Δημοσκόπηση REPORTER: Επιζητούν αλλαγή οι Συναγερμικοί, πρώτος ο Δημητρίου

Το στίγμα για την επόμενη ημέρα του Δημοκρατικού Συναγερμού, δίνουν μέσα από τη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του REPORTER ο οργανισμός ερευνών IMR. Στη δημοσκόπηση καταγράφεται αφενός η μεγάλη απογοήτευση των ψηφοφόρων του κόμματος για το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών και αφετέρου δίδεται μια πρώτη εικόνα για την άποψη της βάσης του κόμματος, σε σχέση με την επόμενη ημέρα και κυρίως, σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της παράταξης στις 11 Μαρτίου.  

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αμέσως μετά τις εξαγγελίες του αναπληρωτή πρόεδρου του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη και του μέχρι προχθές εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου, δημιουργεί νέα δεδομένα στη μάχη για την προεδρία, αφού όπως διαφαίνεται, υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα εντός των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που θα ήθελαν ανανέωση της ηγεσίας.

Στο ερώτημα για τα κυρίαρχα συναισθήματα που βιώνουν οι ερωτηθέντες ως ψηφοφόροι του Συναγερμού, σε ό,τι έχει να κάνει με το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών, η πρώτη απάντηση με τις περισσότερες απαντήσεις ήταν η απογοήτευση, με τη λύπη και τον θυμό να ακολουθούν από κοντά, ενώ περίπου ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες απάντησε πικρία και αγανάκτηση. Στην αντίπερα όχθη το 16% έδωσε ως απάντηση την ελπίδα, το 14% τη χαρά, ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η ανακούφιση, η δικαίωση και η ασφάλεια. 

Σε σχέση με τις ευθύνες της αποτυχίας του κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές, ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρεί πως την ευθύνη φέρει η ύπαρξη δεύτερου υποψηφίου από τον χώρο του ΔΗΣΥ, ενώ το 31% αποδίδει την αποτυχία στην αδυναμία του Αβέρωφ Νεόφυτου να συσπειρώσει το κόμμα. Το 25% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η αποτυχία προήλθε λόγω της αδυναμίας του κ. Νεοφύτου να πείσει το εκλογικό σώμα, ενώ μόλις 11% θεωρεί πως η αποτυχία είναι απότοκο της υπόσκαψης της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεόφυτου από στελέχη του κόμματος. 

Μέσα από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η IMR, καταγράφεται η ισχυρή άποψη των Συναγερμικών για την επόμενη ημέρα. Στην ερώτηση, «ποια πιστεύετε όι θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα του κόμματος», σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες απάντηση πως αυτή θα πρέπει να είναι η διατήρηση της ενότητας. Το 35% απάντησε πως η βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αλλαγή του προέδρου, το 11% η πρόοδος και η εξέλιξη του κόμματος, το 4% η διατήρηση του Αβέρωφ Νεοφύτου στην ηγεσία και το 3% η αποκατάσταση της σχέσης του ΔΗΣΥ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Στο ερώτημα εάν μια αλλαγή ηγεσίας θα είναι προς όφελος του κόμματος, το 61% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά, το 30% αρνητικά και το 9% απάντησε πως δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει. 

Ένα άλλο στοιχείο που καταγράφεται στη δημοσκόπηση της IMR, είναι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές για τον πρόεδρο στις 11 Μαρτίου. Η συντριπτική πλειοψηφία που φτάνει το 86% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό για τις εκλογές, ενώ μόλις το 8% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται σε μικρό βαθμό και το 6% καθόλου. 

Σχεδόν αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις εκλογές με τους δύο στους τρεις ερωτηθέντες να απαντούν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν, το 17% να δηλώνει ότι μάλλον θα ψηφίσει και μόλις το 18% να δηλώνει ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα ψηφίσει. 

Με γνώμονα την ενότητα φαίνεται ότι τοποθετούνται οι ψηφοφόροι του κόμματος και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων. Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποιος εκ των τριών υποψηφίων που εξέφρασαν ενδιαφέρον, μπορεί να αποτρέψει τη διάσπαση του κόμματος, το 42% των ερωτηθέντων απάντησε ο Δημήτρης Δημητρίου, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ακολουθεί με δεκατρείς ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες και 29% και τον Χάρη Γεωργιάδη να συμπληρώνει την τριάδα των απαντήσεων με 14%.

Η ίδια περίπου εικόνα παρουσιάζεται και στο ερώτημα για το ποιος εκ των τριών υποψηφίων που εξέφρασαν μέχρι στιγμής δημόσια το ενδιαφέρον τους, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των ψηφοφόρων του κόμματος. Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ο Δημήτρης Δημητρίου, το 31% ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το 12% ο Χάρης Γεωργιάδης. 

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «σε περίπτωση που είχαμε σήμερα εκλογές για την ανάδειξη πρόεδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ποιον θα ψηφίζατε;», το 41% των ερωτηθέντων, απάντησε τον Δημήτρη Δημητρίου, το 34% τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το 12% τον Χάρη Γεωργιάδη. 

Αν και πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα και με δεδομένο ότι δεν έχει κλειδώσει και ο τελικός αριθμός των υποψηφιοτήτων, καταγράφεται μια ξεκάθαρη τάση εντός του κόμματος για να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, η οποία ωστόσο παραμένει ρευστή μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και ενόψει της σύντομης, αλλά πυκνής προεκλογικής περιόδου που αναμένεται να ακολουθήσει το επόμενο 20ήμερο ενόψει των εκλογών. 

Το σίγουρο, είναι πως θα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εκλογική διαδικασία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πολλά εκ των οποίων δεν ξαναζήσαμε, όχι μόνο στον Δημοκρατικό Συναγερμό με πέραν των δύο υποψηφιοτήτων, αλλά και σε κανένα άλλο κόμμα στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1960 και εντεύθεν. 

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του REPORTER από την IMR μεταξύ των ημερομηνιών 16 και 17 Φεβρουαρίου. Η κάλυψη ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το δείγμα της έρευνας ήταν 800 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών, ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. 

 

Δειτε Επισης

Νέα σελίδα στην ιστορία με τα δελτία της ΚΥΠ-«Μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το εσωτερικό μέτωπο»
Πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση-Ο ορισμός της «κρίσης» και η συστάσεις σε πολίτες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει δικηγόρος η άτυχη Ειρήνη, έσβησε δύο εβδομάδες πριν τα γενέθλια της
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Θρήνος και οδύνη για τα τρία θύματα της ασύλληπτης τραγωδίας-Σε κρίσιμη κατάσταση ο τέταρτος νεαρός
Καταχωρούν αβέρτα υποθέσεις και στο τέλος αποσύρονται-Κατέρρευσε το 40% το 2022, πάνω από 100.000 σε πέντε χρόνια