Το «no news» του Γκουτέρες, το χατίρι στον Τατάρ και η απάθεια της Λευκωσίας
06:19 - 28 Σεπτεμβρίου 2022
Παραδοσιακά το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ήταν μια περίοδος που έφερνε ειδήσεις στο Κυπριακό. Οι επαφές του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάποτε και οι τριμερείς συναντήσεις με τη συμμετοχή και του κατοχικού ηγέτη, έφερναν κινητικότητα και ήταν η αφετηρία νέων προσπαθειών, ή σε άλλες περιπτώσεις η αφετηρία εντατικοποίησης των προσπαθειών.
Η φετινή Γενική Συνέλευση ήταν από τις λίγες που όχι μόνο δεν καταγράφηκε πρόοδος, αλλά αντίθετα βάθυνε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και χωρίς αμφιβολία σφράγισε το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε καμία κινητικότητα για τους επόμενους τουλάχιστον εννέα μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση και των εκλογών στην Τουρκία.
Αυτό διαφάνηκε όχι μόνο από την αλαζονική συμπεριφορά του κατοχικού ηγέτη ο οποίος ως ο πλέον απομονωμένος άνθρωπος στη Νέα Υόρκη είχε συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους και αξιωματούχους, άλλων τουρκογενών κρατών, αλλά και από τη στάση που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να κρατήσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, όπου επέλεξε να μιλήσει με σκληρή γλώσσα, τόσο για την στάση της άλλης πλευράς όσο και για την αδυναμία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόσει τους όρους εντολής του και να εφαρμόσει τα ψηφίσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα «ζάρια» η διεθνής θέση της Τουρκίας από τον Ερντογάν-Τι κρύβει η κλιμάκωση
Ουσιαστικά η μόνη εξέλιξη που υπήρξε σε σχέση με το Κυπριακό από την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και των επαφών του με τον Αντόνιο Γκουτέρες και άλλους ξένους ομολόγους του, αλλά και από τη συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν η κάθοδος της Βοηθού του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο η οποία θα έχει μια νέα ερευνητική αποστολή, όπου θα καταγράψει τις θέσεις των δύο πλευρών.
Θέσεις που έτσι κι αλλιώς καταγράφηκαν εδώ και μήνες σε αρκετές περιπτώσεις και από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και από άλλους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Η επίσκεψη της κας. Ντι Κάρλο η οποία αναμένεται εντός του επόμενου μήνα, δεν αναμένεται να προσθέσει απολύτως τίποτα, πέραν από την επανάληψη των γνωστών ακραίων θέσεων που εκφράζει η κατοχική δύναμη μέσω του Τατάρ για έναρξη συνομιλιών αφού αναγνωριστεί πρώτα, η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και αφού αλλάξει η βάση των συνομιλιών για λύση δύο κρατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέοι τριγμοί στην «κυβέρνηση» Τατάρ, δεν τα βρίσκουν οι «υπουργοί» του
Εξάλλου η απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες για να αναλάβει πρωτοβουλία η κα. Ντι Κάρλο, ουσιαστικά αποτελεί μια μικρή νίκη του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος τέτοιες μέρες πέρυσι αναδιπλωνόταν και απέσυρε το «οκ» που έδωσε στον Γενικό Γραμματέα για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Από τότε ο Ερσίν Τατάρ, εξέφραζε πλέον δημόσια και ανοικτά τη θέση πως δεν χρειάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου που θα λάβει όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα πως η νέα πρωτοβουλία, θα έπρεπε να γίνει στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Συνεπώς η εντολή Γκουτέρες στην Ντι Κάρλο, ουσιαστικά είναι έμμεση αναγνώριση και ικανοποίηση του αιτήματος του Ερσίν Τατάρ να μην διοριστεί ειδικός απεσταλμένος, έτσι ώστε οι απαράδεκτες θέσεις για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην πενταμερή της Γενεύης να μην αποκλειστούν από το τραπέζι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ: Δεν είναι απαραίτητος προσωπικός απεσταλμένος, θα έρθει η Ντι Κάρλο
Με αυτή την εξέλιξη ο Τατάρ δεν κερδίζει μόνο αυτό αλλά κυρίως χρόνο. Χρόνο ο οποίος είναι πολύτιμος και σε αυτόν αλλά και στην Τουρκία για να εδραιώσουν ακόμη περισσότερο τα νέα τετελεσμένα στις κατεχόμενες περιοχές. Το άνοιγμα του Βαρωσιού, η δημιουργία οικιστικών και ξενοδοχειακών μονάδων εντός ελληνικών ιδιοκτησιών, η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, η επιβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων, αποτελούν όχι μόνο τελειωτικό χτύπημα για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους αλλά και για κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.
Με το αδιέξοδο να παγιώνεται και ουσιαστικά να μην υπάρχουν άλλες επιλογές, αφού ούτε η διεθνής κοινότητα μοιάζει να αντιλαμβάνεται την κρίσιμη καμπή και παραμένει αδρανείς, ουσιαστικά δίδεται χώρος στους Τατάρ και Ερντογάν να ξεδιπλώσουν ανενόχλητοι τους σχεδιασμούς τους, είτε αυτοί αφορούν το κομμάτι της περίκλειστης Αμμοχώστου, είτε των επενδύσεων στο ψευδοκράτος, είτε του ανοίγματος με απευθείας πτήσεις με τρίτες χώρες που σιγά σιγά συμπληρώνουν τα κομμάτια στο παζλ που όταν ολοκληρωθεί, θα κάνει την προσάρτηση ή ακόμα και την αναγνώριση πολύ πιο εύκολη και εφικτή από ότι είναι σήμερα.
Όλα αυτά την ώρα που τα κόμματα στην Κύπρο παραμένουν προσηλωμένα στην εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου και στην προσπάθεια τους να μην ενοχλήσουν, να μην πουν κάτι που ενδεχομένως θα ζημιώσει τους υποψηφίους που στηρίζουν και να μην χάσουν ψήφους λόγω Κυπριακού, επιμένουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και να επαναλαμβάνουν τις γνωστές γενικολογίες τους, σε σχέση με την πρόταση τους για το Κυπριακό και να αναλώνονται στην αγαπημένη τους, όπως αποδεικνύεται, τακτική της παρελθοντολογίας και της επίρριψης ευθυνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ: Ως τουρκικό κράτος στην Κύπρο, θα ζούμε για πάντα ανεξάρτητα και κυρίαρχα