Τα παράλληλα μέτωπα των προκλήσεων και η εναπόθεση των ελπίδων μας σε τρίτους

Ένα σαφάρι διπλωματικών επαφών που θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μετά από τις σημαντικές επαφές που είχε στο Ισραήλ με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας, την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον οποίο μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, σε σχέση με το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό.  

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και με τον ηγέτη της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί που τρέχουν σε πολλά και παράλληλα επίπεδα και που έχουν ως στόχο να μεταβάλουν μια και καλή τα δεδομένα, έτσι ώστε να καταστεί αδύνατη η λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι εξελίξεις τρέχουν σε διάφορα μέτωπα και κάθε μέρα που περνά, παγιώνονται τετελεσμένα και γίνονται βήματα από την Τουρκία και το ψευδοκράτος, με στόχο την αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος και τη δημιουργία συνθηκών μη λύσης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η αποδοχή της αίτησης του ψευδοκράτους από την Ένωση Τουρκικών Κρατών για να καταστεί μέλος παρατηρητής. Παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο η άλλη πλευρά ασκεί πιέσεις, έτσι ώστε να αλλάξει η στάση σημαντικών κρατών με λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να αποδεχθούν τη λύση δύο κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί ο Κασουλίδης-«Οι Τούρκοι έχουν δυνάμεις καταδρομών στη Νεκρή Ζώνη»

Παράλληλα, Λευκωσία και Αθήνα τελούν υπ΄ ατμό αναμένοντας τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αφού το νέο γεωτρύπανο που διεξήγαγε την πρώτη του γεώτρηση ανοικτά της Αττάλειας, ολοκλήρωσε τις εργασίες του και είναι πλέον διαθέσιμο για νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα οι πληροφορίες συγκλίνουν πως εάν η Τουρκία θέλει να ανεβάσει το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο θα το πράξει με μια παράνομη γεώτρηση στο οικόπεδο τέσσερα ή έξι της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης εκτίμησε χθες ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που συζήτησε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του, πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται την αστάθεια που προκαλεί η προεκλογική περίοδος. Ένας από τους στόχους, τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας στις σημαντικές του επαφές στο εξωτερικό με ομολόγους τους, είναι να αποτραπούν νέες προκλήσεις από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.

Για το άλλο μέτωπο των προσπαθειών αναβάθμισης του καθεστώτος του ψευδοκράτους, η αρνητική εξέλιξη της ένταξης του στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών, η θέση της Λευκωσίας, είναι πως επιχείρησε και πάλι μέσω Βρυξελλών, να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, ωστόσο οι παρασκηνιακές ενέργειες της Άγκυρας και η πίεση που ασκήθηκε τουλάχιστον σε δύο χώρες, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, απέφεραν καρπούς και φτάσαμε στην αρνητική εξέλιξη, η οποία πάντως, δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικές συνέπειες, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα ακόμα βήμα της άλλης πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικά πανηγύρια και φωνές Ελληνοκυπρίων για βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Το άλλο επίπεδο των τουρκικών προκλήσεων με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, έχει να κάνει με την επιδίωξη του Ερσίν Τατάρ για να πετύχει ξεχωριστή συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Αυτή η προσπάθεια, καταδεικνύει και την προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών σε μια σειρά από ζητήματα, αφού ουσιαστικά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ υποκύπτει στους τουρκικούς εκβιασμούς, ότι δεν θα τις επιτρέπει να λειτουργεί στα κατεχόμενα.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε τις απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή και είπε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και για το γήπεδο της Τσετίνκαγια και για διάφορα άλλα, σημειώνοντας πως αν απευθυνθούμε στη Γραμματεία πάγια πολιτική τους είναι να βγάλουν ανακοίνωση και να καλύψουν τον Ειδικό Αντιπρόσωπό τους και αυτό δεν το επιθυμούμε.

Όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 90 περίπου μέρες πριν αποχωρήσει από το λόφο του Προεδρικού, επιχειρεί να τα ανακόψει με την εμπλοκή των ισχυρών της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρος, μετέφερε την έντονη ανησυχία του καταδεικνύοντας τους κινδύνους που προκαλεί η αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, σε όλη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραληρεί ο Οκτάι-«Δεν είμαστε ανοικτοί σε καμία πρόταση εκτός των δύο κρατών»

Οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη που διαβίβασε στον Μακρόν, ουσιαστικά αφορούν τρόπους για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση και η δημιουργία νέων τετελεσμένων σε όλα τα μέτωπα, με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου. Κάτι βέβαια που αυτή τη στιγμή δεν προσκρούει μόνο στην τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και στο γεγονός πως τρεις εμπλεκόμενες χώρες, η Κύπρος, η Τουρκία και αργά ή γρήγορα η Ελλάδα, έχουν μπροστά τους εκλογές για ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Σε πρώτο στάδιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά την ανάληψη πρωτοβουλίας από τους Ευρωπαίους εταίρους που έχουν ρόλο και λόγο στο Κυπριακό και μπορούν να ασκήσουν επιρροή εντός της Τουρκίας, στα πλαίσια του ΟΗΕ και σε δεύτερο στάδιο την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την υποβοήθηση της προσπάθειας λύσης. Τα ίδια μηνύματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει και στον Γερμανό Καγκελάριο με τον οποίο, όπως εξαγγέλθηκε θα έχει συνάντηση εντός Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε Νετανιάχου για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις Πρόεδρος

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν