Τατάρ: Δεν είναι απαραίτητος προσωπικός απεσταλμένος, θα έρθει η Ντι Κάρλο
11:31 - 27 Σεπτεμβρίου 2022
Δεν είναι απαραίτητος ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, την διαπίστωση αν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών μπορεί να την κάνει η Βοηθός ΓΓ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι η νέα πολιτική του στο Κυπριακό «έχει περάσει στο αρχείο» των ΗΕ και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις χθες βράδυ επιστρέφοντας από την Νέα Υόρκη στα κατεχόμενα και όπως μεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ, ανέφερε ότι είχε «σοβαρές συνομιλίες» με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών αλλά και μια σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Ανέφερε, είπε, στον ΓΓ ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, τα οποία είναι «κεκτημένα δικαιώματα» του τ/κ «λαού», κι αυτό – ανέφερε - καταγράφηκε στα αρχεία.
Η νέα πολιτική, συνέχισε, βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή αυτή η πολιτική για μια πιθανή διαπραγμάτευση.
Δεν θα είναι απαραίτητο, δήλωσε, να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος για να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι συμφώνησαν πως θα μπορούσε να το κάνει αυτό η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι πλησιάζουν οι εκλογές στη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόσθεσε ότι μετέφεραν τις αντιδράσεις τους στον ΓΓ σχετικά με τις «επιθετική και μη ρεαλιστική» ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην ΓΣ του ΟΗΕ.
Πρόθεσε ότι το σημείο που τους χαροποίησε περισσότερο κατά τη διάρκεια των επαφών τους στη Νέα Υόρκη ήταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η έκκλησή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους σφράγισε τη σύνοδο και είχε απήχηση σε παγκόσμια κέντρα.
Αναφέροντας ότι καταγράφηκε στον ΟΗΕ η θέση για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, η οποία εκφράζεται από κοινού με τη «μητέρα πατρίδα» και εγγυήτρια Τουρκία, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το σωστό για την επίτευξη ισορροπίας είναι η αναγνώριση της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εδραίωση των δικαιωμάτων, του δικαίου και της κυριαρχίας» είπε.
Στις συναντήσεις τους στην Νέα Υόρκη, συνέχισε, ανέφεραν ότι η απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ και ο εξοπλισμός της ε/κ πλευράς, θα αυξήσουν την ένταση στο νησί και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη συμφωνίας.
Δεν έλαβε ακόμα απάντηση από την ε/κ πλευρά για τις προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλε στις 1 και 8 Ιουλίου, πρόσθεσε, λέγοντας ότι μετέφερε στον ΓΓ τι αφορούν αυτές οι προτάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «αμεροληψία και το ευρύ πνεύμα του».
Αναφορικά με το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι επαναξιολόγησαν την κατάσταση αυτή μετά το πρόσφατο περιστατικό σε μια παραλία (στις Κλαψίδες) και μετέφεραν την επιθυμία τους για μια «επίσημη» συμφωνία του ψευδοκράτους με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ανέφερε επίσης ότι η αντιπροσωπεία που τον συνόδευσε πραγματοποίησε πολλές επαφές με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και εξήγησαν την πολιτική τους «με ολοκληρωμένο τρόπο».
Ο κ. Τατάρ είπε ότι με την αντιπροσωπεία του συναντήθηκαν με επιχειρηματίες και συλλόγους στις ΗΠΑ στη Σύνοδο της Τουρκο-αμερικανικής Συντονιστικής Επιτροπής, ενώ πραγματοποίησαν ομιλίες και συναντήσεις και στην έδρα της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη.
Ανέφερε ακόμη ότι συναντήθηκε με απόδημους Τ/κ, οι πρόγονοι των οποίων μετανάστευσαν στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1920 καθώς και την Ένωση Βοήθειας Τουρκοκυπρίων, με τους οποίους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ