Επιστολή Προέδρου σε Πογιατζή-Ζητά αυτεπάγγελτη έρευνα για τα βιβλία Δρουσιώτη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Επίτροπο Διαφάνειας, επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζή, με την οποία ζητεί από την Αρχή να διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία».  

Αμέσως μετά το πέρας των ερευνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί την Αρχή να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της. Σε δηλώσεις του, από τα Λεύκαρα και κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το θέμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω ήδη στείλει επιστολή δια της οποίας, επικαλούμενος τα άρθρα που προβλέπει ο νόμος για την ίδρυση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πως επιβάλλεται αυτεπαγγέλτως, πλέον, να εμπλακεί διότι δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να προβάλλει ισχυρισμούς που εμφανίζουν τον Πρόεδρο ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς ή ακόμα και ποινικά κολάσιμες και να παραμένουν αδιάφορες  - δεν διαπίστωσα κάτι ανάλογο προς Θεού - οι καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές, όπως ορίζει ακριβώς ο περί ίδρυσης της Αρχής, τα άρθρα 6, 7 κλπ, για να μην αναφερθώ σε νομικά θέματα. Και μάλιστα η πρόσκληση και πρόκληση είναι να δημοσιοποιηθεί το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών».

Κληθείς να πει πόσο τον ενοχλεί που ένας στενός του συνεργάτης στο Κυπριακό προέβη σε αυτή την ενέργεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν με ενοχλεί το τι έπραξε ο κ. Μαυρογιάννης. Δεν είπε ότι καταγγέλλει, είπε αυτό που είπα και εγώ, ότι δηλαδή, αυτεπάγγελτα θα έπρεπε να διερευνηθεί. Εάν κρίνω κάπου το σφάλμα είναι ότι ένας έμπειρος διπλωμάτης, όταν βρίσκεται ο Πρόεδρος σε μια σημαντική αποστολή στο εξωτερικό, δεν δημιουργεί προβλήματα που μπορεί να μειώσουν τη σημασία της επίσκεψης, με την έννοια δηλαδή να υποσκάψει την προσπάθεια του Προέδρου στο εξωτερικό. Τίποτα πέραν τούτου».

Απορρίπτει ότι η σύσταση σχετίζεται με επικοινωνιακή πολιτική

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή του με την οποία ζήτησε διερεύνηση των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και απαντώντας στην παρατήρηση ότι η Αρχή δεν μπορεί ακόμα να λειτουργήσει, καθώς δεν εγκρίθηκαν οι κανονισμοί, ο κ. Μαυρογιάννης απαντά ότι κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής αντιλήφθηκε ότι είναι στα σπάργανα η λειτουργία της, αλλά οι κανονισμοί αναμένεται ότι θα εγκριθούν εντός των ημερών. «Εκείνο που έχει σημασία είναι να ξεκινήσουν να δουλεύουν και εμείς τους είπαμε ότι ίσως αυτή η υπόθεση των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δημιουργήσουν τις δομές τους και τους τρόπους λειτουργίας τους», λέει και επαναλαμβάνει ότι δεν είναι καταγγελία που έκανε.

«Εκδόθηκε ένα βιβλίο πριν κανένα μήνα, αυτό έχει δεκάδες σελίδες που περιέχουν ισχυρισμούς, αναφορές, μέχρι και σε δικαστικές αποφάσεις και δικογραφίες που αφορούν κάποια συγκεκριμένα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Θεωρούμε ότι χρήζουν εξέτασης. Τίποτα πέρα από αυτό», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τη χρονική στιγμή που επέλεξε να απευθυνθεί στην Αρχή, απαντά ότι «ο λόγος που έγινε αυτές τις μέρες είναι ότι είχαμε λίγο την εντύπωση ότι ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου υπήρχε μία άκρα του τάφου σιωπή», ενώ απορρίπτει ότι σχετίζεται με επικοινωνιακή πολιτική, αλλά «έχει σχέση με το τι ζούμε σήμερα, διότι εμείς καθημερινά στον πολιτικό μας λόγο και στα επιχειρήματά μας, κάνουμε αναφορές στην ανάγκη πάταξης της διαφθοράς, θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο να υπάρχει γύρω μας αυτό το πράγμα και να σωπαίνουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε σύσταση και όχι τελικά καταγγελία προέβη στην Αρχή Διαφθοράς ο Μαυρογιάννης

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεκίνησε από επιστολή που έστειλε προς την Αρχή Κατά της Διαφθοράς, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην οποία ανέφερε πως «πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής ταλανίζουν τον δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Έχουμε ως εκ τούτου μεγάλη ανάγκη από περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία». 

Μάλιστα, ο κ. Μαυρογιάννης είχε συνάντηση με τον Χάρη Πογιατζή, το πρωί της Δευτέρας και όπως έγινε γνωστό μετά, τελικά προέβη σε σύσταση και όχι σε καταγγελία, ωστόσο ζήτησε τη διερεύνηση των ισχυρισμών του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, που διατυπώνονται στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία». 

Όπως είχε αναφέρει στην κρατική τηλεόραση ο Επίτροπος Διαφάνειας, «είχαμε συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη και δύο μέλη του επιτελείου του. Το πράγμα πράμα το οποίο ζητήσαμε να διευκρινιστεί, το οποίο όμως είχε διευκρινιστεί με προηγούμενες δηλώσεις του Κ. Μαυρογιάννη ήταν κατά πόσον η επιστολή του αποτελεί καταγγελία ή κλήση προς την Αρχή να ξεκινήσει αυτεπάγγελτα έρευνα. Διευκρινίστηκε ότι δεν αποτελεί καταγγελία, απλώς σαν πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για θέματα διαφθοράς καλούν την Αρχή να ερευνήσει αυτεπάγγελτα».

Στη συνέχεια ο Επίτροπος Διαφάνειας πρόσθεσε ότι «έχουμε εξηγήσει αυτό που έχουμε πει επανειλημμένως. Ακόμη δεν έχουν θεσπιστεί οι κανονισμοί μας, είναι θέμα χρόνου να θεσπιστούν για να ξεκινούμε να ερευνούμε και να ενεργούμε αυτεπάγγελτα καταγγελίες. Το δεύτερο, είναι ότι υπάρχουν ήδη ενώπιον μας 20 καταγγελίες και πολλοί άλλοι αναμένουν μόλις ανακοινωθεί η θέσπιση των κανονισμών να προβούν σε καταγγελίες, τα οποία πιστεύουμε θα έχουν κάποια σειρά προτεραιότητας. Το τρίτο, έχουμε διευκρινίσει ότι σε αντίθεση με τη καταγγελία στην οποία υποβάλλεται, σε αυτή ζητούμε να καθοριστούν οι παράμετροι της καταγγελίας.

Όταν είναι αυτεπάγγελτη, σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να αναλάβουμε να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο,  των 281 σελίδων. Όχι να το διαβάσουμε, αλλά να το μελετήσει μια ομάδα από εμάς και να επισημάνουμε τα σημεία που τυγχάνουν διερεύνησης και για τα οποία πρέπει να ερευνά. Αυτό σημαίνει πρέπει να συσταθεί ομάδα από εμάς και έχουμε ξηγήσει στον κ. Μαυρογιάννη ότι αυτή τη στιγμή η Αρχή έχει πέντε μέλη και δύο λειτουργούς. Πιστεύω ότι υπήρχε κατανόηση. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι ίσως μα κατηγορήσουν ότι δεν υπάρχει βούληση, αλλά δεν είναι αυτό. Έχει διαπιστωθεί, και πιστεύω ότι μπορεί και ο κ. Μαυρογιάννης να το αναφέρει, η βούληση των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε, με αντικείμενο το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, εξήγησε ότι ο ίδιος θεώρησε χρέος του να απευθυνθεί στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Δεν ζητώ τίποτα το συγκεκριμένο, δεν είναι καταγγελία», διευκρίνισε. «Εξέφρασα την πεποίθησή μου, ότι δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται αυτό το βιβλίο και να αναφέρει όλα αυτά τα πράγματα και να υπάρχει σιγή ιχθύος. Έπρεπε κι εγώ που κάθε μέρα μιλώ για την ανάγκη πάταξης της διαπλοκής και διαφθοράς, δεν μπορούσα παρά να μεταφέρω στην Αρχή το τι πιστεύω εγώ ότι πρέπει να γίνει».

Χαρακτήρισε πολύ καλή και εποικοδομητική τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι τους εξήγησε τη λογική της δικής του αναφοράς προς την Αρχή και η εκτίμησή του είναι πως η Αρχή αποτελείται από ανθρώπους ικανότατους, που τώρα ξεκίνησαν την αποστολή τους και αναμένει ότι θα προχωρήσουν.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί αδιανόητο να βγαίνει ένα βιβλίο και να προβάλλει αυτούς τους ισχυρισμούς και να μην γίνεται διερεύνηση. «Δεν μπορούμε να προδικάσουμε, υπάρχει πάντα τεκμήριο αθωότητας, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα από μέρους μας αποφασιστικότητα να τεθεί τέρμα σε αυτά τα φαινόμενα αφενός και αφετέρου, εκεί και όπου είναι εφικτό, εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια και αυτό που πρέπει, ούτως ώστε να υπάρξει και τιμωρία».

«Πολύ αργά θυμήθηκε τη διαφάνεια»

Πάντως το ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να πείθεται από την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του μετά τις δηλώσεις του, με τα σκάγια να πιάνουν και τους υποψήφιους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Πολύ αργά θυμήθηκε τη διαφάνεια ο Νίκος Αναστασιάδης. Μέχρι σήμερα ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε διαψεύσει τα όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο τέως σύμβουλός του στα τρία του βιβλία. Τώρα, κάτω από την πίεση της πρωτοβουλίας του Ανδρέα Μαυρογιάννη που ζήτησε από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς να διερευνήσει όλες τις μαρτυρίες και καταγγελίες του Μακάριου Δρουσιώτη, ο κ. Αναστασιάδης ζητά κι αυτός διερεύνηση. Ο άνθρωπος που δέκα χρόνια τώρα έγινε συνώνυμο με τη σύγκρουση συμφέροντος και τη γιγάντωση της διαφθοράς στην Κύπρο, αποφάσισε ότι θέλει έρευνες…», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Πάντως είναι εκκωφαντική η σιωπή των δύο συναγερμικών υποψηφίων, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη για το ζήτημα. Απολογητές και επίδοξοι συνεχιστές μιας κυβέρνησης βουτηγμένης στη διαφθορά, είναι καταδικασμένοι ακόμα και τώρα να υπερασπίζονται τον Νίκο Αναστασιάδη. Αποκαλύπτουν έτσι πού θα έχουν τον πήχη του ήθους και της χρηστής διακυβέρνησης, αν βρεθούν στην εξουσία», πρόσθεσε.

Τέλος το ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με την πρωτοβουλία του έδειξε το δρόμο ενός διαφορετικού ήθους και ύφους διακυβέρνησης. Με διαφάνεια και λογοδοσία στην πράξη. Με τα δημόσια πρόσωπα -αρχίζοντας από τον πρώτο πολίτη του κράτους- να είναι πρότυπα ακεραιότητας, και όχι να ντροπιάζουν τη χώρα ανά το παγκόσμιο. «Το ΑΚΕΛ καλεί την Αρχή Κατά της Διαφθοράς να επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο και να διερευνήσει διεξοδικά όλες τις καταγγελίες, μαρτυρίες και ισχυρισμούς του τέως συμβούλου του Προέδρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»