Παίρνει αποστάσεις από τον Πάφου ο Μόρφου-«Δεν είναι δεδομένη η ψήφος μου»

Νέα δεδομένα φέρνει η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, τον οποίο οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, τον ήθελαν να δίδει τη ψήφο του στην Ιερά Σύνοδο, υπέρ του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.   

Στην γραπτή δήλωσή του, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος υπογραμμίζει πως η ψήφος του δεν είναι δεδομένη για κανένα μέχρι τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η στάση των «ουδέτερων» Συνοδικών και η αντίδραση των υποστηρικτών του Λεμεσού

«Με αφορμή την ψιθυρολογία και τα διάφορα δημοσιεύματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα Μ.Μ.Ε. κατά τα τελευταία 24ωρα, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι η ψήφος του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι μία εκ των 16 ψήφων των ιεραρχών, που είναι μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, και έχει την ίδια βαρύτητα με αυτές των υπόλοιπων ιεραρχών», αναφέρει η ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου.

Και προσθέτει: «Η ψήφος του Μητροπολίτη Μόρφου δεν είναι δεδομένη για κανένα μέχρι τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Με την ένθερμη προσευχή μας, κλήρος και λαός του Θεού, ας επικαλεσθούμε τη φωτιστική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, για να φωτίσει τους συνοδικούς ιεράρχες μας προς ανάδειξη ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου του υπό τας περιστάσεις καταλληλότερου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αστάθμητοι παράγοντες, μηχανορραφίες και παιχνίδια εντυπώσεων πριν τη Σύνοδο

Τα δεδομένα εντός της Συνόδου

Αυτή η διευκρίνηση του Μητροπολίτη Νεόφυτου, αναμφίβολα επηρεάζει τα δεδομένα εντός της Συνόδου, εάν τελικά δεν ψηφίσει υπέρ του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ωστόσο, δεν σημαίνει κι αυτόματα, αλλαγή των ισορροπιών, αφού εάν οι υπόλοιποι τρεις Ιεράρχες που τις τελευταίες ημέρες αμφιταλαντεύθηκαν, ψηφίσουν τελικά τον Πάφου Γεώργιο, ότι κι αν πράξει ο Μόρφου Νεόφυτος, ο τοποτηρητής θα εκλεγεί με εννέα ψήφους ως επόμενος Αρχιεπίσκοπος. 

Συγκεκριμένα, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, οποίος υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αρχικά είχε εκφράσει την πρόθεση του να κατέλθει ως υποψήφιος. Ωστόσο επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, όταν διαπίστωσε πως, τόσο ο Πάφου Γεώργιος όσο και ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ήταν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και αυτοί μια θέση στο τριπρόσωπο. Μάλιστα άφησε αιχμές για τη στάση τους και σε αυτό το πλαίσιο, διαφάνηκε το ενδεχόμενο να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση κατά τη ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η συσπείρωση της Λεμεσού, οι ρυθμιστές Λαρνακείς και η... πλάτη των Βαρωσιωτών

Ωστόσο, φαίνεται πως οι πιθανότητες που διατηρεί έτσι ώστε να είναι ο διάδοχος του Πάφου Γεώργιου στη θέση του Μητροπολίτη Πάφου, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο Γεώργιος εκλεγεί θα είναι ο τρίτος κατά σειρά Μητροπολίτης Πάφου που μεταπηδά στη θέση του Αρχιεπισκόπου, μετά από τους Χρυσόστομο Α΄ και Χρυσόστομο Β, είναι αυτές που ενδεχομένως να τον έχουν πείσει για να στηρίξει τον Μητροπολίτη Πάφου.

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ο οποίος όπως και ο Πάφου Γεώργιος άνηκε και αυτός στον στενό κύκλο συνεργατών του Χρυσόστομου Β, φέρεται να έχει καταλήξει στην επιλογή που είναι πιο κοντά στις δικές του θέσεις, τις οποίες οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ήδη καταθέσει και να έχει πάρει σχετικές διαβεβαιώσεις. Αν και η δήλωση του το βράδυ των εκλογών, προκάλεσε συζητήσεις, αφού ως ένα σημείο έστελνε το μήνυμα πως η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε να σεβαστεί τη ψήφο του λαού και συνεπώς να εκλέξει τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, τελικά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτελεί δική του θέση. Εξάλλου ο Μητροπολίτης Πάφου, είναι ο μόνος Ιεράρχης από τους τρεις του τριπροσώπου, που είχε ταχθεί στο πλευρό του Κωνσταντίας και του Χρυσόστομου Β, σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα, ενώ είναι και ο Ιεράρχης που διατηρεί πολύ καλύτερες σχέσεις με το Φανάρι, απ΄ ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος και ο Ταμασού Ησαΐας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πληγές που έξυσαν οι εκλογές και οι εκφάνσεις του βαρωσιώτικου «εμφυλίου»

Ο Καρπασίας Χριστοφόρος και ο Κωνσταντίας Βασίλειος φαίνεται λοιπόν, πως είναι οι άλλοι δύο που προστίθενται στους έξι Ιεράρχες που ήδη στηρίζουν τον Μητροπολίτη Πάφου. Συνεπώς για να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία ο τοποτηρητής του θρόνου, χρειάζεται άλλη μια ψήφο. Αυτή ίσως να είναι, είτε από τον Μόρφου Νεόφυτο, είτε από τον Κυρηνείας Χρυσόστομο.

Σε ότι αφορά τον πρώτο, εάν τελικά επιλέξει να στηρίξει τον Μητροπολίτη Πάφου θα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και θα προκαλέσει έκπληξη, αφού στο παρελθόν, όπως και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο ο Νεόφυτος είχε ξεκάθαρες διαφωνίες και διαφορετική οπτική των πραγμάτων που ουκ ολίγες φορές οδήγησε σε ρήξη. Σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως να έρχεται και η σημερινή του παρέμβαση, αφού οι φήμες που τον ήθελαν να τάσσεται υπέρ του Πάφου, δημιούργησε αντιδράσεις ακόμα κι από πιστούς που τον ακολουθούν εδώ και χρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελικά αποτελέσματα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών-Έκανε την ανατροπή ο Πάφου

Πάντως αν και επίσημα δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο σε επίπεδο υποστηρικτών, οι οποίοι μάλιστα είναι πολύ οργανωμένοι, επικρατεί αναβρασμός. Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν καταγεγραμμένες διαμαρτυρίες για την τροπή που φαίνεται πως παίρνει η εκλογική διαδικασία. Μάλιστα κάποιοι πιο θερμόαιμοι απειλούν ακόμα και με διαμαρτυρίες έξω από την Αρχιεπισκοπή σε περίπτωση που η Ιερά Σύνοδος προχωρήσει με την επιλογή του Πάφου Γεώργιου, έναντι του Μητροπολίτη Αθανάσιου.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Μητροπολίτης, αλλά και η ομάδα στήριξης της υποψηφιότητας του, φρόντισαν στο τρίτο ημίχρονο των εκλογών της περασμένης Κυριακής να στείλουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να σεβαστεί την άποψη της πλειοψηφίας των πιστών και να εκλέξει τον Λεμεσού. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως το ίδιο συνέβη και το 2006, όταν ο λαός και πάλι έδωσε πολύ ψηλότερα ποσοστά στον Αθανάσιο (σ.σ. και στον Κύκκου Νικηφόρο), ωστόσο τελικά εξελέγη ο Χρυσόστομος Β΄.

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό