Με ανατροπή οι υποψηφιότητες για Αρχιεπισκοπικές-Αποσύρθηκε ενδιαφερόμενος

Τις υποψηφιότητες τους για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, κατέθεσαν στον έφορο των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, οι ενδιαφερόμενοι Ιεράρχες. Η διαδικασία κύλησε ομαλά με τους ενδιαφερόμενους, είτε δια αντιπροσώπου, είτε αυτοπροσώπως να επιδίδουν τις επιστολές με τις οποίες δηλώνουν το ενδιαφέρον τους στον έχον το γενικό πρόσταγμα των εκλογών, Γιάννη Χαριλάου. 

Από τη σημερινή διαδικασία προέκυψε και μια είδηση που αφορά τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, ο οποίος τελικά, ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, αφού δεν φαίνεται να έπεισε τους άλλους Ιεράρχες να αποσύρουν τις δικές τους υποψηφιότητες για να τον στηρίξουν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν οι ενδιαφερόμενοι για Αρχιεπισκοπικές-Σενάρια για δεύτερες σκέψεις

Πρώτος την υποψηφιότητα του δια αντιπροσώπου, κατέθεσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, τον οποίο εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος. «Καταθέσαμε σήμερα τη δήλωση υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Λεμεσού, προς τον έφορο των εκλογών, για να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό να ψηφίσει τον εκλεκτό του και μετά η Ιερά Σύνοδος να λάβει την απόφαση για το ποιος θα λάβει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο», δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος. 

Δεύτερος, κατέθεσε αυτοπρόσωπος την υποψηφιότητα του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε πως «η παρουσία μου εδώ δηλώνει τον σεβασμό μου προς τις διαδικασίες και τον θεσμό της Ιεράς μας Συνόδου. Στο γράμμα που παρέδωσα αναφέρω μεταξύ άλλων πως υπακούοντας στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, δηλώνουμε το ενδιαφέρον μας για συμπερίληψη μας στον κατάλογο εκλογής προσώπων για κατάρτιση του Τριπροσώπου το οποίο θα προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ευχόμενοι να διατηρηθεί το κύρος του θεσμού, όπως αρμόζει σε μια αποστολή Εκκλησία, όπως η Εκκλησία της Κύπρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι Αρχιεπισκοπικές κλέβουν λίγη από τη δόξα των Προεδρικών Εκλογών

Τρίτος την υποψηφιότητα του κατέθεσε αυτοπροσώπως ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο οποίος σε δηλώσεις του ευχήθηκε με την πάλη του Αγίου Πνεύματος να εκλεγεί εκείνος που είναι κατάλληλος για αρχιεπίσκοπος που θα οδηγήσει το καράβι της Εκκλησίας σαν ένας καλός καραβοκύρης που θα αντιμετωπίσει τα κύματα που χτυπούν την Εκκλησία μας σε ένα δύσκολο περιβάλλον ώστε να ανταποκριθεί η Εκκλησία για να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της.  

Σε ερώτηση σε σχέση με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Ταμασού Ησαΐα, για το ουκρανικό και αν τον έχουν πείσει, ο Μητροπολίτης Βασίλειος, απάντηση πως κατά την άποψη του, «η οποιαδήποτε απόφαση της Συνόδου που λαμβάνεται κατά πλειοψηφία, είναι υποχρεωτική για όλους. Άλλωστε και στην Εκκλησιαστική γλώσσα. Δεν μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα. Είναι δεδομένο πως η Εκκλησία της Κύπρου, έχει ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της ουκρανικής εκκλησίας. Τα υπόλοιπα θέματα που υφίστανται, εναπόκειται στο πως ο κάθε ένας εμάς θα συμβάλει στην ενότητα», σχολίασε.

Δια αντιπροσώπου κατέθεσε την υποψηφιότητα του και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Ο ίδιος δεν παρέστει στην Αρχιεπισκοπή και κατέθεσε υποψηφιότητα μέσω του Πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη Φώτιου.

Ακολούθως την υποψηφιότητα του κατέθεσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος δήλωσε, «σύμφωνα με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου της Εκκλησίας της Κύπρου υπέβαλα και εγώ την υποψηφιότητα μου. Ο κάθε ένας έχει ένα όραμα που θέλει να θέσει ενώπιον του λαού και να ζητήσει την παραπομπή από τον λαό στην Ιερά Σύνοδο για να επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο. Το όραμα μου είναι συνέχιση και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής όπως το επιτέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος».

Και πρόσθεσε: «Είναι η τοποθέτηση μου απέναντι στην πρόοδο και την τεχνολογία για να εγκύψουμε στην Αγία Γραφή για να βρούμε απαντήσεις για τον κόσμο, όπως τα ζητήματα της βιοτεχνολογίας που εξετάζει και η βιοηθική και νομίζω ότι η Εκκλησία ως καταφύγιο των ανθρώπων, που ζητούν νέους δρόμους και απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της ζωής θα είναι κάτι που θα συνεχίζουμε να επιδιώκουμε».

«Να εξακολουθήσει να έχει φωνή η Εκκλησία στο Εθνικό μας θέμα και να μείνει αμετακίνητη η τοποθέτηση μας  στη διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας. Δεν θα πρέπει να φύγουμε από τη στήριξη μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο γιατί αυτό επιβάλλουν οι Ιεροί Κανόνες και οι Οικουμενικές Σύνοδοι», κατέληξε ο Μητροπολίτης Πάφου.

Τελευταίος την υποψηφιότητα του κατέθεσε, δια αντιπροσώπου ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, δια του Πρωτοσύγκελου Θεόδωρου Στυλιανού.

Μετά το πέρας της διαδικασίας της υποβολής υποψηφιοτήτων, ο Γενικός Έφορος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, ανακοίνωσε πως οι υποψηφιότητες είναι έξι και πρόκειται για τους: 

-Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο

-Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο

-Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο

-Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο

-Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο

-Μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανάληψη του 2006 ή ανατροπή; Τα επικρατέστερα σενάρια για τις Αρχιεπισκοπικές

Γιατί αποσύρθηκε ο Καρπασίας

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος δεν θα συμμετέχει στην διαδικασία πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του ιδίου.

Όπως αναφέρεται, ο Καρπασίας Χριστοφόρος όταν ανακοίνωνε το ενδιαφέρον του, ως Αρχιερέας, για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, δήλωνε με σαφήνεια ότι, «η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία. Ένα γεγονός το οποίο έχει την αναφορά του στην ουσία της Εκκλησίας, η οποία είναι το Σώμα Χριστού. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελεί μία συνήθη κοσμική διαδικασία, η οποία θα βγάζει προς τα έξω διεκδίκηση, αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίδοξοι Αρχιεπίσκοποι σαν έτοιμοι από καιρό-Δεδομένα και τάσεις ενόψει εκλογών

Συνεπώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, «παρατηρούσα ότι, στο εκκλησιαστικό αυτό γεγονός δεν αναζητούμε τον καλύτερο γιατί απλώς δεν υπάρχει ο καλύτερος έναντι των άλλων, καθότι ο Προκαθήμενος μίας Εκκλησίας δεν αυτενεργεί, ούτε καθορίζει μονολιθικά, δεν επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα, ούτε διοικεί από μόνος του, αλλά συνοδικά, συναινετικά, ενωτικά, αδελφικά, στο πνεύμα της αγάπης και της συνεννόησης μαζί με τους άλλους Αρχιερείς».

Προσθέτει ότι ως εκ τούτου, «δεδομένου του εκφρασθέντος ενδιαφέροντος αρκετών άξιων Αδελφών Συνοδικών να διακονήσουν από τη θέση του Αρχιεπισκόπου την Εκκλησία και γενικότερα τον τόπο μας και σε έμπρακτη και όχι απλά φραστική προσπάθεια να συμβάλω στην αναγκαία ενότητα δεν θα συμμετάσχω στην πρώτη φάση της διαδικασίας πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το who is who των ενδιαφερόμενων Ιεραρχών για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Σημειώνει ακόμη ότι «ως Αρχιερέας της Εκκλησίας μας, μέσα από το συνοδικό μας σύστημα και με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα των θέσεων, και με γνώμονα την ενότητα, θα συμπορευθώ με αγάπη και ειρήνη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, με όποιον και εάν εκλεγεί, προς ωφέλεια της Εκκλησίας και του Τόπου μας και προς δόξαν Θεού».

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος ευχαριστεί όλους όσοι πίστεψαν στην προσέγγιση αυτής της εικόνας για την Εκκλησία, μια εικόνα καθαρά θεολογική και εκκλησιολογική, που θα προσεγγίζει τον άνθρωπο ψυχοσωματικά και θα καλύπτει όλες τις υπαρξιακές του ανάγκες.

«Ας γίνει η διαδικασία αυτή με πολλή προσευχή και σύνεση, αρχοντιά και φιλότιμο για να δικαιούμαστε και τη βοήθεια του Θεού», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Η καθαρή πρωτιά και ποιοι δίνουν μάχη για τριπρόσωπο

 

Δειτε Επισης

Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας