«Η Κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε ολικό lockdown… Δεν θα ήταν μία επιλογή που θα θέλαμε»

Έδωσε στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων, για αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να υποδεικνύει πως Κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε ολικό lockdown
 
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κυριάκος Κούσιος, αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου με τους επιδημιολόγους, αλλά και την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, υπέδειξε πως η Κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε ολικό lockdown. «Δεν θα ήταν μια επιλογή που θα θέλαμε. Εντούτοις αν οι εισηγήσεις της επιδημιολογικής ομάδας είναι προς αυτή την κατεύθυνση, θα αξιολογήσουμε τις εισηγήσεις. Είναι λογικό όταν έχεις μια ομάδα επιδημιολόγων με 12 άτομα, αν δεν είναι δύο, να έχεις τρεις απόψεις διαφορετικές. Είναι γνωστό ότι οι επιδημιολόγοι μας έχουν διαφορετικές απόψεις από πριν. Θα τους ακούσουμε για να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Δεν απέχουν και δεν απείχαν πολύ οι απόψεις των επιδημιολόγων».
 
Ο κ. Κούσιος ξεκαθάρισε πως υπάρχουν διαβαθμίσεις στα lockdown. «Υπάρχει το σκληρό, που δεν πάει κανένας στη δουλειά του και περιορισμένες διακινήσεις. Υπάρχουν διαβαθμίσεις που λένε κλείνουν κουρεία και κομμωτήρια. Τα κομμωτήρια δεν είναι πηγή μόλυνσης. Απευχόμαστε να αναγκαστούμε να πάρουμε τα αυστηρότερα των μέτρων. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, να δούμε τους επιδημιολόγους».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενος και στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την Κυβέρνηση, τόνισε πως «δεν μείναμε με τα χέρια δεμένα και βλέπουμε τις εξελίξεις να μας περιμένουν. Ήρθαμε σε επαφή με συγκεκριμένη χώρα, για να έχουμε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, εάν δεν αρκεί το δικό μας προσωπικό. Δεν θέλω να αποκαλύψω τη χώρα, αλλά κάναμε διευθετήσεις. Ακούσατε τον εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ ότι προετοιμαζόμαστε για να έχουμε περισσότερες κλίνες».
 
Αναφερόμενος στην κατάσταση στα νοσηλευτήρια, ο Κυριάκος Κούσιος παρέπεμψε σε δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΚΥπΥ, ο οποίος ανέφερε πως προετοιμάζονται να διαθέσουν περισσότερες κλίνες. Πρόσθεσε πως η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι πολύ άσχημη, αλλά «δεν θα θέλαμε να διαθέσουμε όλες τις κλίνες για τον κορωνοϊό και να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε άλλους συμπολίτες μας που πάσχουν από κάτι άλλο. Δεν περιμένουμε με δεμένα τα χέρια. Ενεργούμε προληπτικά. Με το προσωπικό που διαθέτουμε, φθάνουμε οριακά πλέον. Είναι γνωστό ότι το 20% του προσωπικού ανήκει στον ΟΚΥπΥ και το άλλο 80% είναι ιδιώτες. Άρα δεν πρέπει να στερήσουμε από άλλους συμπολίτες μας την περίθαλψη. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους συμπολίτες μας στην τύχη τους».
 
«Δεν είναι θέμα οικονομικό η υγεία και η ζωή των συμπολιτών μας»
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν υπάρχει μία φοβία την Κυβέρνησης, για επιβολή lockdown, από οικονομικής πλευράς, επεσήμανε ότι δεν είναι θέμα οικονομικό «η υγεία και η ζωή των συμπολιτών μας. Δεν προσμετράται σε χρήμα. Είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν θα το συγκρίνουμε με την οικονομία. Δεν θα θέλαμε να φθάσουμε, όμως, σε σημείο να έχουμε επιπρόσθετο κόστος που θα το διαθέσουμε διαφορετικά. Υπάρχει ένα μεγάλο κόστος μέχρι στιγμής. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Αν μπορούμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα, γιατί να μην το κάνουμε για να διατεθούν αυτά τα χρήματα προς ενίσχυση των επιχειρήσεων και των συμπολιτών μας. Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας, είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανένα απροστάτευτο, ούτε θα αφήσει κανένα χωρίς στήριξη. Στο μέτρο που έχει τη δυνατότητα η Πολιτεία, θα είναι αρωγός».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί