Οι ορφανές ευθύνες και οι εν βρασμώ αποφάσεις που θα κοστίσουν στο μέλλον

Ήταν αρχές Ιουνίου του 2022. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ήδη παραιτηθεί από τον Ιανουάριο από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και μετά την εξαγγελία του, ξεκίνησε διάλογο με την κοινωνία και είχε την πρώτη επίσημη συνάντηση του με το ΔΗΚΟ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατάστρωνε τα σχέδια του για να στριμώξει τον ανθυποψηφίο του την ώρα που ετοιμαζόταν και για το Ιδεολογικοπολιτικό Συνέδριο του κόμματος, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μόλις τα είχε βρει με το ΑΚΕΛ και ο Νίκος Αναστασιάδης παρέθετε συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.  

Σε εκείνη τη συνέντευξη ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε, πως η απόφασή του ήταν να στηρίξει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν θα εμπλακεί στην προεκλογική. Το ίδιο ανέφερε και περίπου ένα μήνα αργότερα σε γραπτή δήλωση του, όπου εν μέσω παραφιλολογίας, για το ότι παρασκηνιακά υποστηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δήλωσε πως «ήταν και παραμένει η θέση μου ότι, παρά το γεγονός πως ξεκάθαρη απόφαση μου είναι η στήριξη του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα εμπλακώ κατά την προεκλογική περίοδο σε αντιπαραθέσεις με υποψηφίους ή τα επιτελεία τους, εκτός εάν κάποιοι εμπλέξουν το όνομα μου χάριν εκλογικών σκοπιμοτήτων».

Από το καλοκαίρι μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών ακολούθησαν πολλά επεισόδια. Λίγο η μη παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη σε εκδηλώσεις υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, λίγο οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι συνομιλεί και με στελέχη του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης που τον στηρίζουν, προκαλούσαν σκιές. Σκιές που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκλήθηκε δια στόματος Αβέρωφ Νεοφύτου να καθαρίσει.

Τότε, στις αρχές Νοεμβρίου, ακριβώς ενενήντα ημέρες πριν από τις εκλογές, εν μέσω δημοσκοπήσεων που έδειχναν τον Αβέρωφ Νεοφύτου να μην ξεκολλά από ποσοστά κάτω από 20%, και εν μέσω πύκνωσης των φημών πως επίκειται αιφνιδιαστική κίνηση του για απόσυρση της υποψηφιότητας του και εξαγγελία νέας υποψηφιότητας από τον ΔΗΣΥ, από προβεβλημένο και πιο εκλέξιμο από τον Αβέρωφ Νεοφύτου πρόσωπο, ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου για πρώτη φορά δημόσια έριξε το γάντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνοντας τον εμμέσως ως υπαίτιο της άσχημης για τον ίδιο κατάστασης που δημιουργήθηκε. Μάλιστα άρχισε να γίνεται μεγάλη κουβέντα για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, για να προστεθούν λίγο αργότερα τα χρυσόψαρα, οι δούρειοι ίπποι και άλλα πολλά είδη του ζωικού βασιλείου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Αβέρωφ Νεοφύτου λίγες ημέρες μετά. Με γραπτή δήλωση του ανέφερε πως, μοναδική του έγνοια είναι η διατήρηση της ενότητας του ΔΗΣΥ, ενώ σημείωνε πως απαιτείται ο σεβασμός των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πλήρης στήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου.  «Σε απάντηση των όσων λέγονται και γράφονται, επιθυμώ να καταστήσω σαφές πως μοναδική έγνοια έχω την διατήρηση της ενότητας της ιστορικής παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ίδια γραπτή δήλωση του υπογράμμιζε πως, «αυτό που απαιτείται είναι, πρώτον ο σεβασμός των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της παράταξης και δεύτερον η αποφυγή των όποιων δηλώσεων που θέτουν εν αμφιβόλω διακηρυγμένες προθέσεις μελών ή στελεχών του κόμματος», εκφράζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τις δηλώσεις του κ. Νεοφύτου.

«Τιμώντας με συνέπεια τις πιο πάνω αρχές, θα εκφράσω τις θέσεις μου δια αυστηρά προσωπικής επιστολής προς τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. Την ίδια ώρα επαναλαμβάνω πως είμαι στη διάθεση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να ακούσω τις όποιες απόψεις ή και ανησυχίες διατηρούσε ή διατηρεί, όπως άλλωστε πάντοτε έπραττα», καταλήγει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά από εκείνο το περιστατικό και μέχρι να φτάσουμε στα Χριστούγεννα το κλίμα άρχισε να αλλάζει. Κι αυτό κορυφώθηκε στο τελευταίο μίλι του προεκλογικού, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν τα ίδια τα στελέχη του ΔΗΣΥ, έδωσε ρέστα. Κινητοποιήθηκε, συμμετείχε σε προεκλογικές εκδηλώσεις, έβγαζε πύρινους λόγους, κατηγόρησε για τις φιλοδοξίες του τον Νίκο Χριστοδουλίδη, του έριξε το φταίξιμο για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τον Αβέρωφ, όταν τους κάλεσε στις αρχές του 2022 για να βρουν λύση και άλλα πολλά. Μάλιστα κάποιοι εκτιμούν πως το καλό ποσοστό, πάνω από αυτό που τον έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου το χρωστά ως ένα βαθμό στις παρεμβάσεις του Προέδρου.

Όλα αυτά άλλαξαν πραγματικά εν μια νυκτί. Κι αυτή η νύκτα ήταν της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου, όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, φορτισμένος από την αποτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο ανηφόρισε τον λόφο του Προεδρικού, μαζί με άλλα στελέχη πρώτης γραμμής της Κυβέρνησης και του κόμματος. Η θέση του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία επικοινωνήθηκε από άλλους παρευρισκόμενους προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την εβδομάδα των παθών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η σύσκεψη της επόμενης ημέρας πάλι στο Προεδρικό, το παρασκήνιο του Πολιτικού Γραφείου με το «πάει δεν πάει ο ΠτΔ», όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης αλλά πολύ περισσότερο όσα ακολούθησαν με τις παρεμβάσεις του απερχόμενου Προέδρου αλλά και του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται πως ευθύνονται για την οριστική ρήξη  που προκάλεσαν τέτοιες πληγές στον ΔΗΣΥ που όποια κι αν είναι η επόμενη ημέρα και η επόμενη ηγεσία, θα πάρει αρκετό χρόνο να επουλωθούν.

Για το ποιος φέρει την ευθύνη έχουν ήδη γραφτεί πολλά. Το ερώτημα αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου περνούσε στον δεύτερο γύρο και κέρδιζε τις εκλογές, ποιοι θα διεκδικούσαν μερίδιο της επιτυχίας; Οι ίδιοι με αυτούς που θα έφεραν την επιτυχία, είναι οι ίδιοι που φέρουν και την ευθύνη σήμερα.

Το πρόβλημα στον ΔΗΣΥ, είναι πως ενώ όλοι συστήνουν ψυχραιμία και επιχειρούν να εμφανισθούν ως οι πυροσβέστες της κρίσης, είναι αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Χωρίς, δηλαδή να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα όσα προηγήθηκαν, χωρίς να έχουν συζητήσει μεταξύ τους σοβαρά «τις πταίει» και χωρίς κανείς να αναλάβει έστω και στο ελάχιστο και ουσιαστικά τις ευθύνες τους πάνε σε εκλογή νέας ηγεσίας.

Και κάπου εδώ εισέρχονται και οι φιλοδοξίες για την επόμενη ημέρα. Με ένα προβληματικό παρελθόν, δηλαδή, επιχειρείται η δέσμευση του μέλλοντος, με σκιές, αλληλοκατηγορίες, βαριές κουβέντες που πηγαινοέρχονται και βαρύ κεφάλι από την ήττα, να γυρίσουν σελίδα.

Και τότε είναι που θα ξεκινήσουν οι ρεβανσισμοί και οι εκδικητικές συμπεριφορές, που σε βάθος χρόνου, όσο κι αν κάποιοι επικαλούνται τη μεγάλη ιστορία του κόμματος, τις παρακαταθήκες του Κληρίδη και τις δυσκολίες του παρελθόντος που ξεπεράστηκαν, στην πραγματικότητα ο ΔΗΣΥ θα μικραίνει, ακόμα περισσότερο κι από όσο σμικρύνθηκε την τελευταία δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα