Ο μόνος που θα χάσει σίγουρα στο Ανώτατο είναι ο τόπος...
06:43 - 29 Νοεμβρίου 2020
Αν είναι κάτι στο οποίο συμφώνησαν τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες, η Κυβέρνηση και η Νομική Υπηρεσία από τη μια και η Ελεγκτική Υπηρεσία από την άλλη, είναι πως το Ανώτατο είναι αυτό που θα κρίνει αν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κινείται εντός ή εκτός των συνταγματικών εξουσιών του και αν έχει επιδείξει ή όχι ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις στελεχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο από το Υπουργικό Συμβούλιο, από το 2018 μέχρι σήμερα, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του Προεδρικού και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι θέμα χρόνου.
Η κόντρα μεταξύ Προεδρικού και Ελεγκτικής Υπηρεσίας υποβόσκει εδώ και χρόνια, ωστόσο, οι τελευταίες ενέργειες του Ελεγκτή, με την επιμονή του να του δοθούν φάκελοι πολιτογραφήσεων την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά από από απόφαση του Υπουργικού, αλλά και οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του ιδίου αλλά και εκπροσώπων του επί παντός επιστητού και σε καθημερινή βάση, χαρακτηρίζονται από την Κυβέρνηση ως ανεπίτρεπτες και εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του. Σε αυτό το πλαίσιο το Προεδρικό, όπως δήλωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ετοιμάζει την αντεπίθεση της σε δύο βασικούς άξονες. Τον λαϊκισμό και την πολιτικοποίηση ενός ανεξάρτητου θεσμού, που όπως σημείωσε ο Κυριάκος Κούσιος δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγάζει κόκκινη κάρτα στον Οδυσσέα η Κυβέρνηση-«Η ανοχή δεν θα συνεχιστεί»
Η προσφυγή στο Ανώτατο, είναι το τελευταίο στάδιο της προβληματικής σχέσης στο τρίγωνο Προεδρικό-Νομική Υπηρεσία-Ελεγκτική Υπηρεσία και η κρίσιμη νομική μάχη που θα δοθεί θα αποτελέσει καμπή και θα σηματοδοτήσει μια σειρά ραγδαίων και απρόβλεπτων εξελίξεων. Αναμφίβολα θα είναι μια μάχη με νικητές και χαμένους.
Σε περίπτωση που η προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, πετύχει, τότε θα σημαίνει απομάκρυνση του Γενικού Ελεγκτή από το πόστο του και παράλληλα δικαίωση των επιλογών της Κυβέρνησης και του Υπουργικού. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η δικαίωση δεν θα αφορά την ουσία των υποθέσεων πολιτογραφήσεων, αλλά την ανάρμοστη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και την Νομική Υπηρεσία.
Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία της προσφυγής, θα δικαιώνει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τη θέση του πως η Υπηρεσία του με βάση το Σύνταγμα, έχει το δικαίωμα να απαιτεί και να λαμβάνει από τις κρατικές υπηρεσίες, πληροφορίες, φακέλους και έγγραφα που την ενδιαφέρουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τους γυρίζει την πλάτη, δείχνει το δρόμο προς το Ανώτατο ο Οδυσσέας
Πολύ πιο μεγάλο θα είναι όμως το πολιτικό διακύβευμα. Με την ανεξέλεγκτη τροπή που πήραν τα πράγματα και την ομαδοποίηση των μεγάλων κομμάτων υπέρ ή κατά του Γενικού Ελεγκτή, οι εξελίξεις που έπονται θα καθορίσουν και την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό. Ξεκάθαρα πλέον, ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαρακτήρισε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη πολιτικό βραχίονα του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, την ώρα που ακόμα και χθες το ΔΗΚΟ, απειλούσε πως εάν δεν δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή τα στοιχεία που ζητά επίμονα από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή.
Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και το ΑΚΕΛ, που τις τελευταίες ημέρες υψώνει τείχος προστασίες γύρω από τον Ελεγκτή και απασφαλίζει κατά της Κυβέρνησης με στοιχεία από τις εκθέσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Το μόνο δεδομένο από τη νέα πρωτοφανή κόντρα, είναι πως όποιος και να δικαιωθεί από την επικείμενη προσφυγή στο Ανώτατο, όλοι ανεξαιρέτως οι ανεξάρτητοι ή μη θεσμοί, χάνουν από το κύρος τους, σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων, στη σκιά των αποκαλύψεων του Al Jazeera, με τη νέα προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό να είναι προ των πυλών, με την Τουρκία να συνεχίζει να δημιουργεί τετελεσμένα σε στεριά και θάλασσα και με την πανδημία να είναι ακόμη σε έξαρση.
Με το ηθικό, λοιπόν, των πολιτών καταρρακωμένο για όλους τους πιο πάνω λόγους, οι κορυφαίοι θεσμοί του κράτους εισέρχονται σε μια πρωτοφανή κρίση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, στην πιο κρίσιμη μέχρι την επόμενη φάση στα εξήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η οριστική ρήξη, η αθέτηση της συμφωνίας και ο μονόδρομος του Ανωτάτου