Το άδειασμα Σαββίδη, η σύγκριση με Ρίκκο και το παράδειγμα της Χρυστάλλας

Το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο κορυφαίους ανεξάρτητους θεσμούς και το χάσμα απόψεων μεταξύ του ίδιου και του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, επιβεβαιώθηκε σε συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης, υπεραμύνθηκε των θέσεων και των ενεργειών της Υπηρεσίας του, επανέλαβε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι υπό κηδεμονία, αποκάλυψε όσα συζήτησε στο τετ α τετ που είχε με τον κ. Σαββίδη, ενώ άνοιξε την πόρτα για προσφυγή στο Ανώτατο ώστε να επιλυθούν οι διαφορές με τη Νομική Υπηρεσία.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή «Προκλήσεις» και σχολιάζοντας τη διαφωνία με τη Νομική Υπηρεσία, ο Γενικός Ελεγκτής σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, διερωτήθηκε, «είναι δυνατόν να θεωρείται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θα αποφασίζει, πότε θα εκδώσει μια έκθεση ανάλογα με το ποια θα είναι η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα;».

Επεσήμανε παράλληλα, πως  είναι σεβαστή η άποψη του, όμως η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη, δεν είναι υπό την κηδεμονία άλλου αξιωματούχου ή της Κυβέρνησης. «Αυτό είναι το θέμα που πρέπει όλοι να αντιληφθούν. Εδώ διακυβεύεται η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Πρέπει να σας πω πως είμαστε σε συνεχή επαφή με τον διεθνή οργανισμό. Έχει συσταθεί εδώ και ένα χρόνο, ειδικός μηχανισμός ταχείας παρέμβασης σε περιπτώσεις που αμφισβητείται η ανεξαρτησία ελεγκτικών υπηρεσιών. Και εδώ θα ερχόταν η υπηρεσίας μας, αυτοβούλως, να αυτοαναιρεθεί και να αποδεχθεί ότι, όταν ο Γενικός Εισαγγελέας την συμβουλεύει και της λέει, εγώ κρίνω με τα δικά μου κριτήρια», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπεσαν με τα μούτρα στις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς Κυβέρνηση και κόμματα

«Βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα»
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα τον περασμένο μήνα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αποκάλυψε τα όσα του είπε. «Του είχα εξηγήσει πως εάν ψάξει κανείς, ενδεχομένως να βρει πως μια Νομική Υπηρεσία δεν κάνει ποτέ δηλώσεις. Τα εγχειρίδια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, λένε πως όλη μέρα πρέπει να κάνουμε δηλώσεις. Ό,τι λέμε πρέπει να το βγάλουμε στην διαφάνεια. Η αποστολή, ο ρόλος μας, είναι διαφορετικός. Αυτό εννοώ τα βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα. Τα βλέπει με άλλο φακό, χωρίς να σημαίνει πως δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Το παράδειγμα της Χρυστάλλας και οι Προεδρικές
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι με τη στάση του η Ελεγκτική Υπηρεσία εργαλειοποιείται στα χέρια των κομμάτων και ειδικά της αντιπολίτευσης, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπέδειξε πως ο ίδιος προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει πως αυτή η ταύτιση δεν είναι κάτι που πρέπει να ξενίζει.  «Σε ένα τρίγωνο λογοδοσίας που υπάρχει, και η λογοδοσία αφορά την Κυβέρνηση, οι Ελεγκτικής Υπηρεσίες και τα Κοινοβούλια, είναι ουσιαστικά στην ίδια μεριά. Και ας πάμε λίγα χρόνια πίσω. Δεν ήταν πάντα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης Γενικός Ελεγκτής και δεν ήταν πάντα αυτή η Κυβέρνηση, Κυβέρνηση».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το 2007 όταν η τότε Γενική Ελέγκτρια δημοσιοποίησε μια έκθεση δύο μήνες πριν τις εκλογές.   «Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ετοιμάζει έκθεση κατόπιν απαίτησης από την Επιτροπή Ελέγχου από το Δημοκρατικό Συναγερμό, που τότε ήταν αντιπολίτευση. Τότε, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης. Πολύ σωστά κάνει παντιέρα την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, για την πλωτή μονάδα του φυσικού αερίου. Η Γενική Ελέγκτρια δεν παρενέβη εκ των υστέρων, όπως λέμε σήμερα, ήταν εκ των προτέρων. Και δεν είχε κριθεί τότε, από την σημερινή Κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση, ότι η Γενική Ελέγκτρια είναι συγκυβερνήτης, ούτε ότι θέλει να κυβερνήσει, ούτε ότι είναι ανάρμοστη συμπεριφορά της. Άρα γιατί μας ξενίζει ξαφνικά ότι η αντιπολίτευση ταυτίζεται με τον Γενικό Ελεγκτή; Καλά με ποιον θα ταυτιστεί η αντιπολίτευση;», διερωτήθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τα κόμματα, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως κανένα κόμμα δεν τον προσέγγισε για τις Προεδρικές Εκλογές ενώ ξεκαθάρισε πως ο και ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται, παρά τα όσα έχουν ακουστεί για τις σχέσεις του με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόβλημα στη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη εντοπίζει η γνωμάτευση νομικών

Προσφυγή για επίλυση διαφορών ή παύση
Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη η μια επιλογή είναι  αυτή της διαδικασίας επίλυσης διαφορών αρχών της Δημοκρατίας με βάση το άρθρο 139 του Συντάγματος. Η διαδικασία που ακούγεται, όπως είπε, σε σχέση με διαδικασία απόλυσης, είναι κάτι διαφορετικό και γίνεται και από άλλο όργανο. «Το ένα από το Ανώτατο Δικαστήριο το άλλο από το Δικαστικό Συμβούλιο. Είναι τα ίδια πρόσωπα με άλλη ιδιότητα, με άλλη διαδικασία. Όσο αφορά την οδό της επίλυσης διαφορών, δηλαδή το άρθρο 139, θα πρέπει να θυμίσω πως η υπηρεσία μας, πρώτη είχε αναδείξει αυτή την επιλογή, ως μια, πιστεύω, καλή επιλογή. Μια χρήσιμη οδό σε μια φάση που σχέσεις είναι τεταμένες». 

Σε ότι αφορά την επιλογή της διαδικασίας επίλυσης διαφορών, ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε πως, «εάν είχα καλές ενδείξεις ότι η Κυβέρνηση δεν θα προέβαλλε ενστάσεις σε μια τέτοια παραπομπή θα το έκανα».

Εκτίμησε παράλληλα πως η Κυβέρνηση και ο Γενικός Εισαγγελέας χρησιμοποιούσαν εξαρχής, από τότε που η Ελεγκτική Υπηρεσία είπε ότι θα έκανε έρευνα για τις πολιτογραφήσεις, πολύ προσεκτικό λεκτικό. «Ότι δεν αμφισβητούν την εξουσία μας και την αρμοδιότητα μας, αλλά θεωρούν πως δεν θα πάρουμε τώρα τα στοιχεία λόγω της ερευνητικής επιτροπής και θα ήταν πιο ορθό να κάνουμε την έρευνα αργότερα». 

Ερωτηθείς γιατί δεν περίμενε να κάνουν την έρευνα τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως δεν συμφωνεί με τη θέση ότι είναι κακό να γίνονται παράλληλες έρευνες. «Επίσης, όταν εγείρονται θέματα αρχών, τότε είναι κακό. Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε πει πως θα ξεκινήσουμε έλεγχο του προγράμματος, είχαμε στείλει επιστολή στο τμήμα αρχείων πληθυσμού, προσπαθήσαμε να μαζέψουμε τα στοιχεία και μπορώ να πω πως υπήρχε μια ολιγωρία από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και μας απάντησαν αρκετούς μήνες μετά. Στο μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2019, και αφού είχαμε αρχίσει τον έλεγχο της πολιτογράφησης του γνωστού Σαουδάραβα με το τζετ, το Υπουργικό Συμβούλιο προτού εξαγγείλουμε ουσιαστικά πρακτικά τον έλεγχο μας, αποφάσισε να διορίσει την επιτροπή Καλογήρου».

«Τότε», συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής, «είπαμε εντάξει, ας περιμένουμε, ας αφήσουμε αυτή την επιτροπή να κάνει τη δουλειά της και είπαμε δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε τώρα να ξεκινήσουμε μια έρευνα, αφού υπάρχει η επιτροπή Καλογήρου.  Υπήρξαν τα δημοσιεύματα του καλοκαιριού από το Al Jazeera, πριν το βίντεο, και είπαμε ξεκινάμε ως υπηρεσία πλέον ένα έλεγχο».

«Τον εξαγγείλαμε δημόσια», πρόσθεσε, «στις 18 Αυγούστου, και πήγαμε στις 31 να πάρουμε στοιχεία, υπήρχαν και αυτά τα θέματα με την γνωμάτευση, και στης 2 του Σεπτέμβρη και μετά που εξαγγείλαμε τον έλεγχο μας, είπε το Υπουργικό να διορίσω ερευνητική επιτροπή. Θα τα αντέστρεφα εγώ… Γιατί δεν είπε τότε η Κυβέρνηση, ας περιμένω να τελειώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία τον έλεγχο της, για να μην γίνονται οι έρευνες παράλληλα και να κάνουν μετά την ερευνητική», διερωτήθηκε.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Γενικός Ελεγκτής υπενθύμισε τι συνέβη με την έρευνα για τον Συνεργατισμό. «Εγώ αυτό που λέω είναι ότι την Κυβέρνηση δεν την πείραζε ότι ξεκίνησε ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και θα διόριζε μια δική της επιτροπή, που λέω πως μπορεί να ήταν και χρήσιμο«.

«Εμείς», συνέχισε, «δεν είπαμε είναι κακό να τρέχουν δύο έρευνες παράλληλα και θυμίζω την περίπτωση του Συνεργατισμού. Πηγαίναμε στην επιτροπή του κ. Αρέστη, παίρναμε στοιχεία, και κάναμε δικούς μας ελέγχους.  Και η επιτροπή έπαιρνε το πόρισμα το δικό μας που είχε προηγηθεί και ένα μήνα μετά ξεκίνησε το δικό της έλεγχο, έχοντας στην φαρέτρα της το πόρισμα το δικό μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στοιχεία από τον Νουρή για 18 πολιτογραφήσεις ζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής

Απορρίπτει την ανάρμοστη συμπεριφορά
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διερωτήθηκε αναφορικά με τα όσα ακούγονται περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του. «Πραγματικά διερωτώμαι, και στην αναφορά για ανάρμοστη συμπεριφορά, και όταν λέμε για ανάρμοστη συμπεριφορά μιλάμε για συμπεριφορά και όχι γιατί βγήκε από τις αρμοδιότητες του, αν θεωρείται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία, προσέβαλε οποιοδήποτε. Εγώ ισχυρίζομαι πως ούτε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο προσβάλλαμε, ούτε κανένα. Εμείς εκφράζουμε τις θέσεις μας. Άλλοι έχουν προσβάλει το πρόσωπο μου και την Υπηρεσία μας. Εμείς δεν έχουμε προσβάλει κανένα».

Η σύγκριση με τον Ρίκκο
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εκτίμησε πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο εξόντωσής του. « Αυτό που θεωρώ είναι πως πως η Κυβέρνηση, με τον τρόπο που ενεργεί, προσβάλλει το πρόσωπο μου και την Υπηρεσία μου. Προφανώς δεν είναι ευχάριστο, δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό να σου λέει κάποιος μέρα νύχτα πως είσαι λαϊκιστής, πως παρεκτρέπεσαι, ότι θες να συγκυβερνήσεις… Προφανώς δεν είναι ευχάριστο… Θα μείνω μέχρι εκεί… Δεν μπορώ να γνωρίζω ή έχω οποιαδήποτε ένδειξη για σχέδιο εξόντωσης μου.

Σε ότι αφορά το θέμα της ανάρμοστη συμπεριφορά, ο Γενικός Ελεγκτής επανέλαβε πως τελικός κριτής είναι το Δικαστικό Συμβούλιο, και πως στην περίπτωσή του δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. «Έχω εδώ την απόφαση που βγήκε για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου και πρέπει να σας πω προβάλλομαι λίγο να ταυτίζομαι με ως ενδεχόμενο με μια περίπτωση Ρίκκου Ερωτοκρίτου».

Και πρόσθεσε: «Λέει, πως για να υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά, πρέπει η συμπεριφορά του να είναι τόσο κακή, τόσο μεμπτή δηλαδή ώστε να καθιστά υπόλογο το πρόσωπο αυτό ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του, ή να δημιουργεί ευλόγως αμφιβολίες σε τρίτους αντικειμενικά κρίνοντες ως προς την καταλληλότητα του να ασκεί τα καθήκοντα του, κατά τρόπο έντιμο, ορθό και εξυπηρετούντα το δημόσιο συμφέρον. Προφανώς και με προσβάλλει να θεωρεί κάποιος πως δεν εξυπηρετώ τα καθήκοντα μου έντιμα και εξυπηρετούντα το δημόσιο συμφέρον. Και δεν υφίσταται και δεν υπάρχει γραμμή άμυνας».

Κρούσματα διαφθοράς στην Κυβέρνηση
Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς στην Κυβέρνηση ή το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Μιχαηλίδης, υπέδειξε πως η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καταγράφει σοβαρότατα προβλήματα που παραπέμπουν σε ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα. «Και τι θα σας πω πως δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κρουσμάτων διαφθοράς;», διερωτήθηκε. 

«Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να πω αυτό το πράγματα. Ούτε λέω ότι υπάρχει, ούτε λέω πως δεν υπάρχει. Εγώ λέω γεγονότα τα οποία θα επιβεβαιωθούν από την έρευνα και το Δικαστήριο. Ναι, βλέπουμε πως υπάρχουν σοβαρά θέματα προς διερεύνηση. Όταν λέμε αυτό, σημαίνει προφανώς δεν αποκλείουμε και διαφθορά να υπάρχει και κατάχρηση. Και δεν λέμε από ποιον. Μπορεί να είναι από λειτουργό, μπορεί από προϊστάμενο, μπορεί από υπουργό. Εμείς δεν λέμε από ποιον».

Ο μόνος που δεν θα ήξερε θα ήταν ο κόσμος
Απαντώντας σε όσους υποστήριξαν τις τελευταίες ημέρες πως η υπηρεσία του δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιεί τις εκθέσεις της, υπέδειξε πως, «η Ελεγκτική Υπηρεσία από την εποχή του Πλάτωνα, πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, η δουλειά της είναι να δημοσιοποιήσει εκθέσεις».

Ερωτηθείς αν με την παράλληλη έρευνα και τη δημοσιοποίηση της δεν προκαταλαμβάνει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διερωτήθηκε, «τι διαφορά θα έπαιζε εάν η ερευνητική επιτροπή κρατούσε την έρευνα μας; Δεν θα θεωρείτο ότι προκαταλαμβάνουμε την ερευνητική επιτροπή, επειδή δεν θα δημοσιοποιείτο. Που σε κάποια φάση θα δημοσιοποιείτο, άρα ο μόνος που δεν θα ήξερε, θα ήταν ο κόσμος»

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου Ανδρέα Κημήτρη πως με αυτό τον τρόπο ο Γενικός Ελεγκτής δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Μιχαηλίδης, αντέστρεψε τους ρόλους για να υποδείξει τη θέση του. «Αν κάποιος σας συμβουλεύσει πως εάν έρθει στην εκπομπή σας ο Γενικός Ελεγκτής, μην του κάνεις αυτή την ερώτηση. Και εσύ την κάνετε γιατί η δική σας κρίση λέει πρέπει να την κάνω. Δεν σημαίνει πως τον αγνοείς ή δεν τον λαμβάνεις υπόψη». 

Ο Ανδρέας Κημήτρης, σχολίασε πως δεν είναι το ίδιο όταν σου λέει ο Γενικός Εισαγγελέας πως θα προκύψουν νομικά προβλήματα, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να απαντά πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως «η Ελεγκτική Υπηρεσία θα κρατά στο συρτάρι της εκθέσεις γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας, του οποίου η άποψη είναι σεβαστή, θα έκρινε πως οι εκθέσεις δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται. Η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ταυτισμένη με την διαφάνεια. Είναι μέσα στη φύση μας».

Δειτε Επισης

Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Άλλη μία σύλληψη μέλους της Αστυνομίας για υπόθεση διαφθοράς-Διερευνώνται σε βάρος του σοβαρά αδικήματα
Εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του 16χρονου για την απόπειρα φόνου στο παλιό λιμάνι Λεμεσού-Αναζητείται δεύτερος (pics)
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Συνελήφθη για ζημιές και επίθεση σε τζαμί, αφέθηκε ελεύθερος και έκανε τα ίδια
Σε μπελάδες ο Σαββίδης-Ερευνάται για τροχαίες παραβάσεις, την ώρα που προωθεί στέρηση άδειας σε νέους οδηγούς
Ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τον Δήμο το θέμα των παλιών πολυκατοικιών-Λόγω ανακαίνισης η πτώση μπαλκονιού
Παρεμβολές μετά τον ντόρο από την συνέντευξη του ισοβίτη από Κεντρικές-Κατέβασαν τα βίντεο και το podcast
Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να κατηγορηθεί και ο 61χρονος για την κτηνωδία σε σκύλο στην Πέγεια
Τρείς ώρες διήρκεσε το Live του ισοβίτη-Μιλά για διαφθορά και μαγείρεμα, αιχμές ακόμη και για τον νυν Αρχηγό