Στη σημασία της προστασίας ενεργειακών υποδομών εστιάζει η Λευκωσία

Την ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάσει στην προστασία των υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών ενεργειακών υποδομών τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (GAC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί για ευρωπαϊκές υποθέσεις επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής 20 - 21 Οκτωβρίου με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συζήτησης για την ενέργεια, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας της αλυσίδας ενεργειακής τροφοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αφορά την προστασία των υφισταμένων αλλά και μελλοντικών ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη. Υπογράμμισε πως τα όποια μέτρα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών.

Όσον αφορά τα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Κασουλίδης είπε στην παρέμβασή του πως η Κύπρος τάσσεται υπέρ της εισαγωγής στοχευμένων βελτιώσεων και απλοποιήσεων των κανονισμών. Θα πρέπει να αποφευχθεί η προ-κυκλικότητα των δημοσιονομικών πολιτικών, να υπάρχουν πάντοτε δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας για την προστασία των οικονομιών σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, αλλά και να αποφευχθεί η μετακύλιση μεγάλου βάρους στις επόμενες γενιές, επεσήμανε.

Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ακόμα πως η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση και το λαό της Ουκρανίας.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν ακόμα απόψεις για πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση των κανόνων για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, καθώς και για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Όσον αφορά την αναθεώρηση των κανονισμών για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως η Κύπρος στηρίζει τη μεταρρύθμιση της υφιστάμενης νομοθεσίας που ισχύει ισχύει από το 1976. Στις συζητήσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ζητήματα που σχετίζονται με τις εθνικές εκλογικές διαδικασίες στα κράτη μέλη.

Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας που διοργάνωσε η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το θέμα, παρουσία του εισηγητή του Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής εκλογικής νομοθεσίας, Ντομένεκ Ρουίζ Ντεβέσα (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανία).

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα σε συνέχεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για το πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες σε σχέση με τα επόμενα βήματα που θα αποφασιστούν.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των υψηλών τιμών ενέργειας και του κόστους ζωής, θα πρέπει να προχωρήσει το 95% των αποφάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που μπορούν να δρομολογηθούν με βάση τις υφιστάμενες Συνθήκες χωρίς να χρειαστούν αλλαγές στις Συνθήκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Στο επίκεντρο ασφάλεια, πολιτισμός και βιωσιμότητα στην επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας
Τι σημαίνει για το Κυπριακό η εκεχειρία Τουρκίας και Κούρδων-«Θα έχει ένα πρόβλημα λιγότερο»
Εξέφρασε στήριξη στην Ουκρανία μετά την ένταση στο Λευκό Οίκο ο ΥΠΕΞ-«Η συνέχιση του διαλόγου είναι το κλειδί»
Διόρισε τον νέο «πρέσβη του στα κατεχόμενα ο Ερντογάν
Μήνυμα Χριστοδουλίδη για δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα
Κυβερνητικά «γενέθλια» ανάμεσα σε προκλήσεις και επιτεύγματα
Επιλογές χρηματοδότησης της άμυνας της ΕΕ και στήριξη στην Ουκρανία θα συζητήσουν οι 27
Τουρκία και Τατάρ πάνε στη Γενεύη για να δώσουν το μήνυμα για δύο κράτη
Στη μόνιμη επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τα Ψηφιακά Εργαλεία μίλησε ο Ιωάννης Γεωργούλας
Στην Κύπρο το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας-Θα γίνουν δεκτοί στο Προεδρικό