Το πλάνο για τη διαφθορά, ο ρόλος της Βουλής και το σφυροκόπημα που συνεχίζεται
06:51 - 11 Νοεμβρίου 2020
Στη σκιά των αποκαλύψεων του Al Jazeera και της κοινωνικής κατακραυγής για το μέγεθος της διαφθοράς στην Κύπρο, η Κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να παρουσιάσει, περαιτέρω μέτρα και δράσεις που θα έχουν ως στόχο την πάταξη του φαινομένου σε κάθε μορφή της, σε μια προσπάθεια, αφενός να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος που επέτρεπαν τέτοιες συμπεριφορές και αφετέρου να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα και να αποκαταστήσει το κύρος των πολιτειακών θεσμών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιαδής συγκάλεσε την περασμένη Παρασκευή και την περασμένη Δευτέρα, δύο συσκέψεις με τους θεσμικούς φορείς αλλά και με μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε το ζήτημα, ενώ μέχρι τα μέσα της επόμενης εβοδμάδας θα προχωρήσει και σε επίσημες ανακοινώσεις με τις αποφάσεις του.
Στην πρώτη σύσκεψη η οποία έγινε στην παρουσία όλων των θεσμικών παραγόντων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πάταξη της διαφθοράς, ο Νίκος Αναστασιάδης, χαρτογράφησε το current state, την τρέχουσα κατάσταση, δηλαδή, σε ότι αφορά τις προσπάθειες για πάταξη της σε τρία επίπεδα. Τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, τις ενέργειες που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και τις εκθέσεις ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για το επίπεδο της διαφθοράς στην Κύπρο.
Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, σε ότι αφορά τα Νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή, τα Νομοσχέδια που βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο στην Εισαγγελία καθώς και τα Νομοσχέδια που ακόμη βρίσκονται υπό επεξεργασία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα οποία μετά από σχετικές οδηγίες που έλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί και τεχνοκράτες, αναμένεται σύντομα να προωθηθούν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Τα τρία βασικά Νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής είναι:
-Νομοσχέδιο για δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς
-Νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση του lobbying
-Νομοσχέδιο για την προστασία όσων καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς (whistleblowers).
Ειδικότερα σε ότι αφορά το Νομοσχέδιο για σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για πάταξη της διαφθοράς, αυτά αν και βρισκόταν στα συρτάρια της Βουλής, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση του αποσύρθηκε και στάλθηκε πίσω στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να ληφθούν υπόψεις εισηγήσεις αλλά και οι επικαιροποιημένοι ευρωπαϊκή κανονισμοί. Μάλιστα, το Νομοσχέδιο έτυχε σωρείας αλλαγών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς θα διορίζονται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχουν τριετή θητεία, ενώ συμπεριλήφθηκε και πρόνοια για το ασυμβίβαστο. Πρώην βουλευτές ή υπουργοί, δεν θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέση προέδρου της Αρχής.
Οι σκέψεις του Προέδρου
Η τρίτη ενότητα που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους συμμετέχοντες στις δύο συσκέψεις ήταν οι εκθέσεις διεθνών ογανισμών για τη διαφθορα στην Κύπρο. Υπενθύμισε πως στην έκθεση της MONEYVAL περιλαμβάνονται θετικά σημεία, ωστόσο σημεώνεται πως χρειάζεται ακόμη δουλειά σε κάποιους τομείς, υπενθύμισε την έκθεση της Επιτροπής GRECO η οποία προβαίνει σε συγκεκριμένες συστάσεις προς συγκεκριμένα ανεξάρτητηα ή κυβερνητικά τμήματα, ενώ παρουσίασε και τα αποτελέσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπάρχουν αναφορές για τη διαφθορά.
Μετά τη συζήτηση που έγινε με τους εμπλεκόμενους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να καταλήξει στις τελικές του εισηγήσεις, οι οποίες είχε προγραμματιστεί αρχικά να παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή, ωστόσο λόγω των σημαντικών εξελίξεων με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, μετατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες για τα μέσα τις επόμενης εβδομάδας.
Τα περαιτέρω μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν κλειδώσει μέχρι αυτή τη στιγμή, αφού πέραν από τις προφορικές εισηγήσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια των δύο συσκέψεων, αυτές τις ημέρες δέχεται τις εισηγήσεις και γραπτώς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα από τον Πρόεδρο η επιστολή στους αρχηγούς για τα διαβατήρια
Αλλαγή και της νοοτροπίας των πολιτών
Χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, συζήτησε το θέμα με τον νέο πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστο Κληρίδη με τον οποίο συζήτησαν τα ζητήματα που αφορούν την Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αλλά και τα θέματα της διαφθοράς.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως με τον Δικηγορικό Σύλλογο συμφωνούν στο κύριο και το πιο σημαντικό, ότι εκείνο το οποίο μας έχει φέρει εδώ είναι μια νοοτροπία που αναπτύχθηκε στην κοινωνία για το γρήγορο και το εύκολο κέρδος. «Αν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία, όσα μέτρα και να πάρουμε θα είναι περιορισμένη η δυνατότητά μας να επιδράσουμε στις εξελίξεις», είπε και πρόσθεσε πως θα πρέπει, ξεκινώντας από την κορυφή και κατεβαίνοντας προς τα κάτω, να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.
Από την πλευρά του ο Χρίστος Κληρίδης, εξέφρασε τη συμφωνία του με τον κ. Κυπριανού πως στο θέμα της διαφθοράς, τα οποιαδήποτε μέτρα και το οποιοδήποτε νομοθετικό πακέτο, δεν θα είναι αποτελεσματικά αν δεν αλλάξει η νοοτροπία. «Η διαφθορά είναι η σκιώδης Κυβέρνηση και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στους ίδιους τους πολίτες. Οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να απαλλαγούν από αυτή τη γάγγραινα», είπε ο κ. Κληρίδης υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα επιμόρφωσης των πολιτών από την παιδική ηλικία, μέσω της παιδείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο... εξάψαλμος της Κυβέρνησης στο ΑΚΕΛ και ο αρχηγός Τζιοβάνης με εικόνα και ήχο
Όλα θα φανούν στην πράξη
Ερωτηθείς για το τι αναμένει ο Δικηγορικός Σύλλογος με τη διαδικασία της διαβούλευσης της Κυβέρνησης με διάφορους φορείς για το θέμα της διαφθοράς, ο κ. Κληρίδης είπε πως όπως ανέφερε και στη σύσκεψη για τη διαφθορά που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλα θα αποδειχθούν στην πράξη.
Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, φεύγοντας από τη συγκεκριμένη σύσκεψη, είχε πει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια αγγλική ρήση που αφορά την πουτίγκα. Συγκεκριμένα του είχε πει πως “the proof is in the tasting” (η απόδειξη είναι στη δοκιμή), δηλαδή, εξήγησε, «θα δούμε στο τέλος της ημέρας πού θα καταλήξουν και πού θα μας οδηγήσουν αυτά τα μέτρα».
Ο κ. Κληρίδης είπε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί αλλά και της πραγματικότητας, την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. «Εμείς έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ελπίζοντας για κάτι καλύτερο», είπε.
Συνεχίζεται ο πολιτικός απόηχος
Παράλληλα, σε ένα άλλο επίπεδο, ο πολιτικός απόηχος των αποκαλύψεων του προηγούμενου μήνα, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να εξαπολύουν καθημερινά πύρά προς την Κυβέρνηση, κατηγορώντας ανοικτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ζητήματα διαφθοράς.
Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το ΑΚΕΛ επιχειρεί να υποσκάψει το κύρος του Προέδρου Αναστασιάδη και να μειώσει το ηθικό του ανάστημα, είπε πως το ΑΚΕΛ παραθέτει γεγονότα. «Η παράκληση μου η θερμή προς την Κυβέρνηση, προς τον ΔΗΣΥ, είναι να απαντούν σε αυτά τα οποία λέμε αντί να ψάχνουν επικοινωνιακού τύπου τοποθετήσεις, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μας αδειάζουν, είτε θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο μοιραζόμαστε τις ίδιες ευθύνες», είπε.
Κάλεσε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ να απαντήσουν σε αυτά τα οποία δηλώνει το ΑΚΕΛ, και πρόσθεσε πως δυστυχώς για την Κυβέρνηση, ενώ το ΑΚΕΛ τους λέει εδώ και αρκετούς μήνες συγκεκριμένα πράγματα, αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν και ο λόγος είναι ότι δεν έχουν τι να πουν. «Ξέρουν και εκείνοι ότι αυτά που λέμε είναι αλήθεια», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.
Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να πατάξει φαινόμενα διαφθοράς, με τον Κυριάκο Κούσιο να υπενθυμίζει χθες στο κρατικό κανάλι πως μόνο στην διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη 37 πολιτικά εκτεθημένα πρόσωπα, ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι, κατέληξαν στη φυλακή για υποθέσεις διαφθοράς.
Μάλιστα ο κ. Κούσιος κάλεσε το ΑΚΕΛ αν το εννοεί, όταν λέει πως ζητά διαφάνεια, να ψηφήσει τα κυβερνητικά Νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς και αφήνοντας κατά μέρους μικροκομματικές πολιτικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το διαμαρτυρόμενο ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό και τα σκάνδαλα του παρελθόντος