Οι νέες φουρτούνες για ένα γινάτι και η… Οδύσσε(ι)α του προϋπολογισμού

Σε επικίνδυνες ατραπούς, με συνέπειες που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν, εισέρχεται η χώρα, σε μια κρίσιμη περίοδο μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Kόμματος, να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021. Η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας πολιτικός εκβιασμός, που φέρνει το κράτος ενώπιον μιας νέας υπό εκκόλαψη κρίσης σε περίοδο ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, το ΔΗΚΟ έβγαλε από την φαρέτρα του το όπλο του πολιτικού εκβιασμού, απαιτώντας από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών, να δώσει πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή στους φακέλους των πολιτογραφήσεων που είχε ζητήσει, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera. Από τότε μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στην άποψη, πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν της επιτρέπει στην παρούσα φάση να δώσει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη τους φακέλους που ζητά. 

Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης και τους φακέλους που απαίτησε πρόσβαση η Ελεγκτική Υπηρεσία, αυτοί ζητήθηκαν στον απόηχο των αποκαλύψεων του Al Jazeera με το Υπουργείο Εσωτερικών να απευθύνεται στη Νομική Υπηρεσία και να ζητά γνωμάτευση για το αν πρέπει αυτοί να δοθούν, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η έρευνα που διενεργεί η Ερευνητική Επιτροπή. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, με γνωμάτευση του, ημερομηνίας 7 Σεπτεμβρίου, προς τον υπουργό Εσωτερικών, σημείωνε πως λόγω του διορισμού της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία ερευνά τη διαδικασία και τη χορήγηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών από το 2007 μέχρι τις 17 Αυγούστου 2020, όλοι οι φάκελοι, αρχεία, στοιχεία και έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του Υπουργείου, θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να δοθούν στην Ερευνητική Επιτροπή. Παράλληλα, επισήμανε πως δεν θα πρέπει σε αυτό το στάδιο να δοθούν οποιαδήποτε στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή. 

Την ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών ενεργεί με βάση τη γνωμάτευση του νομικού του συμβούλου, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, το καλούν ουσιαστικά να αγνοήσει και να παραδώσει τους φακέλους ή τα αντίγραφά τους. Ακόμη και σήμερα, το ΔΗΚΟ επιμένει στην παράδοση των φακέλων για τη διεξαγωγή μιας παράλληλης έρευνας για το ίδιο θέμα από τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος παρεμπιπτόντως κλήθηκε μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε από την Ερευνητική Επιτροπή και κατέθετε για τέσσερις ώρες. 

Το αφήγημα του ΔΗΚΟ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα την περασμένη Πέμπτη, στηρίζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κρύβει στοιχεία για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων και πως αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας για έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση, «σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που δυστυχώς συγκαλύπτει τη διαπλοκή και τη διαφθορά». Δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα για ένα θέμα που ερευνά ήδη μια ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή, που διορίστηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Γενικό Εισαγγελέα και μια έρευνα που θα μπορεί να επαναλάβει ο Γενικός Ελεγκτής, μετά το πέρας της έρευνας που διεξάγει η τριμελής Επιτροπή, και αργά ή γρήγορα, η αλήθεια θα λάμψει και η διαφάνεια θα επικρατήσει, αφού όντως είναι μια λαϊκή απαίτηση. 

Η στάση του ΔΗΚΟ μπορεί να χαρακτηριστεί και οξύμωρη, αφού βάζει στο ίδιο καλάθι δυο εντελώς διαφορετικά ζητήματα και μπορεί να θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται ως πολέμιος της διαφθοράς και υπερασπιστής του κύριου εκφραστή αυτής της τάσης, του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονεί πως αν ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θεωρεί πως έχει δίκαιο, πολύ απλά μπορεί να καταθέσει ένα αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει γνωμάτευση αναφορικά με την ουσία του ζητήματος. Αν δηλαδή προσβάλλονται οι εξουσίες και τα δικαιώματά του από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και την άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να του παραδώσει τους φακέλους ή αντίγραφα φακέλων των πολιτογραφήσεων. 

Οξύμωρο είναι και το γεγονός ότι εργαλειοποιεί, εν καιρώ πανδημίας, τον προϋπολογισμό του 2021, που αφενός διασφαλίζει την παροχή μιας σειράς ουσιωδών παροχών και υπηρεσιών στους πολίτες και αφετέρου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα οδηγήσει τη χώρα ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την πανδημία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έγινε δέκτης δριμείας κριτικής για αυτή του τη στάση απέναντι στη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Ακόμη και στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα εξέφραζαν χθες τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος συμπεριφέρεται εκδικητικά, βυθίζοντας τη χώρα στην αβεβαιότητα.

Η Οδύσσεια του προϋπολογισμού
Με αυτά τα δεδομένα, η Βουλή καλείται το τριήμερο από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, να συζητήσει και να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς, με την πιθανότητα στο τέλος αυτοί να καταψηφιστούν, να είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Οι ισορροπίες εντός της Βουλής είναι εύθραυστες, με τα μικρότερα κόμματα αποκτούν πλέον ρυθμιστικό ρόλο. 

Οι ψήφοι που απαιτούνται για την έγκριση του προϋπολογισμού, προϋποθέτουν αυτές από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και άλλους εννέα ή δέκα, αναλόγως και των αποχών. Η δεξαμενή μέσα από την οποία η Κυβέρνηση θα αποπειραθεί να τους αλιεύσει, είναι εξαιρετικά μικρή και δυσπρόσιτη. Κι αυτό διότι θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφους από βουλευτές, που τα προηγούμενα χρόνια καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό. 

Πέραν των 18 βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού, θετικά αναμένεται να ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας και Ρουλλα Γεωργιάδου. Από εκεί και πέρα, πιθανό είναι, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, θετικά να ψηφίσουν και οι τρεις βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και Γιώργος Προκοπίου. Σε περίπτωση που οι πιο πάνω βουλευτές ψηφίσουν θετικά, τότε η Κυβέρνηση εξασφαλίζει μόλις 23 και χρειάζεται τουλάχιστον άλλες τέσσερις ψήφους. 

Με βάση τα δεδομένα, στα υπόλοιπα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάσσονται εναντίον, ενώ κατά αναμένεται να ταχθούν και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων, καθώς και η Άννα Θεολόγου. Συνολικά 26 βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν. Συνεπώς, η δεξαμενή που απομένει στην Κυβέρνηση για να αλιεύσει θετικές ψήφους αποτελείται μόνο από την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ, που διαθέτουν τρεις, ένα και δύο βουλευτές αντίστοιχα.

Η απόφαση της ΕΔΕΚ για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον προϋπολογισμό θα ληφθεί στις 14 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Αν και τα προηγούμενα χρόνια το κόμμα καταψήφιζε τους προϋπολογισμούς, στην παρούσα συγκυρία, το ενδεχόμενο υπερψήφισης τους παραμένει ανοικτό, σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Συμμαχία Πολιτών με τον Γιώργο Λιλλήκα, να ανακοινώνει την τελική του απόφαση μετά τη συνεδρία της Γραμματείας του Κόμματος την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών θα κινηθούν ταυτόσημα ως προς τους προϋπολογισμούς ενόψει και της εκλογικής τους συνεργασίας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ακόμη και στην περίπτωση, ωστόσο, που ψηφίσουν θετικά ΕΔΕΚ και Συμμαχία, δεν επιτυγχάνεται πλειοψηφία αν το ΕΛΑΜ καταψηφίσει. Σε περίπτωση όμως που τηρήσει αποχή ή υπερψηφίσει, ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί. 

Για αυτό το λόγο το ΕΛΑΜ αποκτά ρυθμιστικό ρόλο με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να σημειώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως αν και το κόμμα του καταψήφιζε μέχρι τώρα τους προϋπολογισμούς, δεν είναι δογματικοί και στην απόφασή τους, θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι τροπολογίες και οι εισηγήσεις του κόμματος που θα περάσουν. «Παρόλο που θα διαμορφωθεί μια τάση στα συλλογικά όργανα του κόμματος, δεν αποκλείεται η τελική θέση να διαμορφωθεί», όπως είπε, «την ημέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού».

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο