Κλειδώνει η ημερομηνία των Αρχιεπισκοπικών-Τα σενάρια και το διακύβευμα

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται κι επίσημα από σήμερα η Εκκλησία της Κύπρου με την Ιερά Σύνοδο να συνέρχεται στις δέκα το πρωί για να εξετάσει τα δεδομένα για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, μετά και την κηδεία του Αρχιεπισκόπου το περασμένο Σάββατο. Στη σημερινή Συνεδρία, αναμένεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι ενδιαφερόμενοι για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.  

Κι αυτό διότι ήδη διαφάνηκαν από τις προηγούμενες ημέρες οι πρώτες διαφωνίες ή καλύτερα διαφορετικές προσεγγίσεις, σε σχέση με το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές. Από τη μια, ο νέος καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας, που θα δοκιμαστεί στην πράξη για πρώτη φορά, προβλέπει ότι οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός σαράντα ημερών από την κένωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου κι από την άλλη ήδη ο ίδιος ο τοποτηρητής του θρόνου, έκανε λόγο για δυσκολίες, που ενδεχομένως να ακυρώσουν τον καταστατικό χάρτη και να μετακινήσουν τη διεξαγωγή των εκλογών σε νέα ημερομηνία μετά τα Χριστούγεννα, το πρώτο δεκαήμερο του 2023. 

Αυτές οι δύο προσεγγίσεις, έχουν ήδη εκπροσώπηση εντός της Ιεράς Συνόδου. Ήδη με δημόσιες τοποθετήσεις του, για παράδειγμα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος προηγείται των πιθανών ανθυποψηφίων του στη δημοσκόπηση του REPORTER που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, υπέδειξε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από τον καταστατικό χάρτη. Την ίδια ώρα ο Πάφου Γεώργιος, έκανε λόγο για δυσκολίες στην εφαρμογή του καταστατικού χάρτη, γιατί θα υπάρχει θέμα με τους αλλοδαπούς ορθόδοξους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο και αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιλυθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Η καθαρή πρωτιά και ποιοι δίνουν μάχη για τριπρόσωπο

Ουσιαστικά, πίσω από αυτές τις δύο προσεγγίσεις, βρίσκονται και οι επιδιώξεις των δύο στρατοπέδων που από καιρό συνυπάρχουν εντός της Ιεράς Συνόδου. Από τη μια ο Μητροπολίτης Λεμεσού, απολαμβάνει της στήριξης του λαού, όπως την απολάμβανε άλλωστε και στις προηγούμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές το 2006, συνεπώς δεν χρειάζεται και δεν θέλει περισσότερο χρόνο για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κι από την άλλη το στρατόπεδο των λεγόμενων Αρχιεπισκοπικών, χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Περισσότερο χρόνο, πρώτον για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, ενδεχομένως ακόμα και μεταξύ των Ιεραρχών για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι και αφετέρου για να έχουν χρόνο για μια πιο μακρόπνοη προεκλογική εκστρατεία που θα τους επιτρέψει να έρθουν σε επαφή με τον λαό και να τον πείσουν να προσέλθει στις κάλπες και να τους ψηφίσει. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ενδιαφερόμενοι για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ενώ στη δημόσια σφαίρα ακούγονται το τελευταίο διάστημα κι άλλα ονόματα, όπως του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου, του Κυρηνείας Χρυσόστομου και του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου. Πέραν του Μητροπολίτη Λεμεσού, όλοι οι υπόλοιποι δεν φαίνεται, τουλάχιστον στη βάση της χθεσινής δημοσκόπησης του REPORTER, να καταγράφουν τέτοια ποσοστά που θα τους εξασφαλίζουν μια θέση στο τριπρόσωπο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το who is who των ενδιαφερόμενων Ιεραρχών για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Συνεπώς, αναμένεται να δοθεί μια «ιερή» αλλά και αμφίρροπη μάχη για το ποιοι θα βρεθούν στο τριπρόσωπο, μεταξύ του οποίου θα εκλεγεί ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος. Εξάλλου, όπως είναι γνωστές οι ισορροπίες εντός της Συνόδου, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, το σενάριο να εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο, αυτός που θα αναδειχθεί πρώτος στις κάλπες του λαού, φαντάζει δυνατό, μόνο εάν στο τριπρόσωπο, μαζί με τον Λεμεσού Αθανάσιο, βρεθεί ο Μητροπολίτης Ταμασού και ο Μητροπολίτης Μόρφου. Σε κάθε άλλο σενάριο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο τρίτος που θα εκλεγεί, με τις λιγότερες ψήφους από τον λαό, θα είναι και ο εκλεκτός της Συνόδου. 

Σε ό,τι αφορά την ουσία της σημερινής διαδικασίας, πέραν από το όποιο ενδιαφέρον επιδειχθεί από τους Ιεράρχες για να είναι υποψήφιοι, θα κλειδώσει η ημερομηνία των εκλογών. Η πιθανότερη ημερομηνία, εάν τηρηθούν όσα προβλέπονται στον καταστατικό χάρτη, είναι η 18η Δεκεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση εάν τελικά δοθεί ο χρόνος που ζητά, τόσο ο τοποτηρητής του θρόνου όσο και η ομάδα των Ιεραρχών που θεωρούν ότι ο επιπρόσθετος χρόνος θα τους ευνοήσει στην κάλπη, επικρατέστερη ημερομηνία, μοιάζει η πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου μετά την Πρωτοχρονιά, δηλαδή η 8η Ιανουαρίου. 

Υπενθυμίζεται πως οι Προεδρικές Εκλογές, είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή πέντε Φεβρουαρίου, συνεπώς οι επόμενες Κυριακές του μήνα θεωρούνται πως βρίσκονται πολύ κοντά για να διεξαχθούν οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Η απόφαση, όποια κι αν είναι τελικά, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, μετά την ολοκλήρωση της Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου που συνέρχεται στις δέκα το πρωί σήμερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις Αρχιεπισκοπικές-Λαμβάνει αποφάσεις η Ιερά Σύνοδος

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ