Τουρκικά πανηγύρια και φωνές Ελληνοκυπρίων για βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους
12:49 - 11 Νοεμβρίου 2022
Πανηγύρια προκάλεσε η απόφαση για ένταξη των κατεχομένων, ως παρατηρητή, στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, με την Κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και τον κατοχικό ηγέτη να κάνουν λόγο για ιστορική απόφαση. Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις που επικρατούν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πανηγύρια στην Τουρκία-«Η ΤΔΒΚ παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε στη διάσκεψη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στο Ουζμπεκιστάν. Κατά την ομιλία του ανέφερε ότι «εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την τδβκ ως μέλος παρατηρητή της οργάνωσής μας. Συμβάλλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη βούληση αλληλεγγύης», ανέφερε.
«Σαφής η θέση μας»
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έγραψε επίσης στο τουίτερ ότι «η τδβκ έγινε δεκτή ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τον οποίο θεωρούμε οικογενειακή μας οργάνωση. Η τδβκ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου με το παρελθόν και το μέλλον της. Είθε αυτό το όμορφο ξεκίνημα να είναι ευοίωνο για τον Τουρκικό Κόσμο και τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας».
Στο μεταξύ μιλώντας στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας, TRTHaber, ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι «η θέση μας εδώ είναι ήδη πολύ σαφής. Με το κάλεσμα του προέδρου μας (για αναγνώριση), φτάσαμε σε ένα άλλο στάδιο της πολιτικής μας έναντι της τδβκ. Για τον πρόεδρό μας και για την Τουρκία, η τδβκ έχει ξεχωριστή θέση. Και αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ανατολική Μεσόγειο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της Τουρκίας. Είναι όμως επίσης και απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της τδβκ. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια εξίσωση στην οποία δεν θα υπάρχει Τουρκία χωρίς τδβκ και τδβκ χωρίς Τουρκία. Δύο κυρίαρχες, ισότιμες και διακριτές κρατικές δομές είναι η μόνη λύση από εδώ και στο εξής».
Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι «ο Πρόεδρός μας έχει κάνει επίσης έκκληση σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ. Τώρα θα το κάνουμε μέσω της αναγνώρισης. Είναι καιρός να αναγνωριστεί η τδβκ. Το θέμα της τδβκ είναι στην ημερήσια διάταξη του Προέδρου μας σε όλες τις σχετικές διεθνείς συναντήσεις. Κάθε αντιπροσωπεία μας θέτει το θέμα της τδβκ στις συναντήσεις με άλλες χώρες. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας εργάζεται με την ίδια ζέση».
«Είμαστε στο πλευρό της ΤΔΒΚ πάντα»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα προώθησης του ψευδοκράτους.
«Βήμα-βήμα. Θα συμβεί κι αυτό. Η τουρκική δημοκρατία Βορείας Κύπρου έγινε αποδεκτή ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Είμαστε στο πλευρό της ΤΔΒΚ πάντα», έγραψε στο Twitter.
Adım adım… O da olacak!
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) November 11, 2022
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türk Devletleri Teşkilatı’na Gözlemci üye olarak kabul edildi.
Her zaman her yerde #KKTC’nin yanındayız.
🇹🇷🇦🇿🇰🇿🇰🇬🇺🇿🇭🇺🇹🇲 @Turkic_States pic.twitter.com/kwwS3p0Uoa
Ικανοποιημένος ο Τατάρ
Η ένταξη των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή παρέχει νέα δυναμική στο όραμα της λύσης των δυο κρατών, ισχυρίζεται ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωση χαιρετίζει την σημερινή ανακοίνωση της Τουρκίας σχετικά με την θέση των κατεχομένων στην κοινότητα των τουρκόφωνων κρατών.
«Το κράτος μας, η τδβκ, απέκτησε το καθεστώς του μέλους-παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Για πρώτη φορά, το κράτος μας απέκτησε αυτό το καθεστώς σε έναν διεθνή οργανισμό ως τδβκ, με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτό το ορόσημο, το οποίο θα καταγραφεί στις σελίδες της ιστορίας, αποτελεί μια επιπλέον πηγή υπερηφάνειας για εμάς», αναφέρει η ανακοίνωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η ιδιότητα του παρατηρητή, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή στην 9η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, μας έκανε εξαιρετικά χαρούμενους. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και στην τουρκική διπλωματία που εργάστηκε σκληρά για να μας φέρει αυτή την ευτυχία και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών που μας υποστήριξαν».
Η ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει και τον ισχυρισμό ότι η ένταξη του ψευδοκράτους σε «άλλον ένα διεθνή οργανισμό έχει ξεχωριστή σημασία», υποστηρίζει επίσης ότι η προσπάθεια της τ/κ πλευράς για προβολή της «κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» πλέον έχει αναπτύξει νέα δυναμική.
«Ιστορική εξέλιξη»
Η ένταξη του ψευδοκράτους σε έναν διεθνή οργανισμό για πρώτη φορά με τη "συνταγματική" του ονομασία, είναι «μια ιστορική εξέλιξη», ισχυρίζεται ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
«Τέσσερις ημέρες πριν από την 39η επέτειο της ανακήρυξης της τδβκ, χαιρετίζω με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια την αποδοχή της τδβκ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, με την ιδιότητα του παρατηρητή», ανέφερε στη σχετική τοποθέτηση του ο κ. Ερτουγρούλογλου, ο οποίος περιέγραψε τη σημερινή ημέρα ως «ιστορική» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για τη συμβολή τους στη νέα εξέλιξη. Ο «υπεξ» εξέφρασε και την «ευγνωμοσύνη» του προς τα κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.
Ο «υπεξ» μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το γεγονός ότι το ψευδοκράτος έγινε μέλος ενός διεθνούς οργανισμού για πρώτη φορά με «τη συνταγματική του ονομασία», έχει προσδώσει ένα ιδιαίτερο νόημα σε αυτή την «ιστορική ημέρα».
Όπως είπε, «η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιότητας του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών επιβεβαιώνει ότι το νέο όραμα της τδβκ για την Κύπρο, που βασίζεται σε δύο κράτη, είναι σωστό, ρεαλιστικό και σύμφωνο με την περιφερειακή και παγκόσμια συγκυρία».
Σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούλογλου, τα κατεχόμενα θα συμβάλουν «στην προώθηση των κύριων στόχων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και στην εξασφάλιση των κοινών συμφερόντων» των τουρκόφωνων κρατών.
Τέλος, ο «υπεξ» ευχήθηκε «η αναγνώριση της τδβκ να είναι επωφελής για το τουρκικό έθνος».
Καταδικάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί
Στο μεταξύ, στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν αρχίσει οι έντονες αντιδράσεις. Το χορό άνοιξε ο πρόεδρος του Κυβερνώντος κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την αποδοχή του ψευδοκράτους ως μέλους-παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.
«Αποτελεί μια ακόμη μεθόδευση της Τουρκίας και μια δυσμενή εξέλιξη η οποία αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται εκτός του διεθνούς δικαίου, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των προσπαθειών επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος, προμηνύοντας ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες και στο κυπριακό. Απαιτείται συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση των νέων τετελεσμένων που επιχειρεί να επιβάλλει η Τουρκία».
«Η ανακοίνωση για αποδοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή, συνιστά, αν επιβεβαιωθεί, πολύ αρνητική εξέλιξη. Το μόνο που επιτυγχάνουν όσοι προβαίνουν σε τέτοιες προκλητικές και αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες είναι να ενθαρρύνουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι ο στόχος των δύο κρατών στο νησί είναι εφικτός», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.
Όπως αναφέρει «βεβαίως αυτή η κίνηση πρέπει να ηχεί ως σήμα κινδύνου αλλά την ίδια ώρα δεν συνιστά αφ’ εαυτής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Τέτοιες ενέργειες σπρώχνουν ακόμα περισσότερο τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους στην εξάρτηση από την Τουρκία με αποτέλεσμα να απειλείται η κοινοτική τους ύπαρξη».
Το ΑΚΕΛ, παράλληλα, καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προς τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη που συναίνεσαν σε αυτή την εξέλιξη.
Προσθέτοντας πως «ταυτόχρονα, ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αν δεν εγκαταλειφθούν οι λανθασμένες και επιζήμιες πολιτικές του Προέδρου Αναστασιάδη, τις οποίες στηρίζουν οι δύο συναγερμικοί υποψήφιοι, τα τετελεσμένα που επιχειρεί η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη το συνεχιζόμενο αδιέξοδο, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν».
Από πλευράς της, την εν λόγω απόφαση καταδίκασε και η ΕΔΕΚ, που σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι «καταδικάζουμε την αποδοχή συμμετοχής του κατοχικού καθεστώτος με το καθεστώς του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «πέρα από τις παράνομες και τουρκικές μεθοδεύσεις που για προφανείς λόγους οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη, οφείλουμε να επιρρίψουμε ευθύνες και σε όσους άμεσα ή έμμεσα με την στάση που τηρούν τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην ΕΕ βοηθούν στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Η ΕΔΕΚ είχε προειδοποιήσει για αυτή την εξέλιξη καταθέτοντας και προτάσεις αποφυγής, δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων».