Δεν ήθελε να παραιτηθεί ο Συλλούρης... Ο εξαναγκασμός, η δυσφορία και οι μπηχτές
13:21 - 15 Οκτωβρίου 2020
Σε καμία περίπτωση, δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Αυτό διαφαίνεται και μέσα από την επιστολή παραίτησης του, όπου επιμένει στο γεγονός ότι δεν θεωρεί πως έπραξε κάτι νομικά μεμπτό, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η παραίτηση του θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα.
Μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, ξεκίνησε μια θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους πολίτες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ακολούθησε και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος ζητούσε από τον Δημήτρη Συλλούρη να παραιτηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς διάβασε ο ξένος τύπος την παραίτηση Συλλούρη (pics)
Είναι ξεκάθαρο πως αν και ο Δημήτρης Συλλούρης είχε λάβει τις αποφάσεις του, δεν είχε πρόθεση να ανακοινώσει την παραίτηση του στην παρούσα φάση, αλλά αργότερα, όταν θα ολοκληρώνονταν οι έρευνες των Αρχών, όπου ενδεχομένως να μην προέκυπταν ξεκάθαρα ποινικά αδικήματα σε βάρος του ή τουλάχιστον, αυτό άφηνε να νοηθεί ο ίδιος. Συνεπώς, σε τέτοια περίπτωση, εάν ο Δημήτρης Συλλούρης παραιτείτο, θα το έκανε έχοντας καθαρή τη συνείδηση του και έχοντα το αποτέλεσμα των αστυνομικών ερευνών, τα οποία, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα έδειχναν ότι δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα. Θα το χρησιμοποιούσε δηλαδή για να εξυπηρετήσει την υστεροφημία του.
«Οι αποφάσεις μου αυτές βασίστηκαν στην ακράδαντη πίστη ότι δεν έχω διαπράξει οτιδήποτε νομικά μεμπτό και ότι ενδεχόμενη παραίτησή μου θα άφηνε εντυπώσεις περί του αντιθέτου. Παρά ταύτα, διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί».
Εξάλλου, η χθεσινή του κίνηση να ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα πως δεν θα φέρει ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε περίπτωση που ο Γιώργος Σαββίδης, ζητούσε άρση της ασυλίας του, αν και νομικά δεν σημαίνει κάτι, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του να συνεργαστεί για να ολοκληρωθούν χωρίς προσκόμματα οι έρευνες της Αστυνομίας.
Είναι ξεκάθαρο μέσα από την επιστολή παραίτησης του, ότι ο Δημήτρης Συλλούρης επιμένει πως δεν διέπραξε κάτι νομικά μεμπτό, ωστόσο αυτό θα διαφανεί μετά την ολοκλήρωση των αστυνομικών ερευνών. Άλλωστε ακόμα και να μην εντοπίζονται ποινικά αδικήματα, η ουσία της υπόθεσης είναι αλλού και αφορά το ηθικό ζήτημα. Ότι δηλαδή, με τη στάση, τη συμπεριφορά του και την συμμετοχή του σε συζήτηση με εκπροσώπους ενός καταδικασθέντα σε φυλάκιση εγκληματία, έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος του θεσμού που υπηρετούσε και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να μην ενδιαφέρει ένα Δικαστήριο, ωστόσο είναι αυτό που μένει στην λαό, που είδε τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο του κράτους, πρόθυμο να κάνει τα χατίρια σε ένα εγκληματία που θα έφερνε τα μαύρα χρήματα του στον νησί μας, εξυπηρετώντας φίλους και γνωστούς.
Πάντως, από την επιστολή παραίτησης του, είναι ξεκάθαρη η πικρία που εκφράζει και από την στάση του πολιτικού κόσμου, απέναντι στο πρόσωπο του και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν κάποια κόμματα στην προσπάθεια τους να τον πιέσουν να παραιτηθεί. «Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα», σημειώνει.