«Καθόλου σοφή η κίνηση Αναστασιάδη να ακυρώσει μονομερώς τη συνάντηση με Λαβρόφ»

Την αντίθεση του και τον έντονο προβληματισμό του, σε σχέση με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ακυρώσει μονομερώς την συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκφράζει o Γιώργος Κέντας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Deja vu με ιδεολογικές αγκυλώσεις και προεκλογική εκμετάλλευση

Σε ανάρτηση του ο κ. Κέντας χαρακτηρίζει, «καθόλου σοφή» τη συγκεκριμένη απόφαση του Προέδρους, αλλά και «κάπως αστεία από διπλωματικής πρακτικής» την εξήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι, «έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες από Βρυξέλλες για αποφυγή διμερών επαφών με τη Ρωσία».

Στη συνέχεια ο κ. Κέντας εξηγεί πως, «οι Βρυξέλες (ποιες Βρυξέλλες;) δεν δίνουν οδηγίες στα κράτη μέλη για διμερείς συναντήσεις. Μόνο στο πλαίσιο κοινής απόφασης του Συμβουλίου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, που είναι αμοιβαία δεσμευτικές. Και τέτοια απόφαση δεν υπήρξε».

Υπενθυμίζει παράλληλα πως, «ότι όταν το Συμβούλιο αποφάσισε το πάγωμα διμερών επαφών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ως μέτρο διπλωματικής πίεσης πάνω στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειές της στις θάλασσες της Κύπρου, αντιπροσωπία της Επιτροπής, με επικεφαλής τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, μετέβηκε στην Τουρκία και είχαν συναντήσεις».

Ο κ. Κέντας εκτιμά την ίδια ώρα πως, «δε τα ζύγισε ορθά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα πράγματα. Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να πει τη θέση του ξεκάθαρα για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να υποστηρίξει την θέση της ΕΕ και της Κύπρου ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν γίνεται αποδεκτή και να θέσει τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο στις διμερείς σχέσεις Λευκωσίας-Μόσχας».

«Η ακύρωση συνάντησης δεν είναι απλή ενέργεια, είναι δήλωση πολιτικής και αυτονόητα προσβάλει την άλλη πλευρά», τονίζει ο αν. καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής.

«Για μια ακόμα φορά», συνεχίζει, « η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά της. Κινείται φοβικά και ασυντόνιστα. Η Μόσχα κατανοεί ότι η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να παγώσει μέρος των διμερών σχέσεων της με τη Ρωσία, να επιβάλει τις κυρώσεις και να είναι αυστηρή. Όμως υπάρχει και η επόμενη μέρα. Και οι διμερείς σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, η οποία χτίζεται σε βάθος χρόνου και μπορεί να χαλάσει σε μία στιγμή».

Και προσθέτει: «Ακόμα και οι Αμερικάνοι κατανοούν τις ισορροπίες στις σχέσεις Μόσχας-Λευκωσίας».

Επιπλέον ο κ. Κέντας εκτιμά πως, «ο κ. Αναστασιάδης θα έπαιρνε πόντους και από τους Ρώσους και από τους Ευρωπαίους και από τους Αμερικάνους εάν έκανε τη συνάντηση και στη συνέχεια έκανε δήλωση με την οποία θα ξεκαθάριζε τις θέσεις της Λευκωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και την ανάγκη των κυρώσεων και του άμεσου τερματισμού του πολέμου».

«Τέλος, ο Αναστασιάδης έχασε το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που μπορούσε να έχει: Να βάλει την Κύπρο στο κάδρο της διεθνούς διπλωματίας, να γίνει ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα είναι συνομιλητής της Ρωσίας και να μεταφέρει τις θέσεις της ΕΕ καθαρά. Γιατί να χαρίζεται στην Τουρκία η αποκλειστικότητα του συνομιλητή της Ρωσίας;», καταλήγει ο κ. Κέντας. 

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ήταν προγραμματισμένη για χθες, ωστόσο ο Πρόεδρος αποφάσισε να την ακυρώσει.  Σε δηλώσεις του το πρωί στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε πως η συνάντηση ακυρώθηκε με αφορμή τις εξελίξεις, μετά και το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο κ. Πελεκάνος, σημείωσε πως η συνάντηση είχε διευθετηθεί εδώ και ημέρες και αυτός ήταν ο λόγος της ακύρωσης. Κατά τη συνάντηση του Προέδρου και του Ρώσου ΥΠΕΞ αναμενόταν πως θα ξεκαθάριζε και η φημολογία για απευθείας πτήσεις από Ρωσία προς τα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακυρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Λαβρόφ

Επικροτούν οι Βρυξέλλες

Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει νόημα να γίνονται διμερείς επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από τους Υπουργούς Εξωτερικών στο πλαίσιο των άτυπων συναντήσεων τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ πως σε αυτό το συγκεκριμένο στάδιο, μια συνάντηση για παράδειγμα με τον Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα καθώς δεν θα έφερνε το απαραίτητο αποτέλεσμα» σημείωσε ο κ. Στάνο.

«Ο λόγος για την όποια διάδραση με τη Ρωσία είναι για να μεταφέρουμε τα μηνύματα μας, να μεταφέρουμε τα επιχειρήματα και τις εκκλήσεις μας για να δοθεί τέλος σε αυτόν τον τρελό, παράνομο πόλεμο» πρόσθεσε.

«Όμως εν μέσω μιας ατμόσφαιρας όπου κλιμακώνουν βήμα βήμα, και μέρα με τη μέρα, αυτήν την παράνομη επίθεση, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να υπάρχουν απευθείας επαφές, ειδικά με τον Λαβρόφ, ειδικά στη Νέα Υόρκη, ειδικά αυτή την εβδομάδα» σημείωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Στάνο σημείωσε πως «δεν έχουμε ποτέ διακόψει τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία» αλλά πως «η επικοινωνία λαμβάνει χώρα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για επικοινωνία».

«Ξέρουμε γενικά πως δεν έχει νόημα να επικοινωνήσουμε με την ρωσική ηγεσία αυτή τη στιγμή, καθώς ο Πούτιν επιβεβαίωσε χθες πολύ ξεκάθαρα για όλο τον κόσμο, ακριβώς κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, πως ενδιαφέρεται όχι για την ειρήνη αλλά για τη συνέχιση της επίθεσης του κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών» εξήγησε ο κ. Στάνο, προσθέτοντας σε αυτό το σημείο πως υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών για το ότι δεν υπάρχει λόγος συναντήσεων με Ρώσους αξιωματούχων αυτή τη στιγμή, αν και δεν διευκρίνισε πότε καταγράφηκε η συγκεκριμένη συναντίληψη.

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17