Σαφάρι επαφών, διαβεβαιώσεις και απειλές με φόντο κυρώσεις και Κυπριακό

Ανοικτή γραμμή με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου καθώς και τις καθόδου της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο την 1η Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα, για το θέμα των κυρώσεων, εργάζεται και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επίσης ενημερώνει Ευρωπαίους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζουν απτόητοι την «επίθεση φιλίας» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να ξεγελάσουν για ακόμη μια φορά, τρίτη το τελευταίο εξάμηνο τους Ευρωπαίους, ώστε να μην ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις και να διατηρηθεί ανοικτή η πόρτα της θετικής ατζέντας που οι 27 ηγέτες, άφησαν ως επιλογή στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου. 

Χθες, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντηλλάγησαν απόψεις υπό το φως της καθόδου της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και για τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή και συντόνισαν τις ενέργειες τους σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να έχει σειρά τηλεφωνικών με ομολόγους του, ενώ και ο ΥΠΕΞ μετά την συνάντηση της Δευτέρας με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών, αναμένεται να έχει επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη και Μητσοτάκη-Συντονισμός ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογο του, ενόψει των επαφών που αμφότεροι θα έχουν με την Τζέιν Χολ Λουτ μετά από τις πρώτες τις συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ο Έλληνας με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

Οι προθέσεις των 27 για κυρώσεις
Χθες με παρέμβαση του ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας και την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, έδωσε το στίγμα των προθέσεων των 27 υποδεικνύοντας ότι, «η Τουρκία από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις  παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών - μελών της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι, απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της. Καθίσταται κοινός τόπος στην ΕΕ ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να δρα υπονομευτικά του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών στοχεύσεων.  

«Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ.Αν και τα σημεία από την αρχή δεν άφηναν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, η Ελλάδα, όλη αυτήν την περίοδο, δήλωνε συστηματικά έτοιμη για διάλογο, εάν σταματήσουν οι προκλήσεις. Αυτός είναι ο μόνος σύννομος τρόπος», πρόσθεσε. «Η ΕΕ, καθυστερώντας αποφάσεις για μέτρα και κυρώσεις, δήλωνε διατεθειμένη να εξετάσει ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών έναντι της Τουρκίας, υπό την ίδια όμως προϋπόθεση: Να σταματήσουν οριστικά οι τουρκικές παράνομες ενέργειες».

Και πρόσθεσε: «Η  Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχοντας αρνηθεί με τις πράξεις της, οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της ΕΕ, η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας».

«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς.  Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής», κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. 

Το μήνυμα Μπορέλ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρθηκε τόσο στις προκλήσεις των Τούρκων στο Βαρώσι και το Κυπριακό όσο και στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Μπορέλ έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα, πως, είναι η ώρα να υποστηρίξουμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες στις προσπάθειές του να επαναλάβει τις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού. Η ενίσχυση της δυσπιστίας και η πρόκληση εντάσεων δεν βοηθούν κανέναν", τόνισε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρα μηνύματα Μπορέλ στην Τουρκία για Κυπριακό και Βαρώσι

Πήρε την σκυτάλη ο Τσαβούσογλου
Στην αντίπερα όχθη, τη σκυτάλη από τον Ταγίπ Ερντογάν, πήρε χθες ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εκτίμησε πως «τα λογικά μέλη της ΕΕ γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση που τυχόν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, θα βλάψει την ΕΕ. Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής. Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που λαμβάνει η ΕΕ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τ/κ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ατού ο Μελβουτ... Απορρίπτει ΔΔΟ, επιμένει στα δύο κράτη με νέες δηλώσεις

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι, «προτεραιότητά μας είναι η δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη επίλυσή του για να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τ/κ λαού. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδείξαμε μέχρι σήμερα ειλικρίνεια και καλή πρόθεση. Ωστόσο υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί που δεν βλέπει την τ/κ κοινότητα ως ίση και μάλιστα την αγνοεί. Ο στόχος αυτής της νοοτροπίας δεν είναι ο διαμοιρασμός, είναι η επικυριαρχία. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν πάνω από 50 χρόνια είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας«, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι “το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό. Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε στο εξής. Ούτε εμείς, ούτε οι Τ/κ έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση. Στην επόμενη περίοδο αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την άτυπη συνάντηση των πέντε συν τα ΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις-Τρεις Navtex για την αποστρατικοποίηση έξι νησιών

Κλείδωσε το πρόγραμμα Λουτ
Στο μεταξύ, χθες καθορίστηκε και το πρόγραμμα της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Η κ. Λουτ θα φθάσει στην Κύπρο τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου το βράδυ και θα αναχωρήσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου το πρωί. Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου το πρωί θα συναντηθεί με τον κ. Τατάρ στα κατεχόμενα και την ίδια ημέρα το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει πρώτα τον Τατάρ και μετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η Λουτ

Δειτε Επισης

Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα