Αναλόγως της τύχης των τροπολογιών της θα ψηφίσει για τον προϋπολογισμό η Αλληλεγγύη

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας τους κράτους, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να διατηρήσει την πρόσβαση να δανείζεται από τις αγορές, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση επιβάλλεται να διατηρήσει τα αναγκαία ρευστά διαθέσιμα για έκτακτες συνθήκες, καθότι δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα θα διαρκέσει η πανδημία.
 
Σε ομιλία του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι ο προϋπολογισμός θα βοηθήσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει δύο φιλόδοξους στόχους μέσα στο 2021, που είναι να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, να ανακόψει την μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και να εξαλείψει τα κρούσματα της πανδημίας COVID-19, καθώς και να αποκαταστήσει την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να φορτώσει τα δημόσια οικονομικά με πρόσθετο δυσβάσταχτο χρέος.

Σημείωσε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ανασχεδιαστεί και να βελτιωθεί ο τρόπος καταρτισμού του κρατικού προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια ο κάθε επόμενος προϋπολογισμός είναι πανομοιότυπος με τον προηγούμενο.

«Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι και ο φετινός προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε τις φιλοδοξίες ούτε και τους στόχους της ακόμα και της Κυβέρνησης που θα τον υλοποιήσει», για να προσθέσει ότι «είναι ένας άνευρος προϋπολογισμός άτολμης διαχείρισης, που με τις πρόνοιες του συντηρούνται καταχρηστικές νοοτροπίες και διατηρούνται αχρείαστες δαπάνες προς όφελος κάποιων προνομιούχων».

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα του προϋπολογισμού για το 2021, ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι «αβίαστα κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας κι αδυναμίας», υπογραμμίζοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές, ελάχιστα υπολογίζουν την τελική επίδραση της πανδημίας COVID-19 πάνω στα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, αλλά και πάνω στις καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές των πολιτών.

Επίσης, είπε πως «το διαχρονικό πρόβλημα με τη χαμηλή αποταμιευτική ικανότητα των Κυπρίων θα συμβάλει αρνητικά στη διαχείριση της κατάστασης που έχουμε μπροστά μας», συμπληρώνοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα τα έσοδα του προϋπολογισμού τίθενται εν αμφιβόλω».
 
Ακολούθως, ο κ. Γιωργάλλας προέβη σε ανάλυση των πέντε σοβαρών κινδύνων που το Κίνημα Αλληλεγγύη θεωρεί ότι απειλούν την Κύπρο και που δυστυχώς ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 ελάχιστα υπολογίζει, ενώ αναφέρθηκε και στις  ευκαιρίες και προκλήσεις που υπάρχουν για να τους διαχειριστούν.
 
Σε σχέση με τον πρώτο κίνδυνο που απειλεί την οικονομία, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως «είναι το τεράστιο ιδιωτικό χρέος των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες», το οποίο όπως ανάφερε «το έχει συσσωρεύσει η διαχρονική ασυδοσία των τραπεζών και η επιπολαιότητα και ελαφρότητα των δανειοληπτών».
 
«Το τεράστιο αυτό χρέος είναι η ρίζα του κακού με τα ΜΕΔ. Η αλήθεια είναι ότι το ιδιωτικό αυτό χρέος μπορούσε να μειωθεί και μαζί του θα λιγόστευαν και τα ΜΕΔ, αν η Κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν τις νομοθετικές αλλαγές για τις εκποιήσεις, έκαναν άλλες επιλογές. Επτά χρόνια μετά την τραπεζική καταστροφή, ούτε το ιδιωτικό χρέος, αλλά ούτε τα ΜΕΔ μειώθηκαν όπως επιβάλλει η δύσκολη περίοδος που διανύουμε. Και δεν μειώθηκαν γιατί η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια περιορίστηκε στο μότο ‘σώστε τις τράπεζες με κάθε θυσία και κάθε τίμημα γιατί αν αυτές χαθούν θα καταστραφεί η οικονομία’», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εν αναμονή του δεύτερου μεγάλου κύματος ΜΕΔ που σίγουρα θα έρθει μέσα στο 2021, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αυτή τη φορά πιο σοφές αποφάσεις και να περιορίσει το ρόλο που έχουν σήμερα τα αρπακτικά των εταιριών εξαγοράς πιστώσεων, να ερευνήσει τα πεπραγμένα τους και σίγουρα θα βρει πολλές παρανομίες και πρώτιστα να δώσει την ευκαιρία στους δανειολήπτες να διακανονίσουν τα δάνεια τους με ένα εφικτό παραγωγικό τρόπο στα πρότυπα της Ισλανδίας».
 
Σε σχέση με το δεύτερο μεγάλο κίνδυνο που απειλεί την Κύπρο, είπε πως «είναι η εκτεταμένη διαφθορά, που λιμνάζει στους κόλπους του κράτους, των θεσμών, στην κοινωνία και την οικονομία», για να προσθέσει ότι «η μακροχρόνια σήψη έχει διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό, απειλεί την κοινωνική συνοχή και έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα επιλήψιμες και επικίνδυνες ρωγμές στο κύρος της κρατικής μας υπόστασης».

«Μετά και τις τελευταίες θλιβερές και απαράδεκτες αποκαλύψεις η κυπριακή κοινωνία έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της. Η διαφθορά ριζώνει εδώ και πολλά χρόνια στην αυλή της πατρίδας. Και η διαφθορά έγινε δομικό στοιχείο του κράτους μας. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η διαφθορά έγινε πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», ανέφερε.
 
Ανέφερε ότι «η Αλληλεγγύη θα αναμένει την εξέλιξη της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πάταξη της διαφθοράς και  χωρίς συμβιβασμούς δεν θα αρκεστεί σε τίποτα λιγότερο από τη μηδενική ανοχή, στη διαφθορά, στον νεποτισμό, στην αναξιοκρατία, στη σαθρή διοίκηση, στην κατάχρηση εξουσίας με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό».
 
Επιπλέον, επισημαίνει ότι «αυτή τη φορά και πριν μας επιβληθούν μνημόνια από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις έγκαιρα να συναποφασίσουν ένα Μνημόνιο Συναίνεσης, που να περιλαμβάνει ριζοσπαστικά μέτρα που θα αποτελούν μια ολική λύση αντιμετώπισης των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία COVID-19.

Αναφορικά στον τέταρτο κίνδυνο, που απειλεί την κυπριακή πολιτεία, είπε πως είναι η αδυναμία για μεταρρυθμίσεις και τολμηρές αλλαγές στο κράτος με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία του.
 
Σημείωσε πως η Αλληλεγγύη «χωρίς συμβιβασμούς έχει καταθέσει ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της κυπριακής πολιτείας, με στόχο ένα ευέλικτο, λιτό κράτος που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα, να είναι ελκυστικό σε επενδύσεις, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να μας κάνει περήφανους».

Σε σχέση με τον πέμπτο σοβαρό κίνδυνο, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως αφορά «στο κλείσιμο του Κυπριακού με συνοπτικές διαδικασίες και μια κακή κάκιστη λύση», για να συμπληρώσει πως "είναι λοιπόν φανερό πως υπό τις παρούσες συγκυρίες, είναι ίσως θανάσιμο σφάλμα η απουσία της ΚΔ και η συμμετοχή μόνο του ΠτΔ ως απλού εκπροσώπου της πλευράς μας, στην επικείμενη πενταμερή, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να νομιμοποιήσει και να εδραιώσει στις διαπραγματεύσεις τις διχοτομικές της θέσεις για δύο λαούς και δύο κράτη".
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ