Διαμορφώνεται την Τετάρτη το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία

«Οι προϋποθέσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία δεν πληρούνται» και «δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις», ενώ «η απόσυρση του Oruc Reis δεν εκλαμβάνεται ως σημαντική πρόοδος από τους 27», δήλωσε σήμερα ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που ενημέρωσε τον Τύπο για το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. 

Ο ίδιος τόνισε ότι η εκτίμηση των 27 είναι πως δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος και οι 27 θα κληθούν να αποφασίσουν πως πρέπει να συνεχίσουν. Τόνισε δε ότι το COREPER (συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων) την Τετάρτη θα εξετάσει το ζήτημα της Τουρκίας και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει προσχέδιο συμπερασμάτων για τους ηγέτες. 

Σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) που αποτελείται από τους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι 27 Υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία περιλαμβάνει βαριά ατζέντα, θα ξεκινήσει στη 13:00 τοπική ώρα Βρυξελλών της Πέμπτης και δε θα ολοκληρωθεί πριν τις 15:00 την Παρασκευή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κυρώσεις που διχάζουν, το τείχος του Βερολίνου και στο βάθος Κυπριακό

Σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου και τα συμπεράσματα που θα τεθούν ενώπιον του ΣΓΥ, οι 27 αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων θα εξετάσουν την κατάσταση και τον συντονισμό σε σχέση με την πανδημία COVID19 και θα επαναβεβαιώσουν την πρόθεση για συντονισμό σε σχέση με την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, την εμβολιαστική στρατηγική, τα τεστ και τη σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων σε επόμενη φάση.

Ακολούθως οι 27 θα εξετάσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της υιοθέτησης του δεσμευτικού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% ως το 2030. Ο ίδιος εξήγησε ότι το ζήτημα αυτό θα συμφωνηθεί μόνο αν προχωρήσει η υιοθέτηση του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 1,8 τρισ. ευρώ. Σημείωσε ότι η γερμανική προεδρία έχει ξεκινήσει επαφές για να καμφθούν οι αντιδράσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας επί του μηχανισμού αιρεσιμότητας (κράτους δικαίου). Επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δώσουν ενδείξεις για τις προθέσεις τους ως αύριο το βράδυ. “Δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε (να έχουμε συμβιβασμό), αλλά αν δεν έχουμε τότε εξετάζονται άλλες λύσεις, όπως Ταμείο Ανάκαμψης με 25 κράτη μέλη, με διακυβερνητική συμφωνία”, εξήγησε. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι στα συμπεράσματα θα υπάρχει και το ζήτημα της τρομοκρατίας και θα επισημαίνονται περιοχές πολιτικής που θα πρέπει να προωθηθούν το ερχόμενο διάστημα.

Τέλος σε σχέση με το Brexit, ανακοίνωσε νέο τηλεφώνημα Φον Ντερ Λάιεν με Μπόρις Τζόνσον και τόνισε ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται εντατικά από χθες καταγράφοντας πρόοδο, όχι όμως και συμφωνία στα τρία ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την αλιεία, τη διακυβέρνηση και τον ισότιμο ανταγωνισμό. Έκανε τέλος λόγο για καθοριστικές ώρες και σημείο καμπής στις συζητήσεις. 
 
ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΔΩ: Η «στρατηγική τύφλωση», η επίδειξη αδιαλλαξίας και οι νέες απειλές του Ερντογάν

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Μετά από ημέρες κλιμάκωσης, ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης
Άφαντη για τρίτη μέρα η 13χρονη Κωνσταντίνα στη Λευκωσία-Νέα έκκληση της Αστυνομίας (pic)
Τραγωδία στην Άμφισσα-«Το παιδί ήταν νεκρό με παραμορφωμένο κεφάλι από τη χρήση της βεντούζας»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος