Τα μηνύματα των κομμάτων και των υποψήφιων Προέδρων για την 1η Οκτωβρίου

Μηνύματα για την 62η επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το κόμματα αλλά και υποψήφιους Προέδρους.  

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «τιμά την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας. Η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν το επιστέγασμα σκληρών και πολύχρονων αγώνων που απάλλαξαν την Κύπρο και τον λαό της από την αποικιοκρατία. Η Ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν ακρωτηριασμένη από επαχθείς όρους που φρόντισαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες –με τη συνεργασία των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας- να περιλάβουν στις γνωστές Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.

Η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα από τη μια, των μεθοδεύσεων της Βρετανικής αποικιοκρατίας για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας τους στο νησί, και κατ’ επέκταση του ΝΑΤΟ που ήθελε την Κύπρο προσδεμένη στο άρμα του, για να μπορεί να προωθεί τα άνομα σχέδιά του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Από την άλλη, η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης πολιτικής της κυπριακής Δεξιάς, η οποία δεν επέτρεψε τη δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου ολόκληρου του λαού ενάντια στην αποικιοκρατική δύναμη και έμεινε αγκιστρωμένη στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της και στις ψευδαισθήσεις της.

Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής της είχε πολλούς εχθρούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα είδαν την ανεξαρτησία ως σκαλοπάτι προς την ένωση με την Ελλάδα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως σκαλοπάτι για τη διχοτόμηση. Με φόντο αυτό το σκηνικό, οι έξωθεν συνωμοσίες και επεμβάσεις, που κυρίως επένδυσαν στον εθνικισμό και τον σοβινισμό και στις δύο κυπριακές κοινότητες, βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντί να στηριχθεί, υποσκάφθηκε και πολεμήθηκε. Αποκορύφωμα των προβλημάτων και των συνωμοσιών αποτέλεσε το δίδυμο έγκλημα που σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και διενεργήθηκε σε βάρος της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974: το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του Αττίλα. Έκτοτε η Κύπρος πορεύεται με ανοικτές τις πληγές της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης, οι οποίες και απειλούν το μέλλον της χώρας και του λαού μας.

Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα ο τόπος μας επιβάλλεται να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας και να πεισθεί η διεθνής κοινότητα για επανάληψη των συνομιλιών από ‘κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και του κεκτημένου των συνομιλιών. Αλλά για να πειστεί η διεθνής κοινότητα επιβάλλεται πρωτίστως συνέπεια από εμάς τους ίδιους σε αυτό τον στόχο. Το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του για να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και για επανένωση του τόπου και του λαού μας, για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, έτσι ώστε Ε/κ και Τ/κ να συνδιαχειριστούν το κοινό τους μέλλον.

Με επίγνωση του χρέους σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, αντλώντας ορμή από την ιστορία του, το ΑΚΕΛ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του ώστε να φέρει την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, να ανακοπεί η κατρακύλα του κράτους δικαίου, θεσμών και αξιών και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο και τον λαό μας, για τις νέες γενιές.

Γιατί η Κύπρος αξίζει, γιατί η Κύπρος μπορεί να γυρίσει σελίδα. Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη μπορεί».

«Πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε θυσία την Κυπριακή Δημοκρατία, το δόρυ και την ασπίδα του Κυπριακού Ελληνισμού», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΚ «εξήντα δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβαλλόμενος φόρος τιμής γι’ αυτούς, που ο αγώνας τους απέφερε την απαλλαγή από την αποικιοκρατία και την ανεξαρτησία, γι’ αυτούς που υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της ανταρσίας των τουρκοκυπρίων και τις επιθέσεις της Τουρκίας, γι’ αυτούς που αντιστάθηκαν στην παρανομία του πραξικοπήματος και γι’ αυτούς που έβαλαν τις ζωές τους ανάχωμα στην ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου από την Τουρκία το 1974, είναι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε «λύση» του Κυπριακού, θα προνοεί κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το δόρυ και η ασπίδα του Κυπριακού Ελληνισμού, γι’ αυτό και η Τουρκία από την ίδρυση της, επιδιώκει λυσσαλέα την κατάργηση της και την μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε για την επίτευξη δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Μια λύση, η οποία:

• Να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την κυριαρχία του κράτους.

• Να εφαρμόζει τα περί Κυπριακού ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

• Να εφαρμόζει πλήρως και χωρίς παρεκκλίσεις το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

• Να καταργεί τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

• Να διασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως προνοεί το ψήφισμα 37/253/13.5.1983 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

• Να διασφαλίζει την εφαρμογή των 4 βασικών ελευθεριών της ΕΕ.

Αυτός είναι ο αμετάθετος στόχος της ΕΔΕΚ. Και με αυτόν τον όρκο για αγώνα, τιμούμε τη μνήμη των ηρώων των αγώνων της Κύπρου».

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι «συμπληρώνονται φέτος 62 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πορεία ήταν από την αρχή δύσκολη. Η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και με μέρος των εδαφών της υπό κατοχή, κατάφερε να αντέξει και να αντιστέκεται στους διαχρονικούς σχεδιασμούς για την κατάλυσή της και τις προσπάθειες ενσωμάτωσής της στο «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας.

Έχουμε χρέος να επιμένουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα πρέπει να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα προάγει την ενότητα του λαού και θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της λύσης και στην ευημερία και ασφάλεια των πολιτών της, σε ένα κράτος αληθινά ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό.

Έχουμε χρέος να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα στο νησί.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υποκλινόμαστε με δέος στην μνήμη όλων των συμπατριωτών μας που έχουν υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία του νησιού μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξασφάλιση της ειρήνης, ελευθερίας και ευνομίας στο νησί».

«Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη και ρευστή για όλη την ανθρωπότητα, γιορτάζουμε και τιμούμε την 62η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Μιας ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες και αποτέλεσε το μεγαλύτερο επίτευγμά του λαού μας στη νεότερη ιστορία του». αναφέρει η Δημοκρατική Παράταξη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της «δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την ανεξαρτησία της, δεν έπαυσε ποτέ να είναι θύμα συνωμοσιών, ραδιουργιών και προδοσιών που στόχευαν την κατάργησή της, με αποκορύφωμα την προδοσία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, η οποία έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία για την εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας.

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας, εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας για τις θυσίες τους. Αποτίνουμε φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θεμελίωσε το κυπριακό κράτος και υπερασπίστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα τα δίκαια του και τα δικαιώματά του.

Με την Τουρκία να έχει κορυφώσει την προκλητικότητα και επιθετική ρητορική της, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στραφούμε στην εσωτερική ενότητα, το διεθνές δίκαιο και τη συμπαράσταση της μεγάλης μας ευρωπαϊκής οικογένειας, διεκδικώντας ακούραστα και ακατάπαυστα το δίκαιο μας και τη λύτρωση της πατρίδας μας

Επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητα και ισχυρή βούλησή μας, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, να συμβάλουμε με καθοιονδήποτε τρόπο στην άμεση επιστροφή σε συνομιλίες και σε επίλυση του κυπριακού. Καθοδηγούμενοι από το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αξιοποιώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διεκδικούμε και απαιτούμε μια λειτουργική και βιώσιμη στο χρόνο λύση, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας.

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, να ασκήσουν επαρκή επιρροή και να εξαντλήσουν κάθε μέσο πίεσης προς την Τουρκία, με τον ίδιο δυναμικό τρόπο που υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ουκρανίας, θέτοντας τέρμα στην κατοχή και διαίρεση της χώρας μας».

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατία, Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρει πως «γιορτάζουμε την 62η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας και όσους υπερασπίστηκαν την εδαφική μας ακεραιότητα σε όλους τους μετέπειτα αγώνες.

Χρέος μας αταλάντευτο απέναντι στην ίδια μας την ιστορία αποτελεί η συνέχιση των προσπαθειών μας σε όλα τα επίπεδα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, για την επανένωση της πατρίδας μας.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε ταγμένοι. Για μια χώρα ελεύθερη όπου όλοι οι πολίτες της θα χαίρουν των δικαιωμάτων και των συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και δημοκρατίας. Αυτή θα είναι και η πλήρης δικαίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Μέρα γιορτή, τιμής και αναστοχασμού, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα της 1ης Οκτωβρίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις μετά την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να κινηθούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι μέρα γιορτής για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας» και «μέρα τιμής για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και για την Δημοκρατία στην χώρα».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «είναι και μέρα αναστοχασμού για το μέλλον της πατρίδας μας με φόντο το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό, τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και τις δηλώσεις που έχει κάνει ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι η αμοιβαία λύση στο Κυπριακό ξεθωριάζει και ότι δεν έχουν απομείνει και πολλά χρονικά περιθώρια».  

Και επειδή κανένας, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «δεν πρόκειται να κινηθεί στον διεθνή παράγοντα για τη λύση πρέπει να κινηθούμε εμείς με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για λύση».

«Με αυτό τον τρόπο θα αποκαταστήσουμε και την αξιοπιστία μας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει τρωθεί πάρα πολύ", πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «η άμυνα είναι απαραίτητη σε μια ημικατεχόμενη χώρα όπως είναι η δική μας, για να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα και παράγοντα ασφάλειας, υπηρετώντας τον στόχο για λύση που θα φέρει απελευθέρωση και επανένωση μέσα από διαπραγματεύσεις».

Τέλος, ο κ. Στεφάνου συνεχάρη τους συντελεστές της παρέλασης, η οποία ήταν άψογη, όπως είπε και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους συμπατριώτες, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Η σημερινή μέρα της 1ης Οκτωβρίου μας δείχνει πως όταν ο κυπριακός ελληνισμός ενεργεί και λειτουργεί με σύνεση, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα με ενότητα μπορεί να πετύχει θαύματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και τιμής για όλους όσοι αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη Δημοκρατία και για να ζούμε όλοι εμείς σήμερα σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και ανεξάρτητο κράτος».

Η σημερινή μέρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «είναι και μέρα υπερηφάνειας γιατί αυτή η μέρα μας δείχνει πως όταν ο κυπριακός ελληνισμός ενεργεί και λειτουργεί με σύνεση, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα με ενότητα μπορεί να πετύχει θαύματα».

«Μπορεί να κερδίσει την ανεξαρτησία του, μπορεί να πετύχει την απελευθέρωση της πατρίδας μας», κατέληξε.

Όλοι ενωμένοι οφείλουμε να υπερασπίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την κρατική μας οντότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «σε μια εποχή ασύμμετρων απειλών από την κατοχική Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, δυστυχώς με την ανοχή και των Ευρωπαίων εταίρων μας σε βάρος της κρατικής υπόστασης και της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι ενωμένοι οφείλουμε να υπερασπίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την κρατική μας οντότητα».

«Κυρίως να αναβαθμίσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ποιοτικά και ποσοτικά τόσο το ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων όσο και τα εξοπλιστικά μας προγράμματα και τα οπλικά μας συστήματα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε όλους να ακολουθήσουν «την ρήση των προγόνων μας, η ισχύς εν τη ενώσει».

Τέλος, ο κ. Σιζόπουλος συνεχάρη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς αλλά και τα στελέχη της καθώς επίσης και τα Σώματα Ασφαλείας για την εντυπωσιακή εμφάνιση που είχαν, όπως είπε, στη σημερινή παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εμείς σήμερα δεν ξεχνούμε τον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ, χάρη του οποίου δημιουργήθηκε η σύγχρονη Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, μετά τη στρατιωτική παρέλαση.

«Επίσης στέλνουμε το μήνυμα πως οι Έλληνες της Κύπρου είναι πολύ πιο ισχυροί το 2022», πρόσθεσε και είπε ότι «Μιας ανεξαρτησίας πληγωμένης και κουτσουρεμένης από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση που να αναλάβει τα ηνία του 2023 θα συνεχίσει το  εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς «γιατί ακριβώς η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του ελληνισμού ευρύτερα δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Χρίστου.

Σε δήλωση του ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι «η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μάς υπενθυμίζει το υπέρτατο χρέος που έχουμε απέναντι στην πατρίδα μας, αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης του κύρους και της υπόστασης της, σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και με το 37% της πατρίδας μας υπό κατοχή, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και την προάσπιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποσχόμαστε στο σύνολο του Κυπριακού λαού, και ειδικότερα στη νέα γενιά, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να παραδώσουμε μια χώρα ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις, ώστε να γίνει τόπος δημιουργίας και ευημερίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ, μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις που υφίσταται σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, πρώτο μας μέλημα είναι η διασφάλιση συνθηκών σύνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, προκειμένου να δώσουμε από κοινού τη δύσκολη μάχη υπέρ του μεγάλου στόχου του τερματισμού της κατοχής και της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, ώστε να γίνει το κοινό σπίτι για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

«Η 1η Οκτωβρίου μάς θυμίζει μια σημαντική μέρα της σύγχρονης ιστορίας μας, αλλά και τις μεγάλες ευθύνες που όλοι έχουμε απέναντι στη χώρα μας. Η 1η Οκτωβρίου έφερε την Κυπριακή Ανεξαρτησία. Για πρώτη φορά στη μακρά διαδρομή μας στην ιστορία αποκτήσαμε ανεξάρτητη στέγη με το Σύνταγμα της Ζυρίχης και του Λονδίνου», αναφέρει ο Αχιλλέας Δημητριάδης. 

Σε γραπτή δήλωση του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ,αναφέρει πως «σήμερα τιμούμε τις μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξουμε τη μοίρα μας, τις προσπάθειες για να απαλλαγούμε από την αγγλική αποικιοκρατία και έτσι να καθορίσουμε την πορεία μας με γνώμονα τη σωφροσύνη και τον ορθολογισμό.

Δυστυχώς, δεν έγινε αυτό κατορθωτό. Το πραξικόπημα και η εισβολή άλλαξαν τα δεδομένα του 1960 και έτσι σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλους κινδύνους και πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Η 1η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής αλλά και ευθύνης, είναι ημέρα προβληματισμού και αποφάσεων. Η πλήρης στασιμότητα στο Κυπριακό εδώ και πέντε χρόνια δείχνει πως ο κίνδυνος να πέσουμε στα βράχια της διχοτόμησης είναι πλέον ολοένα και πιο χειροπιαστός. Χρειάζεται να κάνουμε ότι επιβάλλεται για να αποφύγουμε αυτό τον κίνδυνο και να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα δικά μας πλεονεκτήματα και να δώσουμε στην Κύπρο μια διαφορετική προοπτική.

Η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι η ασπίδα μας. Τα «δύο κλειδιά» για την αλλαγή, η   ευρωτουρκική σχέση και το φυσικό αέριο, μάς δίνουν σοβαρά πλεονεκτήματα.

Ανάκτηση της αξιοπιστίας μας,  ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων.

Να δουλέψουμε πάνω σε ένα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης» για να φέρουμε ξανά στην πρώτη γραμμή τη συνολική επίλυση του Κυπριακού πάνω στις παραμέτρους που έχουν καθορίσει τα ΗΕ. 

Η 1η Οκτωβρίου συμβολίζει το πρώτο καθήκον που όλοι μας έχουμε: να αγαπήσουμε την χώρα μας ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσουμε μια Κύπρο καλύτερη από αυτή που λάβαμε από τις προηγούμενες γενεές! Να δώσουμε στη χώρα τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αξίζει να έχει. Είναι πεποίθησή μου ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός: Μία και Ενωμένη Κύπρος, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυητικά δικαιώματα, μια κανονική χώρα για όλους τους Κύπριους».

«62 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα σε ένα αβέβαιο πλαίσιο στο οποίο τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το κράτος μας επιβεβαιώνει υπό τη διαρκή απειλή της Τουρκίας και υπό το βάρος μετρίων κυβερνήσεων, που δεν αντιλαμβάνονται το προφανές: Ή θα αντισταθούμε ή θα εξαφανιστούμε», αναφέρει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης.

Προσθέτοντας ότι «θα αντισταθούμε αντιλαμβανόμενοι τις παρακαταθήκες που άφησαν όσοι αγωνίστηκαν για να υπάρξει δημοκρατία στην Κύπρο ή θα εξαφανιστούμε ικετεύοντας την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς για νέους γύρους συνομιλιών και συμφωνία για ΜΟΕ, που θα μας οδηγήσουν στο οριστικό τέλος του κράτους μας, στη ρατσιστική ΔΔΟ».

Τέλειωσαν τα ψέματα. Μπροστά στο ναρκοθετημένο 2023, Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να βρουν τον τρόπο επιβίωσης και ισχυροποίησης της Κυπριακής μας Δημοκρατίας. 

Εμείς πάντως δεν θα θυσιάσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στον βωμό του συμβιβασμού.

«Τιμάμε την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μνήμη των ηρώων του Κυπριακού Ελληνισμού, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία», αναφέρει σε μήνυμα του για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής» καταλήγει ο κ. Δένδιας

Δειτε Επισης

Η τραγική ιστορία του Maurice Tillet-Η παραμόρφωση λόγω ασθένειας, η πάλη και οι φήμες για Shrek
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγές σε συμβάσεις και αύξηση κόστους ζωής-Διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή»