Φάκελος Οδυσσέας: Τα μέτωπα που άνοιξε από το 2014 και η κορυφή του παγόβουνου

Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που άφησε πίσω του το κούρεμα του 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε στο διορισμό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενός φέρελπι τεχνοκράτη στη θέση του Γενικού Ελεγκτή. Ο διορισμός του χαιρετίστηκε από όλους. Ο ίδιος με τις εκθέσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, δεν δίστασε να συγκρουστεί και να αναδείξει τα σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία δομήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Εκθέσεις κόλαφοι κατά κυβερνητικών τμημάτων, με υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, έξοδα για λιμουζίνες που δεν χρειαζόμασταν, ταξίδια στο εξωτερικό που κάθε άλλο παρά για εκπροσώπηση του κράτους ήταν, κρατικοί υπάλληλοι που πληρώνονταν χωρίς να εργάζονται, κόντρες με ανεξάρτητους θεσμούς και άλλα μικρά και μεγάλα, έπεισαν τους πολίτες πως επιτέλους ο θεσμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ξεφεύγει από το κατεστημένο, συγκρούεται, αποκαλύπτει και εργάζεται προς την ορθή κατεύθυνση. 

Η δράση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναπόφευκτα δημιούργησε φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους. Ήταν θέμα χρόνου ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής να μπει στο μάτι κρατικών αξιωματούχων, ανεξάρτητων θεσμών δημοσίων υπαλλήλων και γενικά όσων με βάση το Σύνταγμα, ελέγχονται από την υπηρεσία του. Ο ίδιος δεν δίστασε και δεν φοβήθηκε τη σύγκρουση. Έχοντας ασπίδα το Σύνταγμα, τα πορίσματα της υπηρεσίας του και την πολύ καλή συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, είχε όλα τα εχέγγυα για να υπερασπιστεί τα όσα ανέφερε στις εκθέσεις, ειδικές ή ετήσιες εξέδιδε η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η... δικαίωση, οι μοναχικοί καβαλάρηδες και η περιρρέουσα των Προεδρικών

Έξι χρόνια μετά τον διορισμό του τα δεδομένα έχουν ανατραπεί, η φθορά της προβολής αλλά και η επιλογή του να συγκρουστεί μετωπικά με την Κυβέρνηση, σε κάποιες περιπτώσεις υπερβάλλοντας, ανέτρεψαν την εικόνα που ο ίδιος πέτυχε να δημιουργήσει και περιγράφονται πιο πάνω. Άλλοι αποδίδοντας του προσωπικά, πολιτικά κίνητρα, άλλοι κάνοντας λόγο για εμμονές και ανάγκη προβολής, κατηγορούν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για εκτροπή και ανάρμοστη συμπεριφορά. 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσφατα σε συνέντευξη του πήρε ξεκάθαρη θέση. «Μπορείτε να μου πείτε με ποιον θεσμό δεν έχει συγκρουστεί ο γενικός ελεγκτής; Με τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών. Με ποιαν των Επιτρόπων δεν έχει συγκρουστεί; Με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων, την Επίτροπο Διοικήσεως, με την πρώην Επίτροπο Παιδιού και Νομοθεσίας, με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων». 

Μια ανασκόπηση της πορείας των έξι χρόνων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο τιμόνι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αποδεικνύει αυτό που δήλωσε ο Πρόεδρος, ενώ παράλληλα, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για το ποιος τελικά είναι ο ρόλος του Γενικού Ελεγκτή, από που αρχίζουν και που τελειώνουν οι εξουσίες του. Θέλουμε τελικά ο Γενικός Ελεγκτής να σπάει αυγά και να αναδεικνύει λάθη, παραλείψεις, σκάνδαλα και υποθέσεις σπατάλης δημοσίου χρήματος; Ποια είναι η λεπτή γραμμή ανάμεσα στον εντοπισμό των κακώς εχόντων του τόπου μας και του λαϊκισμού;. Μέχρι ποιου βαθμού η Κυβέρνηση μπορεί να επεμβαίνει και να συγκρούεται μετωπικά με τον Ελεγκτή για τα αποτελέσματα των ερευνών του; Πότε το καλός νοούμενο συμφέρον του τόπου και ένα έργο ή μια σύμβαση που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι πάνω από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που το χαρακτηρίζει οικονομικά ασύμφορο.

Τα τελευταία χρόνια, είναι γεμάτα με μικρά και μεγάλα επεισόδια, με σημαντικές και ασήμαντες αφορμές που έφεραν τη σύγκρουση, ειδικά μεταξύ μελών της Κυβέρνησης και του Γενικού Ελεγκτή. Μιας σύγκρουσης που όπως όλα δείχνουν, οδηγείται στα άκρα, με το Ανώτατο Δικαστήριο να καλείται να λύσει τον Γόρδιο δεσμό. Να αποφανθεί, αφενός για το ποια είναι τα όρια και να αποδώσει ακριβέστερα από ότι το κάνει το Σύνταγμα τα όρια των εξουσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αφετέρου να απαντήσει στο ερώτημα, αν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά που δικαιολογεί την παύση του. 

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ρήξη μεταξύ Κυβέρνησης και υπουργών τελειώνει όπως ξεκίνησε. Αν και το ζήτημα των σφαγείων δεν αποτελεί την αιχμή του δόρατος της κόντρας αυτή τη στιγμή, βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τα όσα δημοσιοποιήθηκαν για το σφαγείο Cypra, τον ρόλο της Γενικής Λογίστριας του κράτους και την εμπλοκή του ελεγκτή στην υπόθεση του κλεισίματος του σφαγείου της Κοφίνου. 

Μόλις ένα χρόνο μετά από τον διορισμό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο πρώτος υπουργός που συγκρούστηκε μαζί του ήταν ο Σωκράτης Χάσικος. Αφορμή, ήταν το κλείσιμο του σφαγείου της Κοφίνου αλλά και το ζήτημα του ΟΕΔΑ Κόσιης. Ο Σωκράτης Χάσικος πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2015 κατέθεσε στον Γενικό Εισαγγελέα στοιχεία σε βάρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ζητώντας του να αποφανθεί κατά πόσον υπάρχει εκ μέρους του Οδυσσέα Μιχαηλίδη υπέρβαση εξουσίας στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του.

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα πάρα κάτω ο κ. Χάσικος υπέδειξε πως, «σε άλλες χώρες τον Γενικό Ελεγκτή δεν τον ξέρει κανένας, στην Κύπρο είναι σταρ, σούπερ σταρ, είτε είναι εφημερίδες, είτε είναι τηλεοράσεις, είτε είναι ραδιόφωνα. Είναι δικαίωμα του, έτσι επέλεξε να επικοινωνεί και να υπερασπίζεται τα της έκθεσης του». Το κατά πόσον, συνέχισε «υπάρχει υπέρβαση εξουσίας ή κάποιες πράξεις του θεωρούνται υπερβολικές σε σχέση με τον τρόπο που ασκεί τον ελεγκτικό του έλεγχο, υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν Νόμοι και ο καθένας μας κρίνεται κατά πόσον λειτουργεί και συμπεριφέρεται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων».  

Η κόντρα συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες, αυτή τη φορά για τις κρατικές λιμουζίνες, με τον Γενικό Ελεγκτή να ασχολείται ακόμα και με το χρώμα τους.  Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να αφήσει τις εμμονές εναντίον του. Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό όχημα, όπως δεν το χρησιμοποιούσε στο παρελθόν για ένα χρόνο.

 

 

Μάλιστα σε παρέμβαση του για την κόντρα Χάσικου-Οδυσσέα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, διατύπωσε τη θέση πως οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι δεν έχουν το αλάθητο του Πάπα. «Δεν θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε θέση ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου είναι ευαγγέλιο» ή ότι από τη στιγμή που κάποιος διορίζεται ως ανεξάρτητος θεσμικός αξιωματούχος, αυτόματα έχει και το αλάθητο του Πάπα», είπε

Στο θέμα αναγκάστηκε να παρέμβει και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος τα έβαλε με την Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγορώντας την ότι προκαταβάλει το αποτέλεσμα της απόφασης του. Συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2015, το Υπουργικό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαπίστωνε επιλήψιμες πράξεις και συμπεριφορές από τον Γενικό Ελεγκτή, γεγονός που ανάγκασε τον τέως Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει σημειώνοντας πως το Υπουργικό «τείνει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της εξέτασης η οποία είχε ήδη αρχίσει και θα συνεχιζόταν από τον Γενικό Εισαγγελέα και επομένως ως τέτοια θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί». 

Ακόμα και μετά την αποχώρηση του Σωκράτη Χάσικου από την Κυβέρνηση, η «βεντέτα» μεταξύ των δύο κρατά μέχρι σήμερα. Μάλιστα ο Σωκράτης Χάσικος το 2017, έκανε λόγο για πολιτικά συμφέροντα πίσω από τον διορισμό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη θέση του Γενικού Ελεγκτή, ενώ εκτίμησε πως παρά το γεγονός ότι είναι νέος και έξυπνος, δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο που του ανατέθηκε, «με αποτέλεσμα να ενεργεί με πάθος, με βιασύνη, χωρίς σύνεση, χωρίς να ερευνά τα θέματα όπως θα έπρεπε. 

Ο επόμενος υπουργός με τον οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης συγκρούστηκε μετωπικά, ήταν ο Χάρης Γεωργιάδης. Η πρώτη κόντρα μεταξύ των δύο ξέσπασε το 2017 και αφορούσε τη Σάβια Ορφανίδου, με τον Γενικό Ελεγκτή να ζητά από τον Χάρη Γεωργιάδη να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον της, αφού ούσα στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, θα έπρεπε να είχε πάρει την έγκριση της ΕΔΥ για κατοχή πολιτικού αξιώματος και συμμετοχή της στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.

Ο Χάρης Γεωργιάδης απάντησε, κάνοντας λόγο για απώλεια της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας του Γενικού Ελεγκτή, σημειώνοντας πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταδικάζει συγκεκριμένη λειτουργό μετά από υπόδειξη βουλευτή του ΑΚΕΛ.

Η συγκεκριμένη κόντρα είχε και άλλα, πολλά επεισόδια. Εντός του 2017, ο έλεγχος της Συνεργατικής Τράπεζας, το πρόβλημα υποστελέχωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και το μπλόκο του Υπουργείου Οικονομικών για νέες προσλήψεις και η οικονομική ανεξαρτησία της, το ζήτημα του ΟΠΑΠ ήταν μόνο μερικά από τα σημεία που επέφεραν τη ρήξη ανάμεσα στον τότε υπουργό Οικονομικών και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η ρήξη επήλθε οριστικά όταν μετά από οδηγία του Χάρη Γεωργιάδη, ο Χρίστος Πατσαλίδης, διευθυντής του Υπουργείου οικονομικών, διέταξε τη διεξαγωγή ελέγχων των ελεγκτών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Ελεγκτής εξοργίστηκε με τη συγκεκριμένη οδηγία χαρακτηρίζοντας την «εχθρική και παράνομη ενέργεια».

Το 2018 στις δύσκολες σχέσεις προστέθηκε και η δαπάνη από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών,  ύψους 400 χιλιάδων ευρώ, προς τον νομικό οίκο Freshfields, σε σχέση με την πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική. Η συγκεκριμένη επιλογή χαρακτηρίστηκε ως αντισυνταγματική από τον Γενικό Ελεγκτή. Άλλωστε το ίδιο συνέβη και με τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς όταν Ο γενικός ελεγκτής, τον Χάρη Γεωργιάδη ν’ ανακαλέσει το έργο, χαρακτηρίζοντας το μη βιώσιμο. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως είναι ο ίδιος αρμόδιος για την έγκριση ενός έργου, υποδεικνύοντας παράλληλα πως για άλλη μια φορά ο Γενικός Ελεγκτής, ξεπέρασε το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. 

Ακόμα πιο δύσκολες αποδεικνύονται οι σχέσεις του Γενικού Ελεγκτή με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε πολλές συνεντεύξεις του ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση του Γενικού Ελεγκτή σε μια σειρά ζητημάτων. Από το 2019 ο Νίκος Αναστασιάδης, κατηγόρησε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για λαϊκισμό, πολιτικές υποδείξεις, ενώ άφηνε κατά καιρούς υπονοούμενα για την ταύτιση του με το Δημοκρατικό Κόμμα. Μια σειρά από ζητήματα, όπως το jet του Σαουδάραβα, οι δικηγόροι της RyanAir και άλλα πολλά, βρέθηκαν κατά καιρούς στο στόχαστρο του Γενικού Ελεγκτή.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο, δεν είναι άλλη από το θέμα των πολιτογραφήσεων, μετά και από τις αποκαλύψεις του αραβικού δικτύου Al Jazeera. Η επιμονή του Γενικού Ελεγκτή να λάβει τους φακέλους των υποθέσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, έφερε την οριστική ρήξη. 

Ξεπερνώντας τις γραμμές που τέθηκαν μετά και από τις συναντήσεις του με τον Γιώργο Σαββίδη, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επανήλθε με την ειδική έκθεση για τις πολιτογραφήσεις στελεχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο, πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λάβει την οριστική του απόφαση για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ήδη ο φάκελος με τα στοιχεία που αποδεικνύουν, σύμφωνα με την Κυβέρνηση την ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή ετοιμάζεται και αναμένονται εξελίξεις με τον Γενικό Εισαγγελέα να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για κατάθεση της προσφυγής. 

Δειτε Επισης

Τέλος Ιανουαρίου τα εγκαίνια του «προεδρικού»- Θα γίνουν από τον Ταγίπ Ερντογάν
Ξεκινά η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025» με τη συμμετοχή 90 πλοίων, 50 αεροσκααφών και 20 χιλιάδες προσωπικό
Σύμβουλος του Τατάρ: Δεν αναφέρεται η ομοσπονδία στην έκθεση του ΟΗΕ
Δεν θα είναι υποψήφιος ξεκαθάρισε ο Ακιντζί
Εξελίξεις στο Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα του Φιντάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα
Ιδιάζουσας σημασίας η Τριμερής-«Oρόσημο για την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου»
Δεν κατεβαίνει ούτε ο Ονησίφορος Ιορδάνου για αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ-Μόνος υποψήφιος ο Καρούσος
ΥΠΕΞ: Ζωτικής σημασίας ο ΟΑΣΕ για την ασφάλεια και το διάλογο
Οι Βουλευτικές που ξεπροβάλλουν, τα γεμάτα ψηφοδέλτια και οι ταυτόχρονες προκλήσεις
Ζητά αμεροληψία στις εκθέσεις Γκουτέρες η Λευκωσία-«Αποδείξαμε το σεβασμό μας στην ειρηνευτική δύναμη»