Νέα επιστολή στο ΕΚ για Ντίλιαν-Η σκυτάλη στις Βρυξέλλες για παρακολουθήσεις
06:40 - 30 Αυγούστου 2022
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, σε σχέση με τις παρακολουθήσεις στα κράτη μέλη, με την Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει τη χρήση του λογισμικού PEGASUS. Η σημερινή συνεδρία της επιτροπής, η οποία επανέρχεται μετά τις θερινές διακοπές είναι η πρώτη, μετά το ντόμινο αποκαλύψεων των προηγούμενων εβδομάδων για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα Νίκου Ανδρουλάκη.
Ταυτόχρονα εντός Κύπρου, η συζήτηση συνεχίζεται σε σχέση με τη σύνδεση του Ταλ Ντίλιαν αλλά και άλλων προσώπων που είχαν απασχολήσει τη κοινή γνώμη στο παρελθόν για διάφορες ανάλογες υποθέσεις, με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ το ερώτημα αν η Κυπριακή Δημοκρατία κατέχει τέτοια λογισμικά και ποιες είναι οι διαδικασίες κάτω από τις οποίες χρησιμοποιούνται, παραμένουν αναπάντητα.
Η σημερινή συνεδρία της επιτροπής PEGA αναμένεται να εξετάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την τελευταία συνεδρία, με το βάρος όπως είναι αναμενόμενο να πέφτει στις αποκαλύψεις στην Ελλάδα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα έντονο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται από τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ασκούν πιέσεις στους Ευρωβουλευτές τους έτσι ώστε το θέμα να πέσει στα χαμηλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα απόρρητα emails του συστήματος Predator-«Δεν πουλώ το Pegasus από την ΝSO»
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τελικά δεν θα συμμετέχον στη Συνεδρία, ούτε ο Θανάσης Κουκάκης, ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος που αποδεδειγμένα παρακολουθείτο, ούτε ο Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν είτε εκ του σύνεγγυς, είτε εξ αποστάσεως, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Μιλώντας στον REPORTER ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της επιτροπής PEGA εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι δεν θα παραστούν τα δύο θύματα υποκλοπών στην Ελλάδα, αφού όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής θεώρησε πως η ατζέντα της σημερινής συνεδρίας ήτα διαμορφωμένη, έτσι ώστε να γίνει μια γενική συζήτηση και η ακρόαση από τα θύματα υποκλοπών να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, είτε στις οκτώ είτε στις δεκαπέντε Σεπτεμβρίου.
Ερωτηθείς για το αν θα εμπλακεί και το όνομα της Κύπρου στη σημερινή συζήτηση, ο κ. Γεωργίου εξήγησε πως η Κύρος εμπλέκεται 100% στη σημερινή συζήτηση, αφού όπως υπέδειξε μετά τα όσα έγιναν στην Ελλάδα και μετά από τα εκατοντάδες δημοσιεύματα που αποδεικνύουν τη διασύνδεση της Κύπρου, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα χωρίς να αναφέρεται η Κύπρος. «Το ζήτημα με την Κύπρο είναι μπροστά μας. Το θέτω εγώ, το θέτει η εισηγήτρια της επιτροπής και εν πάση περίπτωση τα στοιχεία είναι τόσο συντριπτικά που αν κουβεντιάσεις για Ελλάδα χωρίς να αναφερθείς στην Κύπρο, αφήνεις εκτός κάδρου την μισή ιστορία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος και παρακολουθήσεις: Η παραδοχή, η σιωπή και τι έλεγαν τα Wikileaks
Μάλιστα ο Γιώργος Γεωργίου, απέστειλε χθες νέα επιστολή στον Πρόεδρο της επιτροπής με την οποία του θέτει εκ νέου τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και θέτει το θέμα της διασύνδεσης των υποθέσεων Ανδρουλάκη-Κουκάκη με την Κύπρο, ζητώντας του να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για να διερευνηθεί εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σήμερα δηλαδή αναμένεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ξεκαθαρίσει ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι έρευνες της επιτροπής PEGA η οποία πέραν από την Κύπρο και την Ελλάδα, έχει ενώπιον της μια τεράστια ατζέντα με ζητήματα παρακολουθήσεων από όλη την Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν προστριβές μεταξύ των μελών της επιτροπής, οι οποίοι βασισμένοι στα εθνικά τους ενδιαφέροντα κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Πάντως στο εσωτερικό της Κύπρου η συζήτηση, μπορεί να ατόνησε, ωστόσο παραμένει στη σφαίρα της επικαιρότητας, με τα κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία πως στα εννέα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, δεν υπήρξε καμία παράνομη παρακολούθηση, ενώ υποδεικνύουν πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό για την προστασία του απόρρητου της ιδιωτικής επικοινωνίας, ενώ σημειώνουν πως ελέγχονται αυστηρά και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές τέτοιων συστημάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυκνώνουν οι φωνές για παρακολουθήσεις στην Κύπρο-Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επιτροπής που εκδόθηκε η εξεταστική θα συνέλθει σε δύο ακροάσεις, μια το πρωί και μια το απόγευμα. Στο πρώτο μέρος τα μέλη της Επιτροπής και οι προσκεκλημένοι θα εξετάσουν περιπτώσεις χρήσης spyware κατά πολιτών στην ΕΕ, προτού ακούσουν τις ιστορίες των θυμάτων και συζητήσουν πιθανά ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.
Συγκεκριμένα στην πρωινή συνεδρία προσκλήθηκαν ο Claudio Guarnieri, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας στο Βερολίνο, η Miriam Saage-Maaß, Νομική Διευθύντρια, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) και ο Jean-Philippe Lecouffe, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής, Διεύθυνση Επιχειρήσεων, Europol.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με… επανάληψη των δηλώσεων της απαντά στο Γεωργίου η Δράκου για παρακολουθήσεις
Επιπλέον προσκλήθηκαν η Clara Portela, Καθηγήτρια, στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και η Rosamunde van Brakel καθηγήτρια στο Vrije Universiteit Brussel, με τις οποίες θα εξετασθούν τα τεχνικά ζητήματα και τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεση του το Ευρωκοινοβούλιο.
Στην απογευματινή συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν για να δώσουν τις μαρτυρίες τους η Carine Kanimba, θύμα κατασκοπίας και κόρη του πολιτικού της Ρουάντα Paul Rusesabagina ο Dominique Simonnot, επίσης θύμα κατασκοπίας και δημοσιογράφος και η Catherine Van de Heyning, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Διγλωσσία στο Συμβούλιο αποφυλακίσεως-Ζητήθηκαν φάκελοι, σε αυτούς και ισοβίτης
- Νέες αντιδράσεις για παρακολουθήσεις-Δεν συνδέεται η Κύπρος απαντά η Κυβέρνηση
- Η μικρογραφία του Οδυσσέα, το άδειασμα από πολιτικούς φίλους και ένα στοίχημα