Καυτός Δεκέμβριος για το Κυπριακό-Σημαντικά ορόσημα, κρίσιμες εξελίξεις
06:48 - 24 Νοεμβρίου 2020
Για την ερχόμενη Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου, κλείδωσαν οι ξεχωριστές, κρίσιμες, συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον νέο κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με τις οποίες εγκαινιάζονται μια σειρά από ημερομηνίες-ορόσημα εντός Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κ. Λουτ αναμένεται στη Λευκωσία το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου και την επόμενη ημέρα θα έχει τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί το πρόγραμμα για τον ποιο εκ των δύο θα συναντήσει πρώτο. Πάντως, με βάση τα όσα έχουν συμβεί στις προηγούμενες επισκέψεις της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, δεν αποκλείεται να έχει πάνω από μια συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει θετικά τη δήλωση Γκουτέρες για το Κυπριακό η Κυβέρνηση-«Καμία ανησυχία»
Η κ. Λουτ αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη, έχοντας λάβει από τον Αντόνιο Γκουτέρες, σαφείς όρους εντολής, να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο πλευρών, ώστε να συγκληθεί η άτυπη πενταμερής το συντομότερο. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης φτάνει στην Κύπρο γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως, αφενός θα ακούσει από τον Ερσίν Τατάρ ότι η λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν είναι εφικτή, μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες και αφετέρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την προσήλωση του ιδίου στη λύση στη βάση της ΔΔΟ.
Η Τζέιν Χολ Λουτ έχει ήδη ξεκινήσει το σαφάρι διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, επικοινωνώντας με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία. Θέση της Ελλάδας είναι πως θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από εκεί που έμειναν πριν από δύο χρόνια στο Κρανς Μοντανά. Από την άλλη, η Τουρκία προβάλλει τις νέες ιδέες και τη λύση δύο κρατών, ενώ το Λονδίνο θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν και η χρυσή τομή θα βρεθεί κάπου στη μέση.
Η εμφανής διάσταση απόψεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανατρέψει τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, αφού όπως έχει επισημάνει ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε αυτή θα συζητηθούν κυρίως τα διαδικαστικά θέματα πριν από την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Μετά την επίσκεψη Λουτ, κι αφού αυτή μεταφέρει όλα όσα θα ακούσει στον Γενικό Γραμματέα, αναμένεται κλειδώσει και η ημερομηνία σύγκλησης της πενταμερούς, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές του νέου χρόνου.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας με τη δήλωση του το περασμένο Σάββατο, ότι κάθε πλευρά έχει δικαίωμα να καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου νέες προτάσεις, προκάλεσε δυσφορία στη Λευκωσία, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, θέλησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επισημαίνοντας πως, είναι άλλο κάποιος να καταθέσει τις προτάσεις του και άλλο αν αυτές οι προτάσεις θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Οι επόμενες ημέρες είναι εξίσου σημαντικές και σε ότι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αφού στις δέκα Δεκεμβρίου συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την εξέταση επιβολής κυρώσεων. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων, κυρίως Γερμανών αλλά και του ίδιου του εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζεπ Μπορέλ, είναι ξεκάθαρο πως το κλίμα για την Τουρκία, βάρυνε πολύ στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και η λήψη απόβασης για κυρώσεις, με βάση τη λίστα Μπορέλ, θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η λίστα κυρώσεων του Ζοζέπ Μπορέλ
Η νέα προσπάθεια αναδίπλωσης της Άγκυρας και προβολής ενός μετριοπαθούς προφίλ, υπέρ του διαλόγου, μάλλον πέφτει στο κενό, αφού πλέον κανένας δεν πείθεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν και Μελβούτ Τσαβούσογλου θα αλλάξουν τη στάση τους στην ανατολική Μεσόγειο. Πέραν των συνεχών, ολιγοήμερων ανανεώσεων της Navtex για το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπενθυμίζεται ότι η Navtex που αφορά την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τις έρευνες του Barbaros, έχει ισχύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Παράλληλα τα τετελεσμένα που σημειώθηκαν την τελευταία περίοδο στην Αμμόχωστο δεν μπορούν να αναιρεθούν.
Πάντως, η λήψη νέων κυρώσεων, σε συνδυασμό με τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, προβάλλεται ως μια αρνητική εξέλιξη που ενδεχομένως να λειτουργήσει ως άλλοθι για την Άγκυρα που παραδοσιακά βάζει προσκόμματα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι, ίσως να λειτουργήσει ως άλλοθι για τις χώρες της Ε.Ε. που δεν επιθυμούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ερωτηθείς πάντως για το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε όλους να έχουν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ας κάνουμε λίγη υπομονή και ας εμπιστευτούμε αυτούς που βρίσκονται στο τιμόνι της κυβέρνησης ότι δεν υστερούν από άλλους. Ας αφήσουμε λοιπόν τον Πρόεδρο να διαχειριστεί το θέμα. το να παίζουμε σκάκι και να λέμε δημόσια στην τηλεόραση, ξέρετε αν γίνει αυτό θα πούμε στην Τουρκία θα κάνουμε εκείνο δεν είναι», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.