όλοι θα θυμούνται, τις συνέπειες που άφησε πίσω του το καταστροφικό πέρασμα του δεύτερου κύματος και στην οικονομική του πτυχή.
 
Και ενώ όλα αυτά τρέχουν και εξελίσσονται, καταιγιστικές αναμένεται να είναι το επόμενο δίμηνο και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Με την έλευση της Τζειν Χολ Λουτ να εκκρεμεί και με την άτυπη πενταμερή που θα αποτελέσει τον προθάλαμο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, της επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης, καλείται να δώσει εξηγήσεις για ένα ζήτημα που χρονολογείται τουλάχιστον δύο χρόνια.
 
Αρχικά ήταν ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, μετά ο Έιντε, στη συνέχεια πρώην συνεργάτες του Προέδρου και πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος που ισχυρίστηκαν πως ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια ή μετά από το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα, εξέφρασε την πεποίθηση πως πλέον θα πρέπει να στραφούμε στη λύση των δύο κρατών.
 
Το συγκεκριμένο ζήτημα, έγινε σημαία από την Εζεκία Παπαϊωάννου που με κάθε ευκαιρία το επαναφέρει στην επικαιρότητα, κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη για τη στάση του στο Κυπριακό. Και για το συγκεκριμένο ζήτημα το πρέσσινγκ που ασκείται στον Νίκο Αναστασιάδη είναι ασφυκτικό, με τον ίδιο να απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει αυτούσια την επιστολή που είχε αποστείλει μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ώστε να αποδείξει πως ποτέ και κατ΄ ουδένα λόγο δεν εξέφρασε την πεποίθηση πως η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να βασίζεται στα δύο κράτη.
 
Η πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση, δεν περιορίζεται μόνο στα όσα έχουν ειπωθεί πιο πάνω. Μια σειρά γεγονότων στο εσωτερικό, πυροδοτούν ακόμη περισσότερο την κριτική της αντιπολίτευσης. Ένα εξ αυτών των ζητημάτων, είναι το θέμα με τις έρευνες της Αστυνομίας στην οικία της γυναίκας που φέρεται να διαχειριζόταν τον λογαριασμό Lady Έμιλυ Καρντάσιαν Duchess of Yiolou στο twitter, με το ΑΚΕΛ να καλεί την υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλη Γιολίτη να δώσει απαντήσεις, εγγράφοντας μάλιστα το θέμα στη Βουλή.
 
Το ΑΚΕΛ, όπως διαμηνύει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, δεν θα αφήσει την υπόθεση να κλείσει.  Η υπόθεση της κας Γιολίτη είναι εξαιρετικά σοβαρή και δεν θα την αφήσουμε να κλείσει αν δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα η υπουργός Δικαιοσύνης διαμήνυσε πως δεν θα προχωρήσει με νομικά μέτρα, ωστόσο το ΑΚΕΛ επιμένει να ζητά τη διερεύνηση του θέματος θεωρώντας πως υπουργός λειτούργησε καταχρηστικά, ζητώντας από την Αστυνομία να παρέμβει.
 

Δειτε Επισης

Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό
Ανάβει το πράσινο φως στην Chevron για το «Αφροδίτη» η ΚΔ-«Προς την ορθή κατεύθυνση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής»