Εγκαταλείφθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους τα σκυλιά που επιτέθηκαν στον οκτάχρονο
06:34 - 31 Αυγούστου 2022
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της επίθεσης αγέλης αδέσποτων σκύλων σε οκτάχρονο στη Λεμεσό, προκαλώντας του σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, με το πρώτιστο μέλημα να είναι η διερεύνηση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες τα σκυλιά κυκλοφορούσαν ελεύθερα και κατά πόσο υπάρχει ιδιοκτήτης. Την ίδια ώρα, η πολιτεία δέχεται πυρά για αναλγησία και απουσία κατάλληλων δομών, ενώ ειδικοί δίνουν συμβουλές προς τους πολίτες, για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με άγριο σκύλο στο δρόμο.
Το οκτάχρονο παιδί μεταφέρθηκε από την πρώτη στιγμή στο Μακάρειο Νοσοκομείο και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τον παιδοχειρουργό Χρίστο Μηνά, σήμερα το πρωί η κατάσταση του οκτάχρονου είναι καλύτερη και το οκτάχρονο παιδάκι αποσωληνώθηκε, με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται εκτός κινδύνου, ενώ θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για την τελική αποκατάσταση του παιδιού. Την Τρίτη το απόγευμα έγινε δίωρη χειρουργική επέμβαση από ομάδα παιδοχειρουργών και πλαστικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μάχη για τη ζωή δίνει ο οκτάχρονος-Διερευνούν πιθανή επίθεση από αγέλη σκύλων
Από την πρώτη στιγμή, αυτό που διερευνά η Αστυνομία είναι τους λόγους που τα συγκεκριμένα, άγρια σκυλιά, κυκλοφορούσαν ελεύθερα, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δείχνουν πιθανή εγκατάλειψη από τον ιδιοκτήτη. Και αυτό φαίνεται από την κατάσταση του ενός σκυλιού που έχει ήδη παραληφθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, καθώς το ζώο έδειχνε στοιχεία υποσίτισης. Παράλληλα, η Αστυνομία αναζητεί και το σκυλί, ράτσας Rottweiler, που έχει φύγει από τη σκηνή και παραμένει ελεύθερο.
«Όταν εντοπιστεί, εμείς θα ενημερώσουμε τις δημοτικές αρχές, που είναι υπεύθυνες για τους αδέσποτους σκύλους, για να προχωρήσουν στην παραλαβή του σκύλου. Θα γίνουν εξετάσεις με το κτηνιατρείο, για να δούμε πόσο επιθετικός είναι, μετά θα προχωρήσουμε με τις εξετάσεις για να εντοπίσουμε τον κηδεμόνα του, αν υπάρχει microchip πάνω του θα ευκολύνει την κατάσταση», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκουσαν φωνές οι γείτονες, είδαν τον σκύλο να δαγκώνει τον οκτάχρονο
Το γεγονός ότι το περιστατικό σημειώθηκε σε ανοιχτό χώρο, όπου πιθανώς να μην υπάρχουν παρακείμενα υποστατικά, δυσχεραίνει το έργο της Αστυνομίας, η οποία θα λάβει καταθέσεις και μαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής, με στόχο τον εντοπισμό του κηδεμόνα, αλλά και για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των σκυλιών.
Κληθείς να σχολιάσει για το κατά πόσο θα μπορούσε να παρέμβει η Αστυνομία για τα Ζώα, ο κ. Ανδρέου υπέδειξε πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα. «Η Αστυνομία για τα Ζώα είναι για την ευημερία των ζώων, επιθέσεις που δέχονται και γενικά που είναι “παραπονούμενοι” τα ζώα. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος εμπλοκής της Αστυνομίας των ζώων, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κηδεμόνας και τα εγκατέλειψε ή αν του έφυγαν, που θα έπρεπε να τα δηλώσει, επειδή είναι επικίνδυνα, σίγουρα θα έχει ποινική ευθύνη. Γι’ αυτό μπορεί να κατηγορηθεί και από την κανονική Αστυνομία».
Φωνές για απουσία κατάλληλων υποδομών
Το σοβαρό αυτό περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να στοιχήσει τη ζωή του οκτάχρονου παιδιού έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Κόμματος για τα Ζώα, το οποίο επαναφέρει στο τραπέζι το σημαντικό θέμα της έλλειψης κατάλληλων υποδομών, στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, ώστε να ενημερωθούν για την ευημερία των ζώων.
«Όταν οι κοινότητες δεν έχουν χώρους κράτησης και δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία, όταν δεν πάνε να γράψουν τους σκύλους και δεν πάνε να βρουν για microchip, η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Ο καθένας έχει το σκύλο του, τον εκπαιδεύει όπως θέλει και δεν δίνει αναφορά σε κανένα. Δεν υπάρχει η υποδομή. Εννοώ ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, δεν υπάρχει Επίτροπος για την ευημερία των ζωών. Ο καθένας ρωτά δεξιά και αριστερά για να ξέρουν αν υπάρχει νομοθεσία», υπέδειξε ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου.
Ουσιαστικά, όπως επεσήμανε ο κ. Κυριάκου, αυτό που επιβάλλεται να γίνει, από πλευράς Κυβέρνησης είναι όπως δημιουργηθεί μία υποδομή, με την προτιμότερη μορφή να είναι αυτή του Επιτρόπου.
«Αυτό το περιστατικό έδειξε την ανεπάρκεια του κράτους και το ότι δεν διαφωτίζονται σωστά οι πολίτες για το τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει. Αν κάποιος αύριο δει μια κακοποίηση, που θα απευθυνθεί; Στην Αστυνομία, στο δήμο;», διερωτήθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διασωληνωμένο στο Μακάρειο το οκτάχρονο που δέχθηκε επίθεση από σκύλους (pics)
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με άγριους σκύλους
Εξάλλου, ο REPORTER επικοινώνησε και με τον σύμβουλο εκπαίδευσης και συμπεριφοράς σκύλων και ιδιοκτήτη του Cyprus School of Training, Στέφανο Σεβέρη, ο οποίος ανέφερε κάποιες συμβουλές προς τους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με αδέσποτους σκύλους και παρουσιάζονται άγριοι.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που ξέρουμε ότι θα πετύχει, επειδή ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Υπάρχουν σκυλιά που θα σε κυνηγήσουν αν τρέξεις, υπάρχουν σκυλιά που θα ανταποκριθούν διαφορετικά, αλλά όταν ο πολίτης δεν ξέρει τη συμπεριφορά του σκύλου απέναντί του, δεν υπάρχει σωστός τρόπος ανταπόκρισης».
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι σε τέτοιας φύσεως συνάντηση, δεν θα πρέπει να αρχίσουν να τρέχουν. «Το πιο πιθανό είναι να τρέξει και αυτός και είναι σίγουρο ότι θα τον φτάσει και το γεγονός ότι θα τρέχει, το πιο πιθανό είναι να δώσει κίνητρο στον σκύλο να τον ακολουθήσει και να του επιτεθεί».
Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να βρουν εναλλακτική λύση, καθώς ούτε το να παραμείνουν ακίνητοι, όπως συμβουλεύεται σε συνάντηση με άλλα άγρια ζώα (σ.σ. λιοντάρι, αρκούδα), είναι εφικτό. «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχει κάποιος πολύ θάρρος για να βρει το σθένος να μείνει ακίνητος όταν ένας άγριος σκύλος έρχεται κατά πάνω του. Αυτή τη συμβουλή δεν μου αρέσει να τη δίνω, επειδή όταν πλησιάσει αρκετά ο σκύλος, τότε ο πολίτης θα φοβηθεί και θα τρέξει μακριά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποβάλλεται σε επέμβαση ο οκτάχρονος που δέχθηκε επίθεση-«Σε σταθερή κατάσταση»
Όπως υπέδειξε ο κ. Σεβέρης, αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή του σκύλου με άλλο τρόπο. «Αν ο πολίτης έχει φαγητό πάνω του, να το ρίξει προς τον σκύλο, ελπίζοντας ότι θα αποσπάσει την προσοχή του και εκεί θα βρεθεί η ευκαιρία να ξεφύγει. Επίσης, αν υπάρχει κοντά του κάποιο αυτοκίνητο, να τρέξει κοντά και να βγει πάνω. Είναι απίθανο ο σκύλος να καταφέρει να ανέβει στο αυτοκίνητο».
Μία τρίτη συμβουλή που δίνεται προς τους πολίτες είναι όπως σε περίπτωση που βρίσκονται σε δρόμο που υπάρχουν σπίτια, με μπροστινή αυλή, να πηδήξουν από τα κάγκελα μέσα στο σπίτι, δεδομένου ότι τα πλείστα σκυλιά δεν μπορούν να πηδήξουν, σε ύψος 1,50-1,60.
Η τελευταία συμβουλή που δίνει ο κ. Σεβέρης προς τους πολίτες, την οποία και ο ίδιος χρησιμοποιεί ως έσχατη επιλογή είναι να μεγαλώσουν το μέγεθος του κορμιού τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον σκύλο με φωνή, με την ελπίδα ότι θα τον φοβερίσουν και θα φύγει.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είπα στην αρχή, ότι η πιθανότητα να μην σε δαγκώσει ο σκύλος, είναι να μείνεις ακίνητος. Βέβαια, αυτό είναι δύσκολο επειδή θα πλησιάσει να μυρίσει. Με το να βάλει κάποιος τη φωνή, υπάρχουν πιθανότητες να επιβληθεί κάποιος στο σκύλο και να γυρίσει και να φύγει. Δεν πρέπει να κλωτσήσει κάποιος, όχι μόνο για την ευημερία του σκύλου, αλλά και για να μην μακρύνει το σώμα, ώστε να μην βρει από κάπου να αρπάξει ο σκύλος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε παιδί στο κεφάλι-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο