Ο ρόλος των κομμάτων στις Αρχιεπισκοπικές-Οι καταγεγραμμένες προτιμήσεις τους

Φουριόζοι και σε επιθετική διάταξη μπήκαν στον προεκλογικό ενόψει των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών οι ενδιαφερόμενοι Ιεράρχες, οι οποίοι δημόσια μπορεί να μοιράζουν λόγους αγάπης, συμπόρευσης και αδελφοσύνης, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στο παρασκήνιο λειτουργούν στα πρότυπα των πολιτικών επιτελείων και επιχειρούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στον μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάληψη του αρχιεπισκοπικού θρόνου.  

Το γεγονός ότι ο αρχιεπισκοπικός προεκλογικός τρέχει παράλληλα με αυτόν των προεδρικών, δεν ωφελεί κανένα, αφού ουσιαστικά κρατά τα κόμματα σε απόσταση, υπό το φόβο να μην κάνουν λανθασμένες επιλογές. Κι αυτό διότι πρόκειται για μια διαδικασία οριακή και αμφίρροπή, κι από τη στιγμή ου όπως οι ίδιοι οι Ιεράρχες διαμηνύουν ο εθναρχικός ρόλος της Εκκλησίας παραμένει, είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται τη στάση του νέου Αρχιεπισκόπου τον Ιανουάριο, ενόψει των καλπών του Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανάληψη του 2006 ή ανατροπή; Τα επικρατέστερα σενάρια για τις Αρχιεπισκοπικές

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που βολεύει όλα τα κόμματα η κατάσταση. Η μη εμπλοκή τους, ουσιαστικά διασφαλίζει και το γεγονός ότι η Εκκλησία δεν θα εμπλακεί στα των Προεδρικών, κάτι βέβαια που κάνεις δεν μπορεί να διασφαλίσει, ότι θα συμβεί σε απόλυτο βαθμό. Κάνεις εξάλλου δεν διασφαλίζει ότι παρά τις εξαγγελίες των κομμάτων πως δεν μπλέκονται στα πόδια της Εκκλησίας, κομματικοί κύκλοι στο παρασκήνιο λειτουργούν υπέρ της υποψηφιότητας συγκεκριμένων Ιεραρχών.

Παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου του αληθές, πολλά παρά το γεγονός ότι μετράμε μόνο μερικές ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Εξάλλου μόλις την περασμένη Δευτέρα, βουλευτής, πρώην βουλευτής, ακόμα και αντιπρόεδρος άλλου κόμματος, βρέθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι υποστηρικτές του Μητροπολίτη Αθανάσιου στη Λεμεσό.

Βέβαια την επόμενη ημέρα, πρώτος ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως «ο Δημοκρατικός Συναγερμός σέβεται την εκκλησία και είχε διαχρονικά αγαστή σχέση και με τον Αρχιεπίσκοπο και με τους λοιπούς ιεράρχες. Όσο αφορά τις εκλογές, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν παίρνει θέση και δεν αναμιγνύεται στα των εκλογών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το εκλογικό... θαύμα του Αρχιεπίσκοπου-Πώς επικράτησε στις εκλογές του 2006

Στην ανακοίνωση προστίθετο πως, «ο κάθε ψηφοφόρος/υποστηρικτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχει το ελεύθερο να εκφράσει την προτίμησή του στις αρχιεπισκοπικές εκλογές όπως αυτός κρίνει. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε αγαστές σχέσεις και να στηρίζουμε την εκκλησία της Κύπρου».

Την επόμενη ημέρα ήταν η σειρά του ΑΚΕΛ να πάρει θέση. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος σε δηλώσεις του, υπέδειξε πως, «το ΑΚΕΛ δεν θα αναμειχθεί στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, διότι είναι θέση και πεποίθηση μας και που επιδιώκουμε κάθε φορά, να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός του κράτους από την Εκκλησία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι πολίτες δεν πρέπει να ενδιαφέρονται για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, αφού με βάση τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας τους δίνεται το δικαίωμα να ψηφίσουν, ας ψηφίσουν. Εμείς θα θέλαμε μια Εκκλησία που θα υπηρετεί το πνευματικό της έργο, τη φιλανθρωπία της, να εκπέμπει μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον πάσχων συνάνθρωπο μας και βεβαίως να μη σκανδαλίζει το ποίμνιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρετώδεις οι  προετοιμασίες για καταλόγους των Αρχιεπισκοπικών-«Καμία παραβίαση δεδομένων»

Την Πέμπτη ήταν η σειρά του ΔΗΚΟ να τοποθετηθεί με ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως, «το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τον πλήρη σεβασμό του προς τον διαχρονικά εξέχοντα ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου και προς το δικαίωμα των πιστών να κάνουν ελεύθερα και χωρίς κανένα πολιτικό επηρεασμό, τις επιλογές τους στις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές».

Το ΔΗΚΟ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τοποθετηθεί ή να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας μας. Όποια και να είναι η έκβαση, θα συνεχίσουμε να έχουμε τις διαχρονικά αρμονικές σχέσεις που είχαμε πάντα με την εκκλησία μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίδοξοι Αρχιεπίσκοποι σαν έτοιμοι από καιρό-Δεδομένα και τάσεις ενόψει εκλογών

Τι πραγματικά συμβαίνει στα κόμματα

Η αλήθεια είναι πως σε μεγάλο βαθμό στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, υπάρχει έντονο το τοπικό στοιχείο. Για παράδειγμα στη Λεμεσό, ομιλητής στην εξαγγελία υποστήριξης της υποψηφιότητας Αθανάσιου, ήταν ομιλητής ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Νικολαΐδης, ενώ παρόντες ήταν και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από σχεδόν όλους τους δήμους της Επαρχίας. Από εκεί και πέρα αναμφίβολα στα κόμματα, υπάρχουν συγκεκριμένε προτιμήσεις, όπως υπήρχαν άλλωστε και στις προηγούμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές το 2006.

Δεν είναι κρυφή για παράδειγμα η προτίμηση του ΑΚΕΛ το 2006 στον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο, ο οποίος σήμερα στηρίζει τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα. Δεν είναι μυστικές επίσης οι σχέσεις των κομμάτων του Ενδιάμεσου χώρου αλλά και άλλων κυρίως αντιομοσπονδιακών κύκλων με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, ο οποίος έχει και καταθέτει χωρίς φόβο και πάθος τις απόψεις του πάνω στο Εθνικό Ζήτημα, όπως και ο μακαριστός Χρυσόστομος Β΄.

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Λεμεσού ο οποίος στηρίζεται σχεδόν από όλη η πόλη της Λεμεσού, απολαμβάνει και τη στήριξη της κεντροδεξιάς και σε αυτό το πλαίσιο στην εξαγγελία βρέθηκαν πρόσωπα που εκπροσωπούν τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όπως βουλευτης και πρώην βουλευτής.

Συνεπώς ναι μεν τα κόμματα, δεν επιθυμούν και δεν αναμένεται να διεκδικήσουν ενεργή εμπλοκή με κινητοποίηση των μηχανισμών τους προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ωστόσο αναμφίβολα έχουν προτιμήσεις. Εξάλλου, ήδη άρχισε να καταγράφεται ο κίνδυνος πολύ μικρής συμμετοχής στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, συνεπώς δεν αποκλείεται άμεσα ή έμμεσα, εάν η Ιερά Σύνοδος διαβλέψει κινδύνους από μια τέτοια εξέλιξη, να ζητήσει τη βοήθεια των κομμάτων για να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 18 Δεκεμβρίου με αστερίσκο και ψηφοδέλτια με ονόματα οι Αρχιεπισκοπικές 

Η περίπτωση Πρωτοπαπά

Μέσα στην εβδομάδα προέκυψε και η περίπτωση του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, ο οποίος μπορεί να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες Προεδρικές, ωστόσο αυτό δεν τον απέτρεψε από το να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής στο επιτελείο του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου. Ο Άγιος Μόρφου, διέβλεψε το κενό που δημιουργήθηκε από την απόφαση του να μην παραχωρεί δηλώσεις σε κανένα μέσο και βγάζει μπροστά τον κ. Πρωτοπαπά, με τον οποίο τους συνδέει μακρά φιλία.

Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για αμεσότατη σύνδεση των προεδρικών και των αρχιεπισκοπικών εκλογών, με τον κ. Πρωτοπαπά να ενεργεί από τη μια ως εκπρόσωπος του Μόρφου κι από την άλλη ως υποψήφιος των Προεδρικών. Πάντως, εάν λάβει κανείς υπόψη τα πολύ χαμηλά ποσοστά που λαμβάνει ο ίδιος ως υποψήφιος των Προεδρικών, σε σχέση με τα ιδιαίτερός αυξημένα, σε άλλη βάση βέβαια ποσοστά που λαμβάνει ο Μόρφου, δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας, να ευνοηθεί έστω και λίγο η υποψηφιότητα του για τις Προεδρικές παρά να ευνοηθεί ο Μητροπολίτης Νεόφυτος από τη δική του παρουσία. Ο ίδιος πάντως επιμένει πως η υποψηφιότητα του για τις Προεδρικές Εκλογές θα παραμείνει μέχρι τέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ