Μπηχτές για τα περί πρώτου, δεύτερου, τρίτου στον απόηχο των εκλογών

Με το βλέμμα στραμμένο στην επίμαχη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία θα επικυρωθεί το Τριπρόσωπο, αλλά και θα δοθεί το στίγμα για την επιλογή του επόμενου Αρχιεπισκόπου βρίσκονται οι τρεις ιεράρχες, που κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να κερδίσουν την επίμαχη θέση, με την επόμενη μέρα των εκλογών να φέρνει νέες διαφωνίες, αλλά σε πιο ήπιους τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο σχολές σκέψης, το πάρε δώσε και το σενάριο απόλυτης ισοψηφίας

Συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά επικρατεί η άποψη ότι η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε, πέρασε και πλέον ο λόγος δίνεται στην Ιερά Σύνοδο να επιλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο και προς αυτή κλίνει ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές. Από την άλλη, υπάρχει η σκέψη ότι πρέπει να εισακουστεί η άποψη του λαού και να ληφθεί υπόψη για την τελική απόφαση. Σκέψη που εξέφρασε τόσο ο πρώτος από την κάλπη, Μητροπολίτης Λεμεσού, όσο και ο τρίτος που συμπληρώνει το Τριπρόσωπο, Μητροπολίτης Ταμασού.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι έντονες, καθώς θα αρχίσει παρασκηνιακά ο αγώνας των τριών, να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό περισσότερες ψήφους εντός της Ιεράς Συνόδου, ώστε να αναδειχθούν στον θρόνο του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου. Ωστόσο, από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις των άμεσα εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων, οι τόνοι έχουν πέσει, αλλά δεν έχουν σταματήσει οι… μπηχτές.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο Τοποτηρητής του Θρόνου και Μητροπολίτης Πάφου, κ.κ Γεώργιος, ανέφερε πως εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι ότι μπήκε στο Τριπρόσωπο, ενώ ξεκαθάρισε κάποιες παλιές του δηλώσεις, στις οποίες φαίνεται να είχε βγει το νόημα πως αν έμπαινε στο Τριπρόσωπο θα ήταν ο νέος Αρχιεπίσκοπος. «Είπα ότι ο καθένας μας μέσα στη Σύνοδο ξέρει ο ένας τον άλλο και ανάλογα με το ποιος θα ήταν στο Τριπρόσωπο θα κρινόταν και η εκλογή. Πιστεύω ότι η σύσταση της Ιεράς Συνόδου είναι τέτοια που θα κριθεί ευνοϊκά. Δεν ξέρω που κλίνει ο καθένας, αλλά είμαστε ανοικτοί στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελικά αποτελέσματα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών-Έκανε την ανατροπή ο Πάφου

Κληθείς να σχολιάσει αν ενδεχομένως να υπάρξει παρασκήνιο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ψήφοι από τους ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Πάφου σημείωσε πως «ο καθένας γνωρίζει τον άλλο και ξέρει που συμφωνεί και που διαφωνεί μαζί του. Είναι τοποθέτηση σε διάφορα θέματα, που κατά καιρούς αναφέρονται στη Σύνοδο και ανάλογα με τον τρόπο σκέψης του καθένα, τοποθετείται. Υπάρχει μία κοινή λογική ότι αυτοί οι άνθρωποι συμφωνούν μεταξύ τους, επειδή έχουν αυτό το σκεπτικό και οι άλλοι έχουν άλλη αντίκριση του θέματος».

Πάντως, ο Τοποτηρητής του Θρόνου επανέλαβε την άποψη ότι πλέον δεν υπάρχει πρώτος, δεύτερος ή τρίτος, αφού υπάρχει καταστατικό, το οποίο προνοεί ότι ο λαός είχε το δικαίωμα να στείλει στην Ιερά Σύνοδο το Τριπρόσωπο και εκεί σταματά η δικαιοδοσία του. «Εκεί ξεκινά νέα φάση. Όπως γίνεται στις Προεδρικές, που τη δεύτερη Κυριακή είναι μία καινούργια διαδικασία, έτσι γίνεται και τώρα. Βάσει το καταστατικό μας, ο λαός εκλέγει Τριπρόσωπο. Μετά οι επίσκοποι θα εκλέξουν τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι ένα τεράστιο προνόμιο που έχει ο λαός να στείλει τους τρεις που επιθυμεί στην Ιερά Σύνοδο. Τέλειωσε η εξουσία του λαού να στείλει το Τριπρόσωπο. Όταν ψηφίστηκε το καταστατικό, δεν προβλήθηκε από κανένα καμία αντίδραση. Το μικρό ποσοστό αποδυναμώνει αυτό που λέτε ότι πρέπει να ακούσουμε τη θέληση του λαού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι συμμαχίες στην Ιερά Σύνοδο και το φαβορί για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Από πλευράς του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού, που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους παγκύπρια και έκοψε πρώτος το νήμα, μιλώντας επίσης στην κρατική τηλεόραση, υπέδειξε ότι πρέπει να προβληματίσει την Ιερά Σύνοδο το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες και να τους βάλει σε σκέψεις, ενώ εξέφρασε και την άποψη πως αν τελικά ο εκλεκτός της Ιεράς Συνόδου για Αρχιεπίσκοπος δεν είναι εκείνος που επέλεξε ο λαός, ενδεχομένως να απαξιώσουν οι πολίτες την εκλογική διαδικασία.

Ερωτηθείς αν είχε εκφράσει ενστάσεις, όταν είχε ψηφιστεί το νέο καταστατικό, για εκλογή Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού σημείωσε πως «εγώ είχα πει την άποψή μου και τότε και στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Πήγα μία μέρα στο σπίτι του στην Πάφο και συζητήσαμε τα θέματα και τα συζητήσαμε και στην Ιερά Σύνοδο, αλλά ο Μακαριστός ήθελε να γραφτούν μόνο αποφάσεις και όχι οι γνώμες. Είχα άποψη. Δεν θυμάμαι αν υπήρχαν και άλλοι ιεράρχες».

Απαντώντας στις αναφορές του Μητροπολίτη Πάφου, όσον αφορά σε πρώτο, δεύτερο, τρίτο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού υπέδειξε ότι «όσο και να λέμε δεν υπάρχει, υπάρχει μία σειρά εκλογής. Αυτή είναι δεδομένη, έγινε και ανακοινώθηκε. Υπάρχει. Ίσως ήθελε να πει ότι η Ιερά Σύνοδος δεν είναι υποχρεωμένη να επιλέξει τον πρώτο. Αυτό είναι γεγονός. Δεν είναι υποχρεωμένη. Είναι θέμα τι πρέπει να γίνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με 480 ψήφους διαφορά κλείδωσε τη δεύτερη θέση ο Πάφου-Έτσι επιλέχθηκαν οι τρεις

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές που θέλουν Ιεράρχες να τον φοβούνται, δεδομένου και του γεγονότος ότι προέρχεται από το Άγιο Όρος, ο κ.κ. Αθανάσιος σημείωσε πως «μετά από 30 χρόνια που είμαι στην εκκλησία της Κύπρου, δεν θεωρώ ότι πρέπει να με φοβάται κανένας. Ούτε με φοβάται. Υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις και πεποιθήσεις και θα τα δούμε στη συνέχεια. Δεν είναι ξεκάθαρα όλα τα πράγματα. Δεν θέλω να αναφερθώ σε πρόσωπα. Θα επικοινωνήσω με όλους τους αδελφούς μου και θα κάνουμε το καλύτερο για την εκκλησία. Δεν θα εκλιπαρώ την ψήφο των αδελφών μου. Ξέρουν οι πατέρες τις ανάγκες της εκκλησίας, είναι σοβαροί άνθρωποι, γνωριζόμαστε τόσα χρόνια. Αλίμονο. Θα προχωρήσουμε κανονικά».

Καταλήγοντας, υπέδειξε πως αν δεν είναι ο εκλεκτός της Ιεράς Συνόδου, για τη θέση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, θα είναι ο πρώτος που θα φιλήσει το χέρι του νέου Αρχιεπίσκοπου και θα εκφράσει τη συμπαράστασή του και την αγάπη του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αποχή, η απόσταση της Εκκλησίας και η σοβαρή ανάγκη για αυτοκριτική

Δειτε Επισης

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο με επίκεντρο το Κυπριακό
Τη διεκδίκηση έδρας του ΟΗΕ στην Κύπρο συζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ