Εν Χριστώ αδελφοί στα σχοινιά ως την Κυριακή-Το παρασκήνιο των Αρχιεπισκοπικών

Πολύ πιο έντονος με αδελφικά μαχαιρώματα, αιχμές και μπηχτές, εξελίσσεται ο Ιερός Πόλεμος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές μεταξύ των Ιεραρχών, με άλλους να επιλέγουν υψηλούς τόνους και έντονες δημόσιες παρεμβάσεις και άλλους να επιλέγουν μια χαμηλού προφίλ προεκλογική εκστρατεία, τονίζοντας την ανάγκη, τόσο της Εκκλησίας ως θεσμού όσο και των πιστών για μεγαλύτερη πνευματικότητα.  

Αυτό που κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες, ήταν η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και των ανθυποψηφίων του, Πάφου Γεώργιου και Κωνσταντίας Βασίλειου. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του πρώτου για σήψη και διαφθορά εντός της Εκκλησίας της Κύπρου, με τους άλλους δύο να σηκώνουν το γάντι και να ζητούν διορθωτική δήλωση. Αντιθέτως όμως, ο Μητροπολίτης Ησαΐας, όχι μόνο δεν προέβη σε διορθωτική δήλωση, αλλά με νέες δηλώσεις του επέμεινε στη θέση για σήψη και διαφθορά εντός της Εκκλησίας, τονίζοντας πως αυτή έχει να κάνει κυρίως με τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την εκμετάλλευση των οικονομικών της Εκκλησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Το καθαρό φαβορί, η μάχη της τρίτης θέσης και τα σενάρια της Β΄ φάσης

Κι αν μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας συμβαίνουν αυτά, πίσω από αυτά οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες, αφού όσο λιγοστεύουν οι ώρες για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, τόσο ανεβάζουν ρυθμούς τα επιτελεία, που ακολουθούν την τακτική πόρτα πόρτα για να πείσουν τους πολίτες να στηρίξουν τον Ιεράρχη για τον οποίο εργάζονται. Τον πιο έντονο προεκλογικό αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία, φαίνεται ότι διεξάγουν οι δύο Ιεράρχες που έχουν ως στόχο να καταλάβουν την τρίτη θέση που θα τους εξασφαλίσει παρουσία στο τριπρόσωπο. Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος δηλαδή και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.

Αμφότεροι, πέραν από τις δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες παρευρίσκονται, όπου πραγματοποιούν ομιλίες προς τους πιστούς, έχουν στη διάθεση τους σημαντικό αριθμό προσώπων που εργάζονται εθελοντικά για λογαριασμό τους. Στη μάχη πέρα από την προσωπική επαφή με τους πιστούς και των τηλεφώνων που πήραν φωτιά, έχουν ρίξει και τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας με τη δημιουργία, σελίδων στα social media και διαφόρων γκρουπ σε whats app και viber, μέσω των οποίων γίνεται ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Δίνουν γραμμή στον νέο Αρχιεπίσκοπο οι πολίτες

Αυτό που ξεχωρίζει επίσης τους δύο υποψηφίους, είναι το γεγονός πως παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία που διεξάγουν στις περιφέρειες τους, επιχειρούν να ρίξουν δίκτυα και σε άλλες Επαρχίες σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες τους να βρεθούν στο τριπρόσωπο. Εξάλλου, η εξασφάλιση σημαντικών ποσοστών εκτός της περιφέρειας τους, αποτελεί κλειδί και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή θα καθορίσει ποιος θα εκλεγεί τελικά στο τριπρόσωπο. Σε αυτό το πλαίσιο η μάχη για τους υποψήφιους Αρχιεπισκόπους εντός της περιφέρειας τους, είναι για να πείσουν τους πιστούς να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, ενώ εκτός αυτής να κερδίσουν ότι μπορούν, από πιστούς που ενδεχομένως ακόμα να αμφιταλαντεύονται μεταξύ των υποψηφίων. 

Τον ρόλο τους βέβαια διαδραματίζουν και διάφοροι άλλοι μηχανισμοί, που εργάζονται όχι επίσημα ως κομματικοί, αλλά παράλληλα με αυτούς και εργάζονται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Πέραν από τη Λεμεσό, όπου ουσιαστικά άνθρωποι από όλο το κοινοβουλευτικό τόξο στηρίζουν τον Μητροπολίτη Λεμεσού, στις υπόλοιπες επαρχίες, οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί ευνοούν συγκεκριμένες υποψηφιότητες.  Στην Πάφο για παράδειγμα είναι έντονη η στήριξη από τα κόμματα του Ενδιάμεσου και γενικότερα από όσους προκρίνουν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη προς τον οικείο Επίσκοπο. Αντίθετα στην Αμμόχωστο είναι έντονη η στήριξη που τυγχάνει, ο επίσης οικείος Επίσκοπος από τις δυνάμεις της δεξιάς, που είναι ιδιαίτερα δραστήριες.

Ιδιαίτερες είναι οι συνθήκες στη Λάρνακα, όπου λόγω της μη εκπροσώπησης της Επαρχίας στις Εκλογές, λειτουργούν άλλα δεδομένα. Αφενός υπάρχει έντονη κινητικότητα υπέρ της υποψηφιότητας του Πάφου Γεώργιου, λόγω και της καταγωγής του από την Επαρχία, ωστόσο λόγω και της εγγύτητας με την ελεύθερη Αμμόχωστο, έντονη είναι και η κινητικότητα από τους υποστηρικτές του Βασίλειου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Αρκετές συζητήσεις προκάλεσε πάντως και η απόφαση της Ομάδας Στήριξης του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με 225 Αμμοχωστιανούς οι οποίοι στηρίζουν την υποψηφιότητα του. Στον συγκεκριμένο κατάλογο περιλαμβάνονται σημαντικές προσωπικότητες του Βαρωσιού, μεταξύ των οποίων και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς, όπως επίσης και μια σειρά από γνωστούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Επαρχία Λεμεσού μετά το 1974.

Η κίνηση αυτή, συνδέεται από αρκετούς, με το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο, κληρικοί με καταγωγή από την Αμμόχωστο ή και άλλοι κύκλοι που έχουν επαφή με τον προσφυγικό κόσμο της Λεμεσού, να έχουν εντατικοποιήσει την προεκλογική τους εκστρατεία υπέρ του Κωνσταντίας Βασίλειου, κάτι που φαίνεται πως ενόχλησε την ομάδα στήριξης του Λεμεσού Αθανάσιου που πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε ότι αφορά τη Λευκωσία η εικόνα είναι επίσης διαφορετική από τις υπόλοιπες Επαρχίες. Το πρώτο δεδομένο που προκύπτει για την πρωτεύουσα, είναι πως αποτελεί την περιφέρεια, όπου αντλεί την περισσότερη δυναμική, που τον φέρνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας. Αποτελεί επίσης την Επαρχία, που όλοι οι υποψήφιοι θεωρούν ότι θα λάβουν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων. Ο μεν Πάφου διότι θεωρείται δεδομένο πως θα λάβει στήριξη από πιστούς που θέτουν ως βασικό κριτήριο τη διατήρηση του Εθναρχικού χαρακτήρα της Εκκλησίας και συμφωνούν με τις κατά καιρούς εκφρασθείσες από τον ίδιο θέσεις του στο Κυπριακό. Ο μεν Κωνσταντίας, κυρίως λόγω της στήριξης που απολαμβάνει από μια μερίδα της δεξιάς, που επικροτεί την πολύχρονη πορεία του που του χάρισε τον τίτλο του Ιεράρχη-διπλωμάτη, λόγω και των καίριων πόστων που κατείχε στο εξωτερικό και την εμπλοκή του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, ως πρόεδρος των ορθοδόξων.

Από την άλλη, είναι γνωστό πως ο Μητροπολίτης Ησαΐας, λόγω και της καταγωγής του, από τον Στρόβολο, αλλά και λόγω της εγγύτητας με την εκλογική του περιφέρεια, αλλά και επειδή συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι, έχουν εκφράσει την προτίμησή τους προς αυτόν, εκτιμά πως η στήριξη που θα λάβει από την Επαρχία Λευκωσίας, θα είναι αυτή που θα του εξασφαλίσει μια θέση στο τριπρόσωπο.

Σε ότι αφορά τους άλλους δύο υποψηφίους, τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, αμφότεροι επέλεξαν μια προεκλογική πιο χαμηλών τόνων, με λιγότερες συγκεντρώσεις, μικρότερα επιτελεία και πιο λίγο θόρυβο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μητροπολίτης Μόρφου, διατηρεί τις πιθανότητες του για να βρεθεί στο τριπρόσωπο. Πάντως επιλέγει μια τακτική με ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις, ενώ επενδύει ιδιαίτερα, στη στήριξη που θα λάβει από τους πιστούς της περιφέρειας του, αλλά κυρίως και στη στήριξη πιστών που ασπάζονται τις απόψεις του, έτσι όπως καταγράφονται στο κανάλι της Μητρόπολης στο You Tube, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο με χιλιάδες προβολές καθημερινά, κυρίως στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί