Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών και η Αθήνα-«Αναμένει Χριστοδουλίδη»

Προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και η άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η Αθήνα αναμένει τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την πρώτη του επίσκεψη, προκειμένου, όπως είπε «να ξαναπιάσουν το νήμα των συζητήσεων».

Κάνοντας λόγο για αγαστή συνεργασία με τον κ. Χριστοδουλίδη και κατά την περίοδο που διατελούσε Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών σε Ελλάδα και Τουρκία θα υπάρχει «μια πιο ξεκάθαρη βάση εκκίνησης» στα ζητήματα του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών

«Περιμένω με μεγάλη χαρά να υποδεχτούμε τον κ. Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, προκειμένου να ξαναπιάσουμε το νήμα των συζητήσεων για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Πρώτο βέβαια εξ αυτών το ζήτημα της επανεκκίνησης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες που έχει προκύψει τον τελευταίο ένα ενάμιση χρόνο», ανέφερε σχετικά ο κ. Δένδιας.

«Ελπίζω ότι όταν με το καλό θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα και Τουρκία θα έχουμε και μια πιο ξεκάθαρη βάση εκκίνησης», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας επικείμενης σύγκλησης τετραμερούς συνάντησης του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι είναι «λίγο πρώιμο» ένα τέτοιο σενάριο.

«Είναι λίγο πρώιμο να συζητάμε για μελλοντικές συναντήσεις διαφόρων σχημάτων. Και η Κυβέρνηση στο Ισραήλ είναι νέα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μόλις εξελέγη. Αλλά και η Ελλάδα έχει εισέλθει πρακτικά σε εκλογικό κύκλο, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο», ανέφερε ο ίδιος.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «τα ενεργειακά σχέδια προσφέρουν ένα σημαντικό πεδίο συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ακόμη περισσότερο στη σημερινή συγκυρία της ενεργειακής κρίσης».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «πρόκειται για μια επίσκεψη που καταδεικνύει εκ νέου με τον πλέον απτό τρόπο την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ ως προς τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της χώρας μας στην προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

«Οι συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν θα περιλαμβάνουν θέματα διμερούς συνεργασίας, με αιχμή του δόρατος τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ. Επίσης θα ενημερώσω τον αμερικανό ομόλογό μου για περιφερειακά ζητήματα ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», εξήγησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην πληγείσα από τους σεισμούς Αντιόχεια και στη βούληση της Ελλάδας να εκδηλώσει αμέριστη συμπαράσταση στην Τουρκία στο ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της φυσικής αυτής καταστροφής.

Κάνοντας λόγο για συγκλονιστικές εικόνες στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο κ. Δένδιας αναγνώρισε την εγκαρδιότητα και την ευγνωμοσύνη με την οποία τον υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το κλίμα αλληλεγγύης που διαμορφώθηκε μεταξύ των δύο λαών «πόρρω απέχει από μία ρεαλιστική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας μετά από τρία χρόνια έντασης είναι ευπρόσδεκτη».

«Επιτρέπει δε σχετική αισιοδοξία για το ενδεχόμενο μιας μετατόπισης από ένα αναθεωρητικό υπόδειγμα διμερών σχέσεων σε κλίμα καλής γειτονίας που θα διέπεται από σεβασμό σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε.

«Δεν θα πρέπει όμως να λησμονούμε ότι βρισκόμαστε πάντα σε ένα σύνθετο περιφερειακό περιβάλλον και σε περίοδο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό