Προβάρει τη μπότα του Αττίλα ο Ερντογάν, ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η Κύπρος

Η αυξανόμενη ένταση που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και με ποιο τρόπο θα κορυφωθεί, δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, τόσο σε Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, την ώρα που η ηγεσία της Τουρκίας συνεχίζει με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο να στέλνει το μήνυμα πως φλερτάρει ακόμα και με στρατιωτική σύρραξη.  

Τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, ουσιαστικά γίνεται μια επένδυση από τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια επένδυση με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2023, όταν θα τεθεί ενώπιον των Τούρκων πολιτών από τους οποίους θα ζητήσει για ακόμα μια φορά τη ψήφο τους. Αναμφίβολα οι επικείμενες εκλογές είναι η πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για τον Τούρκο Πρόεδρο προσωπικά και αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία Αθήνα και Λευκωσία μελετούν προσεχτικά.

Κάποιος που παρακολουθεί στενά την πορεία του Τούρκου Προέδρου και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται θα διαπιστώσει ξεκάθαρα πως ακολουθεί κάποιες Αρχές, τις οποίες ποτέ δεν παράκαμψε σε όλα τα στάδια της πορείας του. Μια εξ αυτών ήταν να εξαγγέλλει, να προειδοποιεί, όσο επικίνδυνοι κι αν ήταν οι σχεδιασμοί του. Ο αιφνιδιασμός είναι κάτι που αποφεύγει, την ίδια ώρα που παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς εμφανίζει παράλογες απαιτήσεις, πάντα πάει μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Περπάτησα στους δρόμους που έζησα παιδί… Ήθελα να βουτήξω και να μπω στο σπίτι»

Τα παραδείγματα υιοθέτησης και κατά γράμμα εφαρμογής των αρχών του είναι πολλά. Από τις εξαγγελίες για αγορά γεωτρύπανων, μέχρι τις απειλές που στη συνέχεια έγιναν πράξη για γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας, ακόμα και το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν και η Κυβέρνηση του προανήγγειλε και απειλούσε για αυτές τις ενέργειες, σε ανύποπτο χρόνο που η δική μας πλευρά, θεωρούσε ως παράτολμες και εξωπραγματικές. Τελικά όμως έγιναν πράξη.

Την αρχή του να πηγαίνει μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι του, την παρακολουθήσαμε σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην προαναγγελθείσα νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, η οποία όμως δεν έτυχε της έγκρισης των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Επίσης την βλέπουμε σήμερα με τις έκνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου είναι ξεκάθαρο πως αυτές τερματίστηκαν, όταν οι στενοί σύμμαχοι του εντός και εκτός ΕΕ του έτριξαν τα δόντια, ειδικά σε μια περίοδο αστάθειας και ενεργειακής ανασφάλειας για όλη την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρεσιτάλ προκλητικότητας από Τατάρ-«Σε 5' μπορεί να σταλούν κι άλλοι στρατιώτες»

Σήμερα πώς απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν; Ουσιαστικά στην προσπάθεια του να πολώσει το κλίμα στο εσωτερικό και να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές. Εκλογές πάντως, που σύμφωνα με τους δημοσκόπους και τους Τούρκους αναλυτές, δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει, αφού το κλίμα δυσπιστίας και οικονομικής ανέχειας στη μεγαλύτερη μερίδα του λαού, δεν ανακουφίζεται μόνο με τις ιαχές του πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντελώς απροκάλυπτα, τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και η μαριονέττα του στην Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ, με κάθε ευκαιρία απειλούν ακόμα και με πόλεμο. Οι σύμβουλοι του Τούρκου Προέδρου και ο ίδιος απειλούν ότι θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, ο Τατάρ απειλεί ότι μέσα σε πέντε λεπτά, επιπλέον στρατεύματα πέραν του Αττίλα μπορούν να φτάσουν στην Κύπρο, την ίδια ώρα που παρατηρείται μια γενικευμένη προσπάθεια για να εντοπιστούν αφορμές που θα νομιμοποιούσαν μια τέτοια ενέργεια. Τέτοιες αφορμές ήταν μεταξύ άλλων τα fake news για μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού για ενίσχυση της άμυνας των νησιών του Αιγαίου, καθώς επίσης και η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων κατά της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρος ο Πετρίδης-«Δεν θα ακολουθήσουμε την Άγκυρα στο παιγνίδι εντυπώσεων και απειλών»

Όλα αυτά δημιούργησαν τέτοιες συνθήκες που καθιστά υπερβολικά δύσκολη την όποια προσπάθεια αυτές οι απειλές, από τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστή η τακτική που ακολουθεί η άλλη πλευρά, να αντιμετωπισθούν και να αναχαιτιστούν με διάλογο και διπλωματία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πλέον πιο ορατό από ποτέ πως ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαχρονικά ήταν ιδιαίτερα προσεχτικός στις τοποθετήσεις του και πάντα πρόβαλλε τη διπλωματία ως τη λύση κάθε προβλήματος, πλέον έχει ανεβάσει τους τόνους και απαντά ευθέως.

Ενδεικτική αυτής της στροφής του, ήταν η δήλωση του την 1η Οκτωβρίου ανήμερα της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, όταν διαμήνυσε πως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και στέλνοντας το μήνυμα ότι η Εθνική Φρουρά θα ενισχύσει την αποτρεπτική της ισχύ. Ενδεικτική είναι επίσης η απόφαση που λήφθηκε για αύξηση των αμυντικών δαπανών και η προσπάθεια για να εξοπλιστεί η ΕΦ με νέο εξοπλισμό από δυτικές αγορές, περιορίζοντας την έκθεση της στα παλιά και ξεπερασμένα ρωσικά αμυντικά συστήματα. Κι αν αυτές ήταν αποφάσεις που λήφθηκαν πριν από μήνες, το γεγονός ότι τώρα προβάλλονται από τα κυβερνητικά στελέχη, έχει τη δική του σημασία.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία δεν ξεγράφει τη διπλωματία. Εκεί επένδυε και εκεί συνεχίζει να επενδύει με διαβήματα κυρίως εντός της ΕΕ αλλά και προς τα Ηνωμένα Έθνη. Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανοχή των τουρκικών απειλών, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης ή ένοπλης αντιπαράθεσης.

Ειδικότερα, στο ερώτημα για το πως θα αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα, ο Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε το μήνυμα πως, «γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς την ΕΕ, για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανοχή στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οποίες δεν είναι άλλες, παρά η θεμελίωση ή το τσιμέντωμα, αν θέλετε, των τετελεσμένων που επιδιώκει η Τουρκία».

Ως μια σημαντική στιγμή των τελευταίων ημερών, μπορεί να χαρακτηριστεί ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ταγιπ Ερντογάν, οι οποίοι είχαν μια ολιγόλεπτη συζήτηση στην Πράγα. Όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, τον χαιρέτισε από αβρότητα. «Αφού χαιρέτησε τους υπόλοιπους, δεν ήταν δυνατό να μην χαιρετήσω τον ίδιο. Θεώρησα ότι καλό ήτο να υπομνήσω την ανάγκη να γίνει επιτέλους, ένας ουσιαστικός διάλογος, ότι έφτασε ο καιρός αντί των απειλών, αντί της δημιουργίας τετελεσμένων, να δημιουργηθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού που θα ανοίξουν τον δρόμο και για την Τουρκία όσον αφορά, αν έχει, ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς», την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν σε εντελώς άλλα μήκη κύματος, ενημέρωνε τους Τούρκους δημοσιογράφους πως ο Νίκος Αναστασιάδης, επιχείρησε μέσω τρίτων, ανεπιτυχώς να τον συναντήσει.

Όπως γίνεται εξάλλου κατανοητό, για το Κυπριακό και την οποιαδήποτε θετική ένδειξη, ούτε λόγος, αφού τα δεδομένα πλέον, με ευκολία μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών, με ευθύνη της άλλης πλευράς που επιμένει στην αλλαγή του πλαισίου των συνομιλιών. Σχολιάζοντας τις αντιπροτάσεις του κατοχικού ηγέτη, ο Νίκος Αναστασιάδης, υπέδειξε πως, «αυτές δεν αποσκοπούν παρά εις τη συζήτηση πώς να θεμελιωθεί η επιδίωξή τους, για τη δημιουργία δύο κρατών. Συνεπώς δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές