Τρέχει με χίλια, αλλά βρίσκει λακκούβες η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
06:22 - 11 Οκτωβρίου 2022

Πολλά ανοικτά μέτωπα που για να κλείσουν στην ώρα τους και χωρίς προβλήματα, θα χρειαστεί πολλής κόπος και υπερβάσεις ένθεν και ένθεν, περιλαμβάνει η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας όλων των επηρεαζόμενων δομών, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για την εφαρμογή της σε σχεδόν δύο χρόνια.
Μετά τη ψήφιση των Νομοσχεδίων από τη Βουλή, το Υπουργείο Εσωτερικών ουσιαστικά επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου έτσι ώστε να συντονίσει δεκάδες υπηρεσίες που θα πρέπει να συνεννοηθούν για να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία. Οι ενέργειες που εκκρεμούν να γίνουν μέχρι την εφαρμογή της Μεταρρυθμίσεις είναι πάρα πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα. Από τα πιο απλά που έχει να κάνει με τη συνεννόηση σε επίπεδο δήμων που θα συνενωθούν, την δημιουργία των οργανογραμμάτων, τη συνένωση των πληροφοριακών συστημάτων και κυρίως την εκπαίδευση τους για τον τρόπο λειτουργίας των νέων δήμων, μέχρι την επίλυση νομικών κενών που δεν περιλήφθηκαν στη Νομοθεσία, την αντιμετώπιση των νομικών προσφυγών από δήμους που δεν θέλουν να συνενωθούν και τα θέματα λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών, οι οποίοι θα είναι η ραχοκοκαλιά της Μεταρρύθμισης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται σε καθημερινή επαφή, τόσο με τους συνεργάτες του που ανέλαβαν τον ρόλο του συντονιστή από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών όσο και με τις τοπικές Αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τους εμπλεκόμενους φορείς των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην Επαρχία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα 20 «θέλω» της Ένωσης Κοινοτήτων για τη Μεταρρύθμιση ΤΑ-Τι ζητούν από ΥΠΕΣ
Η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι πως παρά τα προβλήματα, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προχωρήσει απρόσκοπτα η Μεταρρύθμιση, αν και τα προβλήματα υπάρχουν. Ένα εξ αυτών, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής και το οποίο αφορά την Επαρχία Αμμοχώστου, είναι η έδρα των συντονιστικών οργάνων για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, όπως επίσης και ποιος θα τεθεί ως επικεφαλής. Το γεγονός ότι στην Επαρχία Αμμοχώστου, ο μητροπολιτικός δήμος παραμένει κατεχόμενος, υπήρξε το δίλημμα για την προσωρινή έδρα, του εν λόγω οργάνου μεταξύ Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.
Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των δύο περιοχών υπέθαλπτε εδώ και χρόνια μια ακήρυχτη κόντρα, η οποία ξεκίνησε, όταν ακόμα συζητείτο η σύνθεση των νέων δήμων, με την Αγία Νάπα να αρνείται να ενταχθεί στον ίδιο Δήμο με το Παραλίμνι, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα περιορίζεται την αυτονομία των κατοίκων της περιοχής για τις αποφάσεις τους που συνδέονται με την ανάπτυξη του τουριστικού της προϊόντος.
Ο υπουργός Εσωτερικών πάντως, κοινοποίησε την απόφαση του, αφού προηγουμένως εξάντλησε όλες τις δυνατότητες μέσα από διάλογο με τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές, και επειδή δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία για την επίλυση του θέματος για αυτή την μεταβατική περίοδο των δυο ετών, με απόφαση του Νίκου Νουρή ανακοινώθηκε ότι σαν έδρα θα οριστεί το Παραλίμνι και θα προεδρεύει ο δήμαρχος Παραλιμνίου. Για το θέμα μάλιστα προωθήθηκε σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο το Υπουργείο επιδιώκει να καλύψει το κενό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις ράγες εφαρμογής η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Απαρίθμησε τα σημαντικότερα προβλήματα ο Νουρής
Τα μεγαλύτερα αγκάθια
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παραμένουν και είναι άγνωστο αν θα επιλυθούν μέχρι την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης –το σίγουρο είναι πως δυσκολεύουν και την προετοιμασία για την εφαρμογή τους- είναι η άρνηση τοπικών αρχών, δήμων και κοινοτήτων, να συμμετέχουν στους σχεδιασμούς και τις εργασίες για υλοποίηση της Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα μια σειρά από δήμους και κοινότητες, έχουν κοινοποίηση την απόφαση τους να μην συμμετέχουν στα συμβούλια που έχουν συσταθεί για την Μεταρρύθμιση.
Για το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών, ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, με τον Γενικό Εισαγγελέα να υποδεικνύει πως η συμμετοχή τους είναι υποχρεωτική. Ειδικότερα ο Δήμος Αγλαντζιάς στη Λευκωσία, έχει ήδη προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, καταγγέλλοντας τα Νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση ως αντισυνταγματικά. Στη Δικαιοσύνη έχει προσφύγει και η κοινότητα της Επισκοπής στη Λεμεσό, ενώ ακόμη εξετάζουν τα επόμενα τους βήματα μια σειρά από κοινότητες στην Πάφο που επίσης διαφωνούν.
Πιο συγκεκριμένα στη Λεμεσό η κοινότητα της Επισκοπής εξ αρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία της με την ένταξη της στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού, ενώ κορύφωσε την αντίδραση της με την άρνηση της να συμμετάσχει στα μεταβατικά συμβούλια που δημιουργήθηκαν. Σημειώνεται πως η μη ένταξη της Επισκοπής στον νέο Δήμο αποτελεί εκ των ον ουκ άνευ για το ΥΠΕΣ, αφού αποτελεί γεωγραφική συνέχεια του δήμου με περιοχές δυτικά και ανατολικά.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Πάφου όπου περίπου τέσσερις κοινότητες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, καθώς επίσης και άλλες τρεις κοινότητες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στον Δήμο Ακάμα. Αυτά είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν και τη σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΣ με τους τοπιικούς φορείς.
Τα βάζουν κάτω και συζητούν ξανά για Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πάφο-Σύσκεψη με Νουρή
Ξεκινούν τα μαθήματα
Σε ένα άλλο επίπεδο το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά εντατικά επιμορφωτικά μαθήματα τόσο για τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες, για τους σύμβουλους των δήμων και των κοινοτήτων αλλά και το προσωπικό των οργανισμών, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τη τεχνογνωσία και να είναι έτοιμοι για το νέο πλαίσιο λειτουργία των Δήμων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα επιμόρφωσης αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα με συνολική διάρκεια υλοποίησης 30 μήνες, και θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συνεργασία των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης.
Πρόσθετα και παράλληλα με το επιμορφωτικό πρόγραμμα, συστάθηκε και συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά και τους δικούς σας εκπροσώπους - τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.
Η Επιτροπή εξέδωσε ήδη εγκυκλίους τόσο προς τα συμβούλια διαχείρισης κοινών υποθέσεων των δήμων, όσο και προς τα προσωρινά συντονιστικά συμβούλια που αφορούν τους επαρχιακούς οργανισμούς, γιατί εκεί εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί η μεγαλύτερη προσπάθεια αφού μιλούμε για ένα εντελώς νέο θεσμό.
Την ίδια ώρα, έχουν συσταθεί και ξεκίνησαν δουλειά και οι ομάδες εργασίας της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στις διάφορες θεματικές όπως τα θέματα προσωπικού, τα πληροφοριακά συστήματα, η αδειοδότηση της ανάπτυξης ενώ το επόμενο διάστημα θα συνέλθουν και οι ομάδες για τα θέματα εκπαίδευσης και προϋπολογισμού.
Οι ανησυχίες για τον σύμβουλο εξ Ελλάδος
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επαρχιακή Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο κ. Νουρής επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα, τόσο σε επίπεδο κομμάτων όσο και σε επίπεδο Ένωσης Δήμων και Ένωσης Κοινοτήτων, σχετικά με τον διορισμό του Γιαννη Καραγιάννη, σε ρόλο συντονιστή της Μεταρρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραγιάννης είναι διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και διορίσθηκε από τον υπουργό στη θέση του συντονιστή, προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις.
Όπως είπε ο κ. Νουρής, απαντώντας στις ανησυχίες, ο κ. Καραγιάννης θα πλαισιωθεί από μια σειρά από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για να μας συνδράμουν σε θέματα οργανογραμμάτων, προσωπικού, αλλά κατάρτισης προϋπολογισμών στηριζόμενοι στην δική τους εμπειρία από την εφαρμογή ανάλογων σχεδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, όπως αυτό του προγράμματος «Καλλικράτης». Μάλιστα στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί στο τραπέζι η διακρατική συμφωνία προς επικύρωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξ αποστάσεως ο συντονισμός για τη μεταβατική περίοδο της Μεταρρύθμισης της ΤΑ
