Βολές κατά Εισαγγελέα για το «άβατο» στο πόρισμα για βαν-«Τι φοβάται;»

H άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας να παραδώσει το πόρισμα για το κατασκοπευτικό βαν στην Επιτροπή PEGA που διερευνά το θέμα των παρακολουθήσεων, ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις, αφού ο Γενικός Εισαγγελέα πύκνωσε τις ήδη σκιές που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την έκβαση της υπόθεσης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε απαντήσεις η PEGA για παρακολουθήσεις-Το βαν και ο παράγοντας Ισραήλ

Την ώρα που τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής PEGA φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση του μαύρου βαν και μάλιστα να είναι εν γνώση τους η σχέση του αδερφού του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με έναν εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, επιλέχθηκε να μη δοθεί το πόρισμα, με τον Γενικό Εισαγγελέα να επικαλείται πως πρόκειται για αντικείμενο ποινικής διερεύνησης, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έκλεισε. 

Μια υπόθεση που πλήγωσε την αξιοπιστία των ανεξάρτητων θεσμών, λόγω και της τροπής που πήρε με το κλείσιμο της, χωρίς να υπάρξουν ποινικές διώξεις, παραμένει μυστήριο και επιτρέπει την παραφιλολογία μεταξύ των πολιτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε απόδειξη για αυτά που λέγονται και γράφονται.

Θα μπορούσε να πει κάποιος, πως προκειμένου να ξεκαθαριστεί το σκηνικό και να μην υπάρχουν οι οποιεσδήποτε σκιές, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η Νομική Υπηρεσία, ήταν να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποδείξει με στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις πως δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν για παρακολουθήσεις-Καλεί τις εθνικές Αρχές να εξετάσουν διεξοδικά

Αντ΄ αυτού αρνήθηκε να παραδώσει το πόρισμα στην Επιτροπή PEGA, με το ΑΚΕΛ να εξαπολύει πυρά κατά του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και της Κυβέρνησης. 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε πως «ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «φανταστική εμπλοκή» της Κύπρου στο σκάνδαλο την ώρα που η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου συγκεντρώνει σειρά στοιχείων για την αδιαμφισβήτητη εμπλοκή της Κύπρου σε αυτό. Προφανώς, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Συναγερμός αντιδρούν στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως αντιδρούσαν επί χρόνια για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και τις αποκαλύψεις από το εξωτερικό που έγιναν τελικά χιονοστιβάδα. Θα έπρεπε όμως να είχαν μάθει ότι η αλήθεια πάντα βγαίνει στο φως».

Παράλληλα αναφέρει πως, όχι μόνο δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα που προκύπτουν για την κυβέρνηση και το Συναγερμό, αλλά κάθε μέρα επιτείνονται, ενώ θέτει τρία ερωτήματα. 

1.Γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας αρνήθηκε να το δώσει στην Εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου, την PEGA, το πόρισμα για το μαύρο βαν; Τι φοβάται αν είναι καθαρός ο ουρανός της Εισαγγελίας και της κυβέρνησής του;

2.Γιατί επί των ημερών της κυβέρνησης των κ. Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη η Κύπρος έγινε θερμοκήπιο για τέτοια δίκτυα υποκλοπών και παρακολουθήσεων, όπως εντόπισε και η PEGA; Από την Κύπρο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το λογισμικό που παρακολουθούσε πολιτικούς και δημοσιογράφους στην Ελλάδα, η αποκάλυψη του οποίου προκάλεσε σεισμό και παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών.

3.Πότε θα πει ο Αβέρωφ Νεοφύτου την αλήθεια για τις σχέσεις του ιδίου προσωπικά και του Συναγερμού με τους Ισραηλινούς πράκτορες, Άβνι και Ντίλιαν, που δρούσαν στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Τέλος, ο Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε πως, «κούρεμα, Συνεργατισμός, χρυσά διαβατήρια. Και τώρα, επαναβεβαιώνονται οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις, που προστίθενται στο μητρώο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα λέχθηκαν στη συνεδρία της Βουλής με την PEGA

Λίγο αργότερα, το κόμμα της Αριστεράς επανήλθε για το συγκεκριμένο θέμα, αφού μετά τις βολές του εκπροσώπου τύπου του και ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου άνοιξε πυρ κατά Κυβέρνησης, αναφέροντας πως όλες οι εξελίξεις γύρω από το θέμα έγιναν μετά από δραστηριότητα του ΑΚΕΛ.

«Όλες οι ενδείξεις, όλες οι εξελίξεις, όλο το χρονολόγιο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων που ξεκίνησε με τη αποκάλυψη της ύπαρξης και της δράσης του μαύρου βαν, που έγινε έπειτα από την έντονη δραστηριότητα του ΑΚΕΛ εντός και εκτός Βουλής, φωτογραφίζουν ένα πράγμα: Ένα κέλυφος προστασίας πολιτικών και νομικών αυτών που κατασκευάζουν και πωλούν προγράμματα παρακολουθήσεων που δεν μπορεί παρά να είναι κυβερνητικό», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης, στον συνοικισμό Ορόκλινης.  

Συνεχίζοντας, υπέδειξε πως «υπάρχουν και αποδείξεις ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ναι έχουν σχέση με αυτό το σκάνδαλο. Και γι’ αυτό σιωπούν! Σιωπούν στις δεκάδες ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ, στις δεκάδες ερωτήσεις μας, στις δεκάδες εξελίξεις που προέκυψαν. Σιωπούν! Προσπερνούν το θέμα για να περάσει ανώδυνα δια της σιωπής».

Ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στα email που στάληκαν στο ΔΗΣΥ από τις εταιρείες για να βοηθήσει να διευθετηθούν απαιτήσεις τους  και στο γεγονός ότι η δραστηριότητα των εταιρειών μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από ομογάλακτα κόμματα και από το γεγονός ότι εμφανίζονται πρόσωπα που είναι συνεργάτες πρωταγωνιστές του ΔΗΣΥ και της ΝΔ και συνεργάτες του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Υπενθύμισε, συνεχίζοντας, ότι το μαύρο βαν ήλθε στην Κύπρο με ένα εξοπλισμό που απαγορεύεται να έρθει και πολύ περισσότερο να λειτουργεί στην Κύπρο. «Πέρασε από τελωνεία, υπηρεσίες, επιθεωρήσεις. Πώς και τα πέρασε όλα αυτά και βρέθηκε να αλωνίζει τους δρόμους της Κύπρο και να παρακολουθεί ποιος ξέρει ποιους και πόσους. Εδώ φρόντισαν οι κυβερνώντες να μην υπάρχει διαφάνεια όπως και δεν γνωρίζουμε το πόρισμα του Ηλία Στεφάνου που δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Δεν έχουμε αντιληφθεί πώς γίνεται η Νομική Υπηρεσία να έστειλε στη δικαιοσύνη την εταιρεία και να μην έστειλε τους ιδιοκτήτες της. Ξέρετε εσείς καμία εταιρεία να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο; Δικάστηκε η εταιρεία, αλλά όχι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι και αφέθηκαν να φύγουν. Οι ενδείξεις είναι πολλές, τα ερωτηματικά ακόμα μεγαλύτερα, αλλά η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, σιωπούν. Γιατί άραγε;»

 Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων όπως βρέθηκε και στο κέντρο του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων.  Για να σημειώσει πως αν και ο εκάστοτε Πρόεδρος και η εκάστοτε κυβέρνηση έχουν υποχρέωση να προστατεύει τον τόπο, το όνομα και την υπόληψη του κράτους, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ όχι μόνο δεν το έκανε αλλά αντίθετα, έχει εκθέσει την Κύπρο διεθνώς. «Αυτό από μόνο του, τόνισε, αποτελεί λόγο για να τερματιστεί αυτή η διακυβέρνηση, να φύγει από την εξουσία για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε το όνομα της χώρας μας».

Στην ομιλία του υπέδειξε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με ανθρώπους που δηλώνουν περήφανοι για τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, που διαγωνίζονται μεταξύ τους ποιος καλύτερα θα συνεχίσει αυτή τη διακυβέρνηση. Υπέδειξε επίσης την αντίφαση από τη μια ο Νικόλας Παπαδόπουλος να κατηγορεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη ως την πιο διεφθαρμένη και από την άλλη να στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη που λέει το αντίθετο, και ο οποίος ήταν ένα γρανάτζι στην διακυβέρνηση Αναστασιάδη ΔΗΣΥ και δηλώνει περήφανος συναγερμικός.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε εκτενώς και στα «κατορθώματα» αυτής της κυβέρνησης όπως ήταν το κούρεμα των καταθέσεων που φορτώθηκε στην κοινωνία, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτιμά να κάνει «μαξιλάρια» από τα επιπλέον έσοδα που έχει λόγω της ακρίβειας, αντί να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε, ακόμα, στο επικίνδυνο αδιέξοδο που βρέθηκε το Κυπριακό μετά το Κραν Μοντανά για να καταλήξει λέγοντας ότι «χρειάζεται στο τιμόνι της Κύπρου να βρεθεί ένας Πρόεδρος που πιστεύει πραγματικά στη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, να αναλάβει ένας Πρόεδρος που πραγματικά έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για να κινήσουμε τα πράγματα προς τα μπροστά. Ο Αντρέας Μαυρογιάννης είναι ένας άνθρωπος ειλικρινής και υπεύθυνος έναντι του τόπου του. Στην μακρά πορεία του ως διπλωμάτης, αναλαμβάνοντας καίρια πόστα και σημαντικές ευθύνες, ανεξαρτήτως Προέδρου και κυβέρνησης υπηρέτησε με απαράμιλλη συνέπεια και υπευθυνότητα και όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα για το έργο και τ ην προσφορά του. Αυτό ακριβώς είναι ό,τι χρειάζεται η Κύπρος σήμερα. Ένα Πρόεδρο που να είναι πραγματικά έντιμος . Που να είναι ευαίσθητος για το κράτος δικαίου. Να μην αντέχει να βλέπει τη διαφθορά που έχει απογειωθεί. Ο Α. Μαυρογιάννης είναι και έντιμος και ευαίσθητος για τα προβλήματα του απλού ανθρώπου. Προέρχεται από φτωχή οικογένεια αλλά μια ζωή εργάζεται με τιμιότητα.  Η κοινωνική ευαισθησία για τον Αντρέα Μαυρογιάννη είναι τρόπος ζωής. Διαθέτει το πολιτικό ήθος και υπόβαθρο που χρειάζεται η Κύπρος».

Απαντώντας, τέλος στο ερώτημα που θέτουν πολλοί για το αν μπορούν να κερδηθούν αυτές οι εκλογές ο Στέφανος Στεφάνου απάντησε με σιγουριά: «Ναι, αυτές οι εκλογές μπορούν να κερδηθούν και θα κερδηθούν. Με τη σκληρή μας δουλειά και προσπάθεια».

Πυρά Κολοκασίδη 

Πυρά κατά της Κυβέρνησης και της Εισαγγελίας εξαπέλυσε και ο υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Κολοκασίδης, κάνοντας λόγο για συνωμοσία σιωπής. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, «η κυβέρνηση και η γενική εισαγγελία επιμένουν συστηματικά να κρύβουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Παρά την πληθώρα ενδείξεων, πληροφοριών και προσωπικών μαρτυρίων, κυβέρνηση και γενική εισαγγελία επιθυμούν τη συσκότιση και την απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων από μια υπόθεση που έχει λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και δημιουργεί πολύ αρνητικούς συνειρμούς για το όνομα και την αξιοπιστία της Κύπρου».

Παράλληλα, υποδεικνύει πως Κυβέρνηση και Γενική Εισαγγελία επέλεξαν τη συνωμοσία της σιωπής, λέγοντας πως, «αντί να συνεργαστούν με την ευρωπαϊκή επιτροπή PEGΑ για τη διερεύνηση του ρόλου των εταιρειών παρακολούθησης με έδρα την Κύπρο και της αποκάλυψης των σχέσεων που είχαν αναπτύξει με πολιτειακούς και κομματικούς αξιωματούχους, επέλεξαν το διασυρμό της χώρας, αντί να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να αποκαλύψουν τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Καταληκτικά, αναφέρει πως «εάν επαληθευτούν έστω και κατ’ ελάχιστον οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εμπλοκή υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τότε ούτε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ δεν ξεπλένει την ντροπή για την Κύπρο. Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να υπάρξει αποκάλυψη του πορίσματος Στεφάνου. Επιβάλλεται επίσης η διερεύνηση του από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές. Ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Τα συμπεράσματα της PEGA

Μπορεί η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να μην έλαβε πλήρης και ολοκληρωμένες απαντήσεις στον βαθμό που θα ήθελε, ωστόσο σίγουρα πήρε μια γεύση και δημιούργησε μια σφαιρική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τα μέλη θα συζητήσουν μεταξύ τους τα συμπεράσματα του κάθενος και θα καταλήξουν στα τελικά συμπεράσματα, μέρος των οποίων θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, αφού ολοκληρωθεί και ο κύκλος επαφών με αξιωματούχους στην Ελλάδα.

«Βεβαίως θα πρέπει να συζητήσω με τους συνάδελφους μου και στο τέλος αυτής της επίσκεψης, καθώς και τις πληροφορίες που λάβαμε σήμερα από τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και από τους Υπουργούς και άλλα πρόσωπα με τα οποία μιλήσαμε. Θα ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες με άλλες πηγές πληροφόρησης που έχουμε στη διάθεσή μας και θα καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας, τα οποία θα βρείτε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λέναρς: Πήραμε απαντήσεις από τον Εισαγγελέα και θα τις ελέγξουμε με άλλες πηγές

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη