Πήραν το μήνυμα αλλά διστάζουν για τομεακές κυρώσεις οι Ευρωπαίοι

Τρία εικοσιτετράωρα πριν από το πολυαναμενόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις επιθετικές ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας διαπιστώνει ότι πλέον έχει καταστεί σαφές μεταξύ των 27 πως θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία.

«Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με το οποίο οι 27 ΥΠΕΞ προετοιμάζουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι “στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα. Διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ. Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα λοιπόν κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Κι αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κυρώσεις που διχάζουν, το τείχος του Βερολίνου και στο βάθος Κυπριακό

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, όλες οι χώρες συμφωνούν ότι η Άγκυρα δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά που της έγινε τον περασμένο Οκτώβριο για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις της με την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρούσε σε αποκλιμάκωση των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα προσέρχονταν σε διάλογο με την Ελλάδα.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, παρότι αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε και δέχονται να καταγραφεί αυτό, εμφανίζονται στις μέχρι τώρα εσωτερικές συζητήσεις στο Συμβούλιο επιφυλακτικές στη λήψη προχωρημένων τομεακών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Αντίθετα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Αυστρία και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην θετική ατζέντα, τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου,  για χρήση όλων των μέσων και επιλογών που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ με βάση το άρθρο 29 της Συνθήκης που κάνει λόγω για επιβολή κυρώσεων σε τρίτες χώρες.

Σήμερα, ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που ενημέρωσε τον Τύπο για το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η εκτίμηση των 27 είναι πως δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος και οι 27 θα κληθούν να αποφασίσουν πως πρέπει να συνεχίσουν. Τόνισε δε ότι το COREPER (συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων) την Τετάρτη θα εξετάσει το ζήτημα της Τουρκίας και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει προσχέδιο συμπερασμάτων για τους ηγέτες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαμορφώνεται την Τετάρτη το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία

Οι 27 Υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία περιλαμβάνει βαριά ατζέντα, θα ξεκινήσει στη 13:00 τοπική ώρα Βρυξελλών της Πέμπτης και δε θα ολοκληρωθεί πριν τις 15:00 την Παρασκευή.

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε εν όψει της σημερινής συνόδου των  υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ότι θα συζητήσουν μέτρα κατά της Τουρκίας καθώς δεν υπήρξε τους περασμένους μήνες αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο .

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν  σήμερα το κατά πόσον θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας προτού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της να αποφασίσουν, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εάν θα κάνουν πράξη την απειλή τους να προχωρήσουν στη λήψη τιμωρητικών μέτρων.

«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», δήλωσε ο Χάικο Μάας πριν συνεδριάσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

«Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ’ ευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε — ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε , σήμερα, για την εξεύρεση «φόρμουλας επωφελούς για όλους» ώστε να  διευθετηθούν οι διενέξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Καλώ όλες τις γειτονικές και τις παρόχθιες χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να μην βλέπουν αυτό το ζήτημα σαν ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος (σ.σ.: όπου το κέρδος του ενός είναι ίσο με τη ζημιά του άλλου)», δήλωσε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Είμαι πεπεισμένος πως μια φόρμουλα επωφελής για όλους, η οποία να διαφυλάσσει τα δικαιώματα κάθε μέρους, μπορεί να βρεθεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ωστόσο πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η «πειρατική νοοτροπία», την οποία επιδεικνύουν, όπως είπε, άλλες χώρες, να την περιορίσει σε μια στενή λωρίδα υδάτων. «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμό… Δεν θα επιτρέψουμε ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», δήλωσε.

 Η ΕΕ καταδίκασε την Παρασκευή τη συνέχιση «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο παραμένει στο στάδιο αυτό διαιρεμένη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές.

«Ζητούμε από τους συνομιλητές μας να μην αγνοήσουν το χέρι που τείνει η Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην πρότασή του να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη διευθέτηση των διενέξεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης την ΕΕ «να μην αφεθεί να χειραγωγηθεί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους», που πιέζουν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η «στρατηγική τύφλωση», η επίδειξη αδιαλλαξίας και οι νέες απειλές του Ερντογάν

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί