Επαναλαμβάνει τη θέση της για τις παρακολουθήσεις η Κυβέρνηση-Αρνείται ανάμιξη

Την ώρα που στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ανοίγει αύριο το φλέγον ζήτημα των παρακολουθήσεων και στην Κύπρο, στον απόηχο των όσων αποκαλύφθηκαν στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε στάση αναμονής, ωστόσο επαναλαμβάνει εκ νέου τη θέση πως ουδεμία σχέση έχει η Κύπρος με την κατοχή παράνομων λογισμικών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως εάν υποβληθεί οποιαδήποτε καταγγελία, τότε οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν στην άμεσα διερεύνηση της.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο OFF εντός, στο ΟΝ εκτός o διακόπτης των παρακολουθήσεων

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Μάριος Πελεκάνος, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για να διερευνηθεί, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά, πως δεν παρακολουθείται κάποιο πρόσωπο, είτε πολιτικός, είτε δημοσιογράφος στην Κύπρο.

«Να επαναλάβω πως ουδέποτε, τουλάχιστον στην εννεαετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή έστω και εμμέσως η παρακολούθηση του οποιαδήποτε πολιτικού προσώπου, κομμάτων, δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Δεν θέλω να σχολιάσω δημοσιεύματα ή οτιδήποτε δεν τεκμηριώνεται», δήλωσε ο Μάριος Πελεκάνος.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «αναμένουμε να δούμε το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα γίνει αύριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από εκεί και πέρα στην Κύπρο υφίσταται, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένα υγιής νομικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και του αδιάβλητου των επικοινωνιών των πολιτών, το οποίο μάλιστα συνεχώς αναβαθμίζεται. Κανένα είδος κακόβουλο λογισμικού δεν έχει εξαχθεί από τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που έχω αναφέρει, ακολουθούν και συγκεκριμένες διαδικασίες για να μπορέσει να καταστεί εφικτό κάτι ανάλογο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δούρειος ίππος το σύστημα των Κεντρικών Φυλακών για παρακολουθήσεις;

Στη συνέχεια είπε πως «εάν προκύψουν τα οποιαδήποτε τεκμήρια που να διαπιστώνεται η οποιαδήποτε παρανομία ή παρατυπία από κάποια εταιρία που εδρεύει στην Κύπρο, βεβαίως αυτά θα διερευνηθούν. Είχα ακούσει, την περασμένη εβδομάδα σε δηλώσεις τόσο από τον Γενικό Εισαγγελέα, όσο και τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας πως δεν έχουν ενώπιον τους οποιαδήποτε καταγγελία».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που γίνονται στην Ελλάδα, οι οποίες κάνουν λόγο για εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη και εάν πρόκειται να γίνει κάποια έρευνα για αυτές τις αναφορές, ο Μάριος Πελεκάνος είπε πως εφόσον κατατεθούν τα οποιαδήποτε στοιχεία και καταγγελία, αυτή θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας. «Να υπενθυμίσω πως και τον περασμένο Απρίλιο υπήρχαν παρόμοια δημοσιεύματα και δεν προέκυψε οτιδήποτε. Θέλω να επαναλάβω πως κανένα είδος κακόβουλου λογισμικού δεν έχει εξαχθεί, τουλάχιστον νόμιμα, από τη Δημοκρατία».

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως «οι δράσεις της ΚΥΠ επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θέματα εθνικής ασφάλειας και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Στην Κύπρο υπάρχει σχετική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η χρήση συστημάτων παρακολούθησης και υποκλοπής από οποιαδήποτε εταιρία ή ιδιώτη. Το αρμόδιο Υφυπουργείο για να παρακολουθεί τη λειτουργεία αυτών των εταιριών είναι το Υφυπουργείο Καινοτομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία

Δειτε Επισης

Καταδίκης ΚΔ από ΕΔΑΔ-Παραβιάσεις σε υπόθεση γονικής επιμέλειας
Καταδίκη Κύπρου από ΕΔΑΔ για pushback δύο Σύρων αιτητών ασύλου στο Λίβανo το 2020
Πληροφορίες της Europol οδήγησαν στη σύλληψη 42χρονου για παιδική πορνογραφία
Τρίτη σύλληψη για τη ρατσιστική επίθεση στη Λεμεσό
Πρόλαβε τα χειρότερα στη Λεμεσό το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιά πλησίαζε ντεπόζιτο με μαζούτ
Νέα τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 79χρονος Τρύφωνας Παπαχριστοφόρου
Ελεύθερος από Ανώτατο καταδικασθείς για τρομοκρατία-Εκκρεμούσε η απέλαση του για πάνω από 18 μήνες
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στο Πελέντρι 14χρονος (pic)
Κρυφτό Αστυνομίας για τους πνιγμούς σε πισίνες στον Πρωταρά-Αρνείται να απαντήσει εάν είχαν άδειες τα ξενοδοχεία
Κακόβουλα εκτιμάται εκ πρώτης όψεως ότι τέθηκε πυρκαγιά στο Προδρόμι