Άντρος: Η μπάλα στα πόδια Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ για να υπάρξει συναίνεση

Έστω και αν θα καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021 έχουν τη δυνατότητα Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ να διαβουλευθούν με τα πολιτικά κόμματα, να υιοθετήσουν θέσεις και προτάσεις και στη συνέχεια να υιοθετηθεί ο προϋπολογισμός, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι η μπάλα είναι στα πόδια της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.
 
Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «έχουν την υποχρέωση να λειτουργήσουν με τρόπο, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις συναίνεσης στην κυπριακή κοινωνία και όχι να λένε ότι δεν θα σας δώσουμε σανίδα σωτηρίας» και πρόσθεσε πως «όλο αυτό το διάστημα λειτούργησαν με αυταρχισμό και αλαζονεία».
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να συζητήσει με τα κόμματα για το θέμα του προϋπολογισμού και πρόσθεσε πως «η κοινωνία απαιτεί να υπάρξει συναίνεση και την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση».
 
Ανέφερε ότι «μας ζητούν να αρνηθούμε τον εαυτό μας, μας λένε εμείς τούτες τις πολιτικές έχουμε, εσείς ξεχάστε τον εαυτό σας, ξεχάστε ποιοι είσαστε και ελάτε να υιοθετήσετε τις δικές μας, αυτούσιες, πολιτικές μας θέσεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι «όποιος τους ασκεί κριτική ή τους λέει κάτι που δεν τους αρέσει επιχειρούν να τον ισοπεδώσουν», όπως είναι μεταξύ άλλων κόμματα, ανεξάρτητοι θεσμοί, ο Γενικός Ελεγκτής, δύο κεντρικοί τραπεζίτες και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε όλους τους νόμους που στόχευαν στο να προστατέψουν τον λαό, ακόμη και εκείνοι που ψηφίστηκαν από τον ΔΗΣΥ, θέματα όπως οι εξώσεις, οι εκποιήσεις, τα ενοίκια».
 
Αναφέρθηκε επίσης στα ωράρια των καταστημάτων και στην εργασία την Κυριακή, που κατέστρεψε, όπως είπε, ολόκληρες οικογένειες και πρόσθεσε ότι ουδέποτε ενδιαφέρθηκε η Κυβέρνηση να ακούσει.
 
«Μας αποκαλούν ανεύθυνους και λαϊκιστές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ανεύθυνοι και λαϊκιστές είναι εκείνοι που μεταμορφώνονται ανάλογες με τις συνθήκες», όπως ο ΔΗΣΥ που λέει ότι είναι ο υπέρμαχος για την λύση του Κυπριακού, ενώ δεν είχε καμιά δυσκολία, όπως είπε, όταν στριμώχτηκε εκλογικά να μιλήσει για τις δανεικές ψήφους των Τ/κ και να δαιμονοποιήσει την υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και ότι όταν είπαν ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε όλα και δεν έχουν καμιά δυσκολία να λένε ότι δεν πρέπει να πάμε σε δημοψηφίσματα στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί μπορεί να μας τα τουμπάρουν οι πολίτες.
 
Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει προτάσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε προτάσεις τόσο «για να βγούμε από το αδιέξοδο στο Κυπριακό», όσο και κατά την διάρκεια της πανδημίας για τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την παιδεία, την κοινωνία πρόνοια, τα εργασιακά και το περιβάλλον.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έκανε προτάσεις για το τι έπρεπε να γίνει στον τομέα της υγείας και για αντιμετώπιση μιας δεύτερης φάσης της πανδημίας, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν μας έλαβε υπόψη».
 
«Ήρθε η δεύτερη φάση, άλλαξαν οι επιστήμονες που χειρίζονταν τα ζητήματα με αποτέλεσμα να λαμβάνονται αντιφατικές αποφάσεις και να έχουμε πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», πρόσθεσε.
 
Σε σχέση με το θέμα της διαφθοράς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η διαφθορά δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά «σήμερα καλπάζει» και πρόσθεσε ότι το 95% των πολιτών θεωρούν ότι έχουμε διαφθορά στην Κύπρο.

 Ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τα διαβατήρια απατεώνες» και πρόσθεσε ότι το λάθος της Κυβέρνησης ήταν ότι ξεχείλωσαν τα κριτήρια «με τρόπο που οδηγούσε σε ξεπούλημα της κυπριακής υπηκοότητας».
 
Σε σχέση με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρξει κατώτατος μισθός ανά επάγγελμα, εισαγωγή έκτακτου σχεδίου για κοινωνικοοικονομική στήριξη οικογενειών με πρώτο το θέμα της στέγης, επιδότηση του κόστους φροντίδας των παιδιών, αύξηση της άδειας μητρότητας, αναγνώριση τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνες και στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.
 
Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει νέα προσέγγιση για το μοντέλο ανάπτυξης και αύξηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση της παραγωγής σε τομείς όπως η υγεία, η έρευνα, η τεχνολογίας και η τριτοβάθμια εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι «αυτοί πρέπει να είναι οι βασικοί πυλώνες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου».
 
Πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση της καθολικής ψηφιοποίησης της δημόσιας υπηρεσίας και νοικοκύρεμα και εκσυγχρονισμός των ημικρατικών καιδικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «οι εξελίξεις δεν είναι απλώς κρίσιμες, είναι ιστορικές, είμαστε στο σημείο μηδέν», προσθέτοντας ότι «μπροστά στα μάτια μας ο Ερντογάν κλέβει το μέλλον της Κύπρου λίγο-λίγο».
  
«Κλιμακώνει την επιθετικότητα του προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο ενεργειακό μας πρόγραμμα. Προχωρεί στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου και όχι μόνο, της Αμμοχώστου, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Θέτει επί τάπητος την απαράδεκτη απαίτηση για λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.  
 
Ανέφερε ότι «όσοι παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια για τη λύση του Κυπριακού νιώθουν σήμερα απογοητευμένοι και απελπισμένοι» και πρόσθεσε πως «το παρατεταμένο αδιέξοδο και η εκλογή Τατάρ  συρρίκνωσαν την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ότι η Κύπρος μπορεί να σωθεί». 
 
«Αλίμονο αν χάσουμε την πίστη μας ότι το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να λυθεί» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν το πράξουμε θα πάμε στη διχοτόμηση».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό είναι καταθλιπτικά και χειρότερα από ποτέ». 

«Στα οχτώ περίπου χρόνια που χειρίζονται το Κυπριακό, δεν το έφεραν πιο κοντά σε λύση. Αντιθέτως, το πήραν πιο κοντά στη διχοτόμηση», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι «το παρατεταμένο αδιέξοδο εγκυμονούσε κινδύνους για νέα σοβαρά τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας» και ότι «θα τίθετο προς συζήτηση η λύση δύο κρατών».
 
«Προειδοποιήσαμε ότι το διαπραγματευτικό κενό θα έδινε χώρο στην τουρκική επιθετικότητα για να προχωρήσει σε προκλήσεις στην ΑΟΖ, ενώ φρόντιζαν μόνο να παραμυθιάζουν τον κόσμο ότι έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ μας», πρόσθεσε 
 
Είπε ακόμη ότι το μοναδικό πραγματικό δίλημμα που έχουμε ενώπιον μας είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι και μια απάντηση προς όσους θέτουν θέμα εγκατάλειψης της ομοσπονδίας, νέες ιδέες ή ακόμα και να βάλουμε στο τραπέζι την πρόταση για ενιαίο κράτος». 
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία και «είναι το μόνο σημείο στο οποίο μπορούν να συναντηθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που θέλουν λύση».
 
«Λύση στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις», πρόσθεσε.
 
Λύση, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο ΔΔΟ με μία κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των ΗΕ και λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Αν ο κ. Αναστασιάδης δεν θέλει να γραφτεί στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης, οφείλει να προχωρήσει αποφασιστικά, να διακηρύξει την προσήλωση του στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να εκφράσει την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που είχε μείνει με την Κοινή Διακήρυξη του 2014, το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τις συγκλίσεις, επαναβεβαιώνοντας την ισχύ τους, καθώς και να επαναβεβαίωσει ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε.
 
Αναφερόμενος στο ΕΛΑΜ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το μητρικό τους κόμμα κρίθηκε από το Δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση και οι ηγέτες του είναι στη φυλακή, ενώ «ο Λαγός έγινε κυριολεκτικά λαγός», όπως είπε.
 
Δεν μπορούν, πρόσθεσε, να παραδίδουν μαθήματα νομιμότητας. «Να πω ότι οι άνθρωποι του ΕΛΑΜ είναι κομμάτι από τον ΔΗΣΥ. Δεν μας ξαφνιάζει. Το αίμα δεν γίνεται νερό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ