Τα δύο πεδία των μαχών του Προέδρου στη Νέα Υόρκη

Σε δύο επίπεδα θα πρέπει να αναμένονται οι όποιες εξελίξεις ενδεχομένως να φέρει η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη για την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με το Κυπριακό και την προσπάθεια της δικής μας πλευράς για κινητικότητα, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί με το θέμα που έμεινε ανοικτό από πέρυσι, τον διορισμό δηλαδή απεσταλμένου. Το δεύτερο θέμα είναι αυτό της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία.  

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, αν και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της Λευκωσίας, θα επιχειρηθεί για ακόμα μια φορά να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων για τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου που θα επιχειρήσει να ξεκλειδώσει τη διαδικασία. Πάντως για το συγκεκριμένο ζήτημα οι προσδοκίες είναι μηδαμινές, αφού πέραν από το γεγονός ότι η άλλη πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις απαράδεκτες θέσεις της, τίθεται και το θέμα της διεξαγωγής των εκλογών, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία, αλλά ενδεχομένως και στην Ελλάδα το πρώτο μισό του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με δική του ατζέντα, χωρίς τριμερή στις ΗΠΑ ο Τατάρ-Θα δει Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή του Αντόνιο Γκουτέρες, του Νίκου Αναστασιάδη και του Ερσίν Τατάρ. Της τριμερούς ακολούθησαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου. Ο Ερσίν Τατάρ που έκανε δηλώσεις μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν διέψευσε. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε, αναδιπλώθηκε και δήλωσε πως δεν συμφωνεί με τον διορισμό.

Ουσιαστικά ο κατοχικός ηγέτης τίναξε ακόμα και ένα επιμέρους ζήτημα στον αέρα, θέλοντας να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως η Τουρκία και ο ίδιος κρατάνε τα ηνία του Κυπριακού και δεν πρόκειται να εμπλακούν σε οποιαδήποτε διαδικασία, χωρίς προηγουμένως να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα τους για κυριαρχική ισότητα και διαπραγματεύσεις στη βάση λύσης των δύο κρατών.

Ποιος είναι όμως ο στόχος των Τούρκων; Μέχρι πότε θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται στη διεθνή σκηνή ως οι αδιάλλακτοι; Πότε επιτέλους θα αλλάξει αυτή η στρατηγική επιλογή τους να υποστηρίζουν κάτι που είναι εκτός πλαισίου; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν ειδικά τη Λευκωσία αλλά και τους τρίτους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πολλοί ανιχνεύουν μια στρατηγική τακτική των Τούρκων για να οδηγήσουν την κατάσταση στο τέλμα με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των τρίτων και του ίδιου του Αντόνιο Γκουτέρες, για να πετύχουν εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας νέα ψηφίσματα και κατ΄ επέκταση αλλαγή των παραμέτρων που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ.

Η Άγκυρα εκτιμά ότι εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενδεχομένως να έχουν αλλάξει οι ισορροπίες υπέρ της, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της υποστηρικτικής στάσης που η ίδια κράτησε απέναντι στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ίδια ώρα που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ, δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση, λόγω και της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για την τελευταία ο ΠτΔ, για τις εμμονές του ο Τατάρ-Στις ΗΠΑ χωρίς προσδοκίες

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, επιχειρούν να θέσουν το πλαίσιο και να δώσουν μια πιο ήπια ερμηνεία για το τι σημαίνει, σε σχέση με την ερμηνεία που γίνεται από την Άγκυρα. Η Λευκωσία, στέλνει το μήνυμα πως αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Κασουλίδης η εξέλιξη αυτή, που ξεκινά από πριν την εποχή της τουρκικής εισβολής, είναι απόρροια της μεγαλύτερης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Την ίδια ώρα υποδεικνύει πως για να συμβεί αυτό η Κύπρος προηγουμένως απέδειξε την αφοσίωση της, με τη συμμόρφωση με τους όρους που τέθηκαν και που αφορούσαν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την παρουσία του ρωσικού στόλου στα κυπριακά λιμάνια.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως η οποιαδήποτε ενδεχόμενη κίνηση για αγορά αμερικανικών εξοπλισμών από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα γίνει για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια των σημαντικών επαφών που θα έχει με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, κάτι που θα ζητήσει να μεταφερθεί και στην Τουρκία, η οποία επιμένει να διατηρεί υψηλούς τόνους, ειδικά στην υπό εκκόλαψη διαμάχη που επιχειρεί να στήσει με την Ελλάδα.

Πάντως, σε ότι αφορά το ουσιαστικό κομμάτι της άρσης του εμπάργκο, ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, προανήγγειλε σημαντικές εξαγγελίες για τον τομέα άμυνας και ασφάλειας. Από το Υπουργείο Άμυνας, αναμένεται να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, στη βάση των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας, για εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού. Εξάλλου ένας από τους λόγους που η επιλογή των ΗΠΑ, θεωρείται ως η πιο καλή την παρούσα στιγμή, έχει να κάνει και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού λόγω των κυρώσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στη Μόσχα, στην Εθνική Φρουρά δημιουργήθηκε σοβαρό ζήτημα με τη συντήρηση του εξοπλισμού της, που αγοράστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ για έξι μήνες

Δειτε Επισης

Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»