Χείμαρρος ο Παμπορίδης-«Να συνεργαστεί Χάρης και Δημήτρης για να φύγει ο Αβέρωφ»

Χείμαρρος, έντονος και επικριτικός για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης στο podcast Legal Matters του Χριστόφορου Χριστοφή, δείχνοντας τον ως τον βασικό υπαίτιο για τη σημερινή κρίση στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Χαρακτήρισε την ήττα στις Προεδρικές Εκλογές μια από τις βαρύτατες που υπέστη το κόμμα στην ιστορία του, σημειώνοντας πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πλέον βαθύτατα διχοτομημένο με εντάσεις που παραπέμπουν σε σχίσμα.

Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα με τις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Μαρτίου, αλλά και το ενδιαφέρον του ιδίου για την προεδρία, ο Γιώργος Παμπορίδης, αποκάλυψε πως εντός των επομένων 24-36 ωρών, θα αποφασίσει μόνος του εάν θα μπει στη διαδικασία ενώ η μόνη άποψη που θα ζητήσει θα είναι της συζύγου του.

Την ίδια ώρα ανέφερε πως, «εάν εγώ είχα την δυνατότητα να τρέξω σε καμπάνια 60 μέρες και πρόσβαση στο κόσμου του Συναγερμού σε ελεύθερες εκλογές, θα ήμουν υποψήφιος. Θεωρώ όμως την διαδικασία νοθευμένη ή εν δυνάμει νοθευμένη, με φίμωση των πιθανών υποψηφίων και επιβολή της θέσης του αρχηγού. Με αυτόν τον τρόπο μου αποστερούν το δικαίωμα να απευθυνθώ στον κόσμο αυτές οι συνθήκες και με καθιστούν πολύ προβληματισμένο. Όπως θα αποφασίσω και θα το πω σε 36 ώρες.

Κληθείς να σχολιάσει τις υποψηφιότητες του Δημήτρη Δημητρίου και του Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Παμπορίδης, εξέφρασε την άποψη πως έπρεπε να πορευθούν από κοινού. «Θεωρώ πως ο Δημήτρης Δημητρίου και ο Χάρης Γεωργιάδης, τους οποίους θεωρώ φίλους μου, όφειλαν να πορευθούν από κοινού. Ένας εκ των δύο έπρεπε να αποφασίσουν να σταθούν απέναντι στον Αβέρωφ. Και γιατί το λέω αυτό. Όχι επειδή είναι οι δύο συγκεκριμένοι. Το λέω γιατί όσο περισσότεροι ανθυποψήφιοι υπάρχουν στον Αβέρωφ, τόσο παγιώνεται το ισχυρό «σφύξιμο» που έχει ο Αβέρωφ στο κόμμα. Υπάρχει όμως και ακόμα ένα θέμα. Η εμπλοκή περαιτέρω υποψηφίων, αντί να κάνει αυτή την εκλογική αναμέτρηση λογοδοσία του Αβέρωφ, θα την κάνει να λέει ο Αβέρωφ ‘’ένεν εγώ που φταίω, μα γιατί εσύ δεν εμίλησες, εγώ φταίων λιγότερο, εσύ φταίεις παραπάνω’’. Δεν θα εγερθούν τα θέματα».

Ο Γιώργος Παμπορίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του, σε σχέση με την δική του υποψηφιότητα, υποδεικνύοντας πως, «σκέφτομαι  μήπως η δική μου υποψηφιότητα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως, για να βεβαιωθώ ότι θα τεθούν τα θέματα επί της σωστής βάσης, ώστε ο Αβέρωφ να τεθεί επί των ευθυνών του. Αυτό έπρεπε να είναι το ζητούμενο των εκλογών. Για αυτό μέμφομαι τον Χάρη και τον Δημήτρη, γιατί δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για να κατέλθουν joint ticket».

Ερωτηθείς ο κ. Παμπορίδης εάν συμφωνεί με την πρόταση του Χάρη Γεωργιάδη για να υπάρχει συχνή εναλλαγή της ηγεσίας, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως, κατά την άποψη του, θα έπρεπε κάθε τρία χρόνια να υπάρχει νέα ηγεσία, με το μέγιστο τρεις θητείες.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε πως, «εάν ο Χάρης και ο Δημήτρης δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, τότε και οι δύο αποδεικνύουν πως δεν κάνουν αρχηγοί. Γιατί αν αυτό το απλό θέμα, δύο νουνεχείς νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να το λύσουν σε ένα δωμάτιο μέσα σε μία ώρα, τότε δεν κάνουν. Ή ο ένας από τους δύο να μην κάνει».

Μάλιστα επέμεινε στις δύο υποψηφιότητες του Χάρη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Δημητρίου, τονίζοντας πως και οι δύο μπορούσαν να βγουν μπροστά. «Δεν μιλούμε για το ποιος θα αποσυρθεί αγκρισμένος. Εγώ στην πολιτική θεωρώ πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Έπρεπε να κάτσει ο Χάρης και ο Δημήτρης και να πουν πως προέχει η διατήρηση της ενότητας του κόμματος. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο και προέχει να πεισθεί ο Αβέρωφ πως δεν πρέπει να παραμείνει. Να γίνει αυτό το πράγμα, έστω στα στενά πλαίσια που έχουμε. Πρέπει να καταδείξουμε τους λόγους πρέπει να συμβεί αυτό και σε αυτό τον αγώνα πάνε μαζί».

Και συνέχισε λέγοντας πως, «αν υπήρχε συμπροεδρία να την έκαναν. Αλλά επειδή δεν υπάρχει, ας πάει ο ένας πρόεδρος και άλλος αναπληρωτής. Γιατί το λέω αυτό. Γιατί, το να πορευθούν ως νέα ηγεσία του κόμματος, με joint commitment, να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος, να πάμε στην κοινωνία και να κάνουμε άνοιγμα σε άλλους χώρους για να κάτσουμε από κόμμα φθίνον προς το 23-24, να πάμε ως κόμμα που επεκτείνεται προς το 30-3%5 που ήταν η μεγάλη δεξαμενή του Συναγερμού, μένουν στο ‘’όχι θέλω εγώ να γίνω πρόεδρος, όχι θέλεις εσύ να γίνεις πρόεδρος΄΄», υπέδειξε.

Μάλιστα προχωρώντας κι ένα βήμα παρακάτω ο Γιώργος Παμπορίδης εκτίμησε πως, «Αν ο Αβέρωφ επικρατήσει, εν ποσπαστοί και ο ένας και ο άλλος. Εγώ το λέω γιατί ξέρω πως λειτουργεί ο Συναγερμός». Και εξήγησε πως, «Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από μια τέτοια πολιτική αναμέτρηση θα έχει το πρόσχημα εγώ δικαιώθηκα και επανεκλέχθηκα και σιωπάτε όλοι. Γιατί αυτό πρέπει να ενισχύσει το image του και να το κάνει να φανεί ότι είναι νικητής και πάλι, με αποτέλεσμα ο κόσμος που είναι μέσα στο κόμμα να ανοίξει την πόρτα και να αρχίσει να βγαίνει. Και αν δεν τεθούν τα θέματα, και σου είπα πως δεν θα τεθούν αν είναι μόνο αυτοί οι δύο υποψήφιοι, εγώ θα μπω για να τα θέσω προκειμένου να αποδυναμωθεί για να μπορέσει να προχωρήσει το κόμμα παρακάτω».

Η ήττα των Προεδρικών και οι ευθύνες του Αβέρωφ

Αναφερόμενος στην ήττα του κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές ο Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε πως, «θεωρώ ότι στη σύγχρονη φάση του ΔΗΣΥ, η ήττα αυτή είναι από τις βαρύτητες ήττες που υπέστη. Θεωρώ την κρίση που ελλοχεύει πλέον ως σημαντικότατη, δεδομένου ότι συναντάται ένας χώρος πλέον βαθύτατα διχοτομημένος με εντάσεις που παραπέμπουν σε σχίσμα.

Μάλιστα κληθείς να συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με αυτή του 2003-2004, ο κ. Παμπορίδης εξήγησε πως, «το 2003 εντάσεις υπήρξαν, αλλά ο Συναγερμός ήταν ενωμένος, γιατί εκείνο το θέμα ήταν προσωπική συνείδηση εκάστου Κύπριου. Το 2004 ήταν βαθύτατα πολιτικό ζήτημα. Σήμερα η παράταξη αντιμετωπίζει το απότοκο των ατυχέστατων χειρισμών, των ετσιθελισμών, του γινατιού που βγάζει μάτι».

Ο Αβέρωφ, είπε ο Γιώργος Παμπορίδης, «εργαλειοποίησε τους μηχανισμούς του ΔΗΣΥ για να πετύχει προσωπικούς του στόχους, όπως τους εργαλειοποιεί και τώρα. Πρώτος λάθος χειρισμός του Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ότι επεδίωξε να επιβάλει σειρά διαδικασιών οι οποίες θα εξανάγκαζαν τον πιθανό του αντίπαλο να προσέλθει για να τον αντιμετωπίσει στην αρένα που λέγεται κόμμα. Γιατί; Γιατί εκέινη η αρένα ήταν η αρένα του Αβέρωφ Νεοφύτου».

Και πρόσθεσε: «Ο Χριστοδουλίδης που είπε όχι επήε και έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνος του. Είπε όχι σε μια διαδικασία γιατί γνώριζε εκ των προτέρων μια σημαδεμένη τράπουλα. Δεν ήθελε ποτέ να είναι ανεξάρτητος, ήθελε να είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ».

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Γιώργου Παμπορίδη στο LegalMatters

 

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»